utójáték
Egészségmagazin.com   |   2016.11.02.

Utójáték: mit csinálj szex után?

Bár a legtöbb embert, így jó eséllyel téged is, biztosan jobban izgat az: mit csinálj szex közben, sokszor komoly következménye lehet annak, ha nem megfelelően viselkedsz a partnereddel az aktus után. Olvass tovább, és beavatunk a post-coitus pillanatok, vagyis az utójáték illemtanába.

reklám vége

Összebújni, megmosakodni, enni, dohányozni vagy netán újrakezdeni: ahány pár, annyi utójáték. De az, ki hogyan viselkedik az együttlét után, nemtől függetlenül fontos lehet - egy kanadai tanulmány szerint pedig bizony arra is kihatással van, hogy a pár tagjai hogyan értékelik magát a szexet. A kutatás során 2400 kanadait kérdeztek meg legutóbbi szexuális élményükről, a válaszokból pedig egészen meglepő dolgokra is következtetni lehet.

Az egyik eredmény például azt mutatja: azok a nők, akik együttlét után 6-10 percig összebújtak a párjukkal, 71%-ban „nagyon kellemesnek" ítélték a szexet. Akiknél viszont elmaradt az összebújás öröme, azoknak csak 41%-a volt ugyanezen a véleményen.

A kutatás tehát alátámasztja azt, amit valószínűleg eddig is tudtál: az ölelkezés és az összebújás jó dolog. Az eredmény azonban nem csak ennyi, hiszen emögött az áll, hogy a nők számára az utójáték ugyanannyira fontos, mint az előjáték vagy a szex.

Az utójáték varázsa

A párok jó részénél az állandó, megoldhatatlannak tűnő problémák némelyike éppen abból fakad, hogy egy idő után kevésbé figyelnek a másik igényire. A pasik ugyanis amellett, hogy hajlamosak „ajtóstól rontani a házba", azaz teljesen elhagyni az előjátékot, a csúcspont és az akció vége után is előszeretettel fordulnak be a fal felé durmolni. Bár a lányok sokszor ezt egy szemforgatás és egy reményvesztett sóhaj kíséretében annyiban hagyják, ez nem a legbölcsebb hozzáállás. Az ilyen dolgok ugyanis apró csalódásokat okoznak, amik egyrészt halmozódásra hajlamosak, másrészt a párok tagjainak (elsősorban a nőknek) az elégedettség-érzését is rombolják.

Ha viszont az együttlétnek szép, intimitással fűszerezett levezetése van, az rövid- és hosszútávon is hatással van a kapcsolatra.

A varázslatos oxitocin

Ha sokszor úgy érzed, egyszerűen szükséged van egy kis összebújásra, az nem véletlen. Az oxitocin nevű hormon ugyanis - stresszoldó hatása mellett - kapcsolaterősítő is. Ez az a hormon, amiről úgy tartják: elengedhetetlen ahhoz, hogy az édesanya és kisbabája között megfelelő kötődés alakuljon ki, ám egy sor vizsgálat bizonyítja, hogy bizony felnőttekre is hatással van. Egy érdekes kísérletben például oxitocint tartalmazó orrspray-t permeteztek monogám párkapcsolatban élő, és egyedülálló férfiak egy részének orrába, akiknek ezután vonzóbbnál vonzóbb nők csábítását kellett kiállniuk. A dolog végén kiderült, hogy az oxitocinnal kezelt férfiak sokkal jobban ellenálltak a csábításnak, mint azok, akik nem kaptak ilyen kezelést.

De hogyan kapcsolódik mindez a szex utáni összebújáshoz? Nos, az oxitocin kapcsolaterősítő hatása szex után abban mutatkozik meg, hogy a nőkben (mivel ez alapvetően inkább női hormon, bár a férfiakban is megtalálható) az együttlét után erős vágyat kelt a gyengéd fizikai érintkezésre, az összebújásra. A másik ok az ölelésre, hogy sok nő érzi magát kiszolgáltatottnak az együttlétet követően, az ölelkezés pedig ezt a nyomasztó érzést is segít csökkenteni.

A kanadai tanulmány szerint a megkérdezettek 36%-a letudja egy maximum 5 perces öleléssel, 17 %-uk pedig teljesen elhagyja az egészet - és egy remek lehetőségtől esnek el. Az ölelkezés ugyanis egyes szakértők szerint - éppen fent kifejtett hatása miatt - az egyik legjobb módja annak, hogy elmélyítsd, és rendbe hozd kihűlni készülő párkapcsolatodat. A drága és nem egyszer hatástalan párterápiákra járóknak sokszor eszükbe sem jut, hogy egy kis odafigyeléssel, apró dolgokkal többet tehetnek, mint 10 kellemetlen és fölösleges megbeszéléssel.

Ha netán kételkedsz a kutatásban, itt az ideje tesztelni! Legközelebb bújjatok össze a pároddal, simogassátok egymás nyakát, mellét és mellkasát, játszadozzatok kicsit a másik hajával, de az is elég, ha egyszerűen csak egymást kényelmesen átölelve a plafont bámuljátok. A lényeg, hogy érezzétek a másikat, és élvezzétek ki a pillanat és az utójáték varázsát.

Gondoltad, hogy az utójáték ilyen fontos? Küldd el a barátnőidnek is, hogy ők is lássák!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön