Kámaszútra, szerelem
Egészségmagazin.com   |   2015.06.22.

Kámaszútra – a szerelem művészete

Ki ne hallott volna már a Kámaszútráról, az ősi, indiai könyvről. Mai cikkünkben bemutatjuk ezt a művet, ezzel is megvilágítva eredeti célját és lényegét - hiszen ez túlmutat a sokak által ismert felületes információkon, és még ma is tanulhatunk belőle a szerelemről, a szexről.

reklám vége

A szerelem könyve

A Kámaszútra az élet érzéki örömeinek egyik legősibb könyve, jelentéstartalmában azonban túlmutat a nyugati fogalmak szerinti „szexuális tankönyv" fogalmán, valójában az életre tanító írás.

A fordításai különböző válogatások és közvetítőkönyvek segítségével készültek, ezért sokféle szövegváltozatban létezik. Ebből kifolyólag az értelmezése is igen szerteágazó, különböző hagyományokban eltérő irányok mutatkoznak.

A Kámaszútra eredete

Az indiai kultúrában sosem számított tabunak a szexualitás, ennek útmutatója ősi műfaj az indiai kultúrában.

A mítosz szerint a „teremtmények Ura" amikor megalkotta a férfiakat és a nőket, törvényekbe foglalta létezésük viszonyait, ami a dharmát, az arthát és a kámát illeti (azaz a vallást, a vagyonszerzést és a testi szerelmet). Százezer fejezetben írta elő számukra, hogyan tartsák meg parancsolatait, amit a legenda szerint többen is megörökítettek írásos formában. Az ezt követő századokban az igen terjedelmes művet több alkalommal rövidítették és átdolgozták.

E sokféle szerző munkáját fűzte egybe Vátszjájana, ami mind közül a legismertebb és legáttekinthetőbb indiai tankönyv lett a szerelmi tudományokról. A korabeli olvasó leginkább erotikus „felvilágosító" irodalomként ismerte meg, a filológiai (irodalmi műveknek komplex tanulmányozása) módszer azonban számos tudományos rejtélyt vél felfedezni a mű körül. Az egyik ilyen vélemény szerint különös, hogy Vátszjájana korában a nők kiszolgáltatottak és jogfosztottak voltak, a mű mégis ennek a ténynek ellentmondva királynőként mutatja be őket. A férfiakat pedig úgy ábrázolja, mint akiknek legfőbb törekvése, hogy a nőket az aktusok során a legteljesebb nemi gyönyörhöz segítsék.

A könyv felépítése és mondanivalója

A Kámaszútra, 1250 verset tartalmaz, 36 fejezetből áll, amelyek további 7 részre oszthatóak. A mindennapi életre tanító könyvek közé tartozik, különböző témák szerint rendszerezve mutatja be a tanításokat.

A könyv bevezető első fejezete után a második egyből a lényegre tér. Ebben olvashatunk a szerelmi gyönyör osztályozásáról, a szerelem különböző fajtáiról (pl. megszokásból kialakuló, képzeletből támadt, hitből keletkezett), az ölelésről, a csókról, a heves szeretkezés nyomairól (harapdálás, karmolás), a különböző fekvés- és szeretkezési módokról szól.

A Kámaszútra harmadik fejezete a feleségszerzés mikéntjét tárja az olvasó elé, ebben az eljegyzésről, a bizalom kiépítéséről, az udvarlásról, a férfi és női szerepekről, és a házasság fajtáiról - kiemelve a szerelemből köttetettet - olvashatunk.

Az ezt követő fejezetekben a feleség „elvárt" viselkedését, az erényes asszony bemutatását (negyedik fejezet); a más emberek feleségeihez (ötödik fejezet) és a kéjhölgyekhez való viszonyulást (hatodik fejezet); illetve a nők által használt „varázslatokat" és a férfivágy felkeltését (hetedik fejezet) találhatjuk.

Ez a sokak által ismert Kámaszútra sokkal több egy puszta „szexuális tankönyvnél", hiszen benne a férfi és a nő közötti kapcsolatról, és a kettejük viszonyáról is találhatunk tanításokat. Azonban mindenképpen kritikával kell olvasni ezt a mai kor embere számára is hasznos és fontos tanácsokat tartalmazó könyvet, hiszen egy ősi kultúra hatja át, amely azóta sokat változott.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön