korai magömlés
Egészségmagazin.com   |   2016.01.31.

Szorongást okoz a nőknél a korai magömlés

A The Journal of Sexual Medicine c. folyóiratban közölt új kutatás azt vizsgálta, vajon a nő hogyan éli meg partnere korai magömlését, valamint hogy a korai magömlés milyen hatással van a párkapcsolat minőségére, a szakításra, és a szexuális kielégülésre. Ennek alapján jelenthetjük ki, a nő szexuális szorongása szorosan összefügg a férfi figyelmének hiányával és teljesítményre való összpontosításával (47,6 %)*, emellett a nők negyede számolt be arról, hogy a korai magömlés a kapcsolat felbomlásához vezetett (22,8 %)*.

reklám vége

A sikeres nemi élet fontos eleme a nők és férfiak általános jó közérzetének, emellett nagymértékben hozzájárul a személyes elégedettséghez és az önbecsüléshez. Még az Egészségügyi Világszervezet is elismerte a szexuális jóllét fontosságát, és kijelentette az elérhető legmagasabb szintű egészségi állapothoz való jog része a szexuális egészséghez való jog.

Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy a szexuális diszfunkcióval, például korai magömléssel terhelt kapcsolatnak erősen negatív hatása van a pár mindkét tagjára, ami egyes esetekben véget is vet a párkapcsolatnak. Számos vizsgálatot végeztek arra vonatkozóan, milyen hatással van a korai magömlés a férfi életére, de annak szakirodalma, hogy a nők milyennek látják a korai magömlést, még kidolgozásra vár.

A Journal of Sexual Medicine* című folyóiratban megjelent új tanulmány hozzájárult a szakadék áthidalásához azzal, hogy a férfiak ejakulációjának nők általi megítélését, valamint a korai magömlés szorongást okozó sajátos jellemzőit vizsgálta. A felmérés emellett azokat a tényezőket is meghatározta, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják az intimitásra, a kapcsolatra és a szexuális viselkedésre.

A felmérésben 1463, 20 és 50 év közötti nő vett részt, három különböző országból és kontinensről: Mexikóból, Olaszországból és Dél-Koreából. Arra kérték őket, hogy töltsenek ki hitelesített, saját készítésű kérdőíveket, amelyek a nő a korai magömlésre vonatkozó megítélésével, a párkapcsolati elégedettséggel és minőséggel, valamint a szexuális működéssel és kielégüléssel foglalkoztak.

A szexuális kielégületlenség leggyakrabban említett oka a férfi figyelmének hiánya és teljesítményre való összpontosítása volt (47,6 %), amelyet „a behatolás és a magömlés közti rövid idő" (39,9 %), „az ejakuláció feletti kontroll hiánya" (24,1 %) és a „partner szorongása" (20,3 %) követett. Csaknem a nők egynegyede számolt be arról, hogy a férfi ejakulációs problémája korábban már vezetett szakításhoz (22,8 %). Azok a nők, akik fontosnak tartják az időtartamot, nagyobb arányban számoltak be szakításról.

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint mitől jó a szex?", a nők 69,2 %-a válaszolta azt, hogy a sokoldalúság és a kreativitás a legfontosabb. „Ez az első vizsgálat, amely arról számolt be, hogy a női szorongás és frusztráció kialakulásában nem csak a szexuális együttléttel kapcsolatos tényezők, mint a kontroll és az időtartam játszanak fontos szerepet, hanem a szexuális tevékenység egyéb formáinak mellőzése is." - Nyilatkozta dr. Gyovai Gabriella, nőgyógyász, a Magyar Szexuális Medicina Társaság elnökségi tagja, majd folytatta: - „A megkérdezett nők többsége számára a kielégítő szexualitásba beletartozik a csók, a simogatás és a szexuális stimuláció egyéb formái is, amelyeket egyformán fontosnak tekintenek. A korai magömlésben szenvedő férfiak sokszor figyelmen kívül hagyják ezeket az igényeket, és itt követik el az első hibát."

Ezek az eredmények még inkább megerősítik, amit a szakértők ajánlanak az egészséges párkapcsolat érdekében: beszélni kell a partnerrel a korai magömlésről. Ez egy olyan betegség, amellyel foglalkozni kell az életminőség és a pár szexuális kapcsolatának javítása érdekében, úgy, hogy a nőt is be kell vonni a férfi korai magömlésének kezelésébe. Ez a folyamat kulcsszerepet játszik abban, hogy a férfi képes legyen leküzdeni a szégyenérzetét és a tabukat, amelyek gyakran okoznak félreértést a partner vágyaival és reakcióival kapcsolatban.

A Magyar Szexuális Medicina Társaság arra hívja fel a férfiak és partnereik figyelmét, hogy nem kell, hogy szégyelljék magukat. Nincsenek egyedül! Nem szabad figyelmen kívül hagyni és tagadni problémáikat, mert ők is és partnereik is megérdemelnek egy jobb szexuális életet. Ez egy egészségügyi probléma, ami kezelhető. A www.tiedakontroll.hu oldalon további információk találhatók meg a betegséggel kapcsolatban, a kampányban résztvevő orvosok remélik, hogy minél több érintett veszi majd a bátorságot, hogy cselekedjen, megoldást keressen és ellátogasson szakorvosi rendelésre.

Forrás: www.tiedakontroll.huCikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön