Valentin-napi menü
Egészségmagazin.com   |   2016.02.12.

Egészséges Valentin-napi menü a szerelem jegyében

Február 14. napja előtt ismét megtelnek a virágüzletek és ajándékboltok mindenféle szivecskés, cuki dologgal, és sokan valami különlegessel készülnek a párjuk számára a szerelmesek napján. Az Egészségmagazin egy egészséges Valentin-napi menü ötlettel szeretne kedveskedni a párosoknak - és a páratlanoknak is! Miért ne lephetnéd meg magadat egy ínycsiklandó vacsorával?!

reklám vége

Ha egy finom, és pénztárcakímélő módon szeretnél kedvesednek boldog Valentin-napot kívánni, akkor nincs is jobb megoldás, egy romantikus vacsora - otthon. Gyújts meg néhány gyertyát, nyiss ki egy üveggel a kedvenc borotokból, és adagolj egy kis egészséges romantikát a kapcsolatotokba ezekkel az ízletes házilag készített fogásokkal, anélkül, hogy plusz centiket vagy hurkákat adnál a derekadhoz!

Valentin-napi menü az egészség és a szerelem jegyében

A Valentin-napi főétel: gránátalmás kacsa

A kacsahús kissé flancosnak hangozhat egy átlagos hétköznap esti fogásként, de a szerelmesek napján, az alkalomhoz illően készíthetsz a megszokott ételeknél, csirkemellnél, sertéshúsnál valami különlegesebbet is.

A kacsahús kiváló fehérjeforrás, és nagy mennyiségben tartalmaz riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), foszfort, vasat, cinket és thiamint (B1-vitamin) is. A gránátalma is számos jótékony hatással bír: lédús hússal borított magjai erős antioxidánsokat tartalmaznak, és sok C-vitamin, kálium is található benne.

Hozzávalók:

  • ½ kg kacsamell filé
  • ½ teáskanál só
  • 2 teáskanál extra szűz olívaolaj
  • 1 kisebb mogyoróhagyma felkockázva
  • 1 csésze gránátalmalé
  • ¼ csésze csökkentett nátriumtartalmú csirkehúslé
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 teáskanál friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. Melegítsd a sütőt 230 fokra.
  2. Szórd meg a kacsahúst sóval, és közepes hőfokon melegíts olajat egy serpenyőben, amiben a húst oldalanként 3-4 percig fogod sütni. 
  3. Ha ez kész, rakd át a kacsát egy kisebb sütőedénybe, és helyezd a sütőbe 8-12 percre (a hús vastagságától függően). 
  4. Míg a kacsa sül, ugyanabban a serpenyőben kezdd el pirítani a mogyoróhagymát.
  5. Pár perc múlva add hozzá a gránátalmalevet, és forrald fel. 
  6. Keverd el a kukoricakeményítőt a csirkehúslében, és add hozzá a gránátalmás keverékhez
  7. Folyamatos kevergetés közben főzd még 2 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik a folyadék. 
  8. Amikor a kacsa már kicsit pihent, a belőle kisült levet is összekeverheted a szósszal.
  9. Készíts párolt zöldségeket, hogy a köret is egészséges legyen, öntsd nyakon a kacsát a szósszal és készen is van a főétel!

 

A Valentin-napi desszert

Ehhez a finom kacsasülthöz, az egészséges Valentin-napi menü részeként te választhatod ki, hogy milyen desszertet tálalsz: készíthetsz csokifondüt finom gyümölcsökkel, vagy feltálalhatod saját magadat is. Esetleg a kettőt egymás után:).

A csokifondü receptje nagyon egyszerű:

Hozzávalók:

  • kb. 90 g étcsoki
  • 2 teáskanál tejszín
  • 1 teáskanál kávé
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet só
  • Falatnyira vágott gyümölcsök: banán, ananász, körte, eper, vagy bármilyen friss, vagy aszalt gyümölcsdarab

Az étcsokit, tejszínt, kávét, vanília kivonatot, és sót egy edényben melegítsd fel (de akár egy tálban a mikróba is beteheted kb. két perce). Ha kész a csokiszósz, szolgáld fel a gyümölcsökkel együtt ezt az egészséges desszertet szíved választottjának, és mártogassatok kedvetekre!

Az étcsokiban lévő kakaótartalom kiváló tápanyag a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumoknak. Miközben a bacik felfalják a számukra kedvező alapanyagot, gyulladásgátló anyagot termelnek az összetevőkből, amely felszívódva szívvédő hatással rendelkezik. És mi lehet romantikusabb Valentin-napon, mint kedvesed szívének védelme? Ezen kívül rengeteg antioxidáns is található benne!

A gyümölcsök pedig tele vannak vitaminnal, és más egészséges dolgokkal: egyértelmű, hogy ez a desszert csak egészséges lehet.

Egészséges és romantikus Valentin-napot kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön