több szex
Egészségmagazin.com   |   2015.07.21.

Több szex, nagyobb boldogság?

Sok párkapcsolatnak szakad vége azért, mert a felek elvesztik a vonzalmat a másik iránt. Azt gondolnánk, hogy ennek ellentéte, az igen aktív szexuális élet boldogabb és harmonikusabb kapcsolatokat eredményez - azonban egy ezzel kapcsolatos felmérés megcáfolja ezt a feltételezést.

reklám vége

Előzetes információkkal ellentétben

A vizsgálat eredményeit taglaló tanulmány írója szerint megannyi önsegítő könyv van, ami állítja, hogy a több szex boldogabb párkapcsolatot eredményez. A feltételezés azon alapszik, hogy a szexuális együttlét pozitív élményei mind a két félre jó hatással vannak, és ezért ez a kettejük kapcsolatában is pozitív változást idéz elő.

Azonban ennek pont az ellentéte bizonyosodott be egy vizsgálat során. A kutatók eredményei alapján azok a párok, amelyek többet szeretkeztek, kevésbé élvezték az együttléteket, és saját bevallásuk szerint boldogtalanabbak lettek.

Az elvégzett vizsgálat

Összesen hatvannégy, 35 és 65 év közötti, heteroszexuális házaspárt vizsgáltak meg a kutatás során. Ennek keretében egyes párokat megkértek arra, hogy dupla annyi alkalommal létesítsenek szexuális kapcsolatot; míg másoknak nem adtak instrukciókat. Az eredmény alapján azok a párok, akik többet szeretkeztek, kevésbé voltak boldogak, valamint nem élvezték és nem kívánták annyira a szexet, mint a felmérés előtt.

Dr. Tamar Krishnamurti, a kutatók egyike szerint a megfigyelt párok esetében sokkal gyorsabban csökkent a szexuális vágy, minthogy elkezdték volna élvezni a megnövekedett együttlétek számát. Ugyanis ahelyett, hogy odafigyeltek volna a megfelelő környezet előteremtésére, azokra az apró és kellemes dolgokra, amik még meghittebbé és élvezetesebbé tennék az együttlétet, csupán a munkát látták ebben.

Lehetséges alternatíva

A kutatók, mint ahogy egy jó tudós általában, nyitottak a további alternatív lehetőségek felé.
Professzor George Loewenstein, a kutatás vezetője elmondta, hogy ha még egyszer elvégezhetné a kutatást, akkor ajánlaná a pároknak, hogy olyan helyzetben kezdeményezzék a szexuális együttlétet, amitől a másik fél szexinek érzi magát. Ez alapján a professzor úgy gondolja, hogy a több együttlét jobb párkapcsolatot eredményezhetne - amennyiben ez a megfelelő úton történik, azaz ha a párok nem kényszerből szeretkeznek, hanem meg tudják teremteni a másik számára azt a szituációt, amelyben felfokozódnak a vágyak és megnő az igény a több együttlétre.

Tehát a kutatás lényegében megcáfolta az előzetes feltevést, amely szerint a több szex boldogabb párkapcsolatot eredményez. Azonban a kutatók szerint végső soron nem is ezen van a hangsúly, hanem a „körítésen". Hiszen ha a párok csak a külső kényszer miatt vannak többet együtt, akkor ez rossz hatással lehet rájuk; viszont ha megtörténik a kellő felkészülés, akkor akár harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb kapcsolatot eredményezhetnek az együttlétek.

Forrás: Spring.org.uk



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön