szexuális problémák
Egészségmagazin.com   |   2015.08.03.

Szexuális problémák 2. rész– a férfi

Általában a nőket jobban megterheli lelkileg a szexuális élet, többet szorongnak és aggódnak miatta - ezért az ő esetükben gyakoribbak a szexuális problémák. Azonban, bár valóban kevesebb esetben, de a férfiak körében is felmerülhetnek gondok.

reklám vége

A szexuális zavarok hátterében

A szexuális gondok a férfiak esetében gyakrabban kötődnek testi elváltozáshoz, mint lelki problémához - bizonyítják a felmérések. Ezzel szemben sokkal nehezebben kommunikálják, és oldják meg a zavar okozta lelki megterhelést, mint a nők. Ennek egyik oka, hogy a férfiak bizonyítani szeretnék férfiasságukat, aminek egyik formája, hogy mindig képesek kielégíteni a partnerüket. Azonban a különböző problémák esetében erre nem képesek, ezért nehezen beszélnek erről.

A leggyakoribb szexuális problémák

Bár általában csak a nők esetében szokás csökkent szexuális vágyról beszélni, ez a férfiak körében is kialakulhat. A munkahelyi és pénzügyi stressz a két legjelentősebb libidócsökkentő tényező. Az egzisztenciális félelmek együtt járnak az önbizalom csökkenésével, ami könnyen a szexualitás kárára mehet.

A korai magömlés azt jelenti, hogy a férfi szeretkezés közben túl korán ejakulál, nem képes ennek szabályozására. Súlyosabb esetekben előfordul, hogy a péniszt érő bármilyen direkt inger hatásának hiányában is bekövetkezik a magömlés. Erről a problémáról akkor beszélhetünk, ha a korai ejakuláció rendszeres, állandó jelenséggé vált a szexuális együttlétekkor. Ha egyszer-egyszer előfordul, akkor nem jelent mást, mint túl erős izgalmi állapotot, fáradtságot vagy a szexuális élet előzetes hiányát. Ennek oka lehet:

  • húgycső- és prosztataproblémák, keringési zavarok, gyógyszerek okozta problémák, a makk túlérzékenysége, hormonális zavarok (szervi okok), vagy
  • a szex közben érzett öröm vagy a szexuális vágy csökkenése, szégyenérzet vagy gyermekkori rossz emlékek, neveltetés, családi gondok, szorongás, sikertelenség érzése (pszichés indokok).

Az ejakuláció retarda során a merevedés fennállása mellett a magömlés vagy csak nagyon hosszú idő után, vagy egyáltalán nem jön létre. Ez nem jelenti azt, hogy a férfi képtelen éjszakai magömlésre, illetve önkielégítés során az ejakulációra. Ilyen esetekben az oki háttér pszichés, míg ha magömlés egyáltalán nincs urológushoz kell fordulni.

Merevedési zavarról akkor beszélhetünk, ha partnerkapcsolati helyzetben az előjáték során, vagy a közösülés közben jelentősen csökken, vagy megszűnik a hímvessző merevedése, megakadályozva ezzel a szeretkezés folytatását. Ebben az öndestrukció, önagresszió és a partner (vagy nők) iránti agresszió; a frusztráció szimbolikus vagy konkrét megjelenítése egyaránt szerepet játszhat. Ha a férfi teljesíteni akar egy elvárást - amit legtöbbször saját maga állított fel -, akkor szexuális teljesítménye csökken, saját magára, merevedésére figyel, ami éppen ellenkező, gátló hatást vált ki.

A problémák, akárcsak a nők esetében kezelhetőek kiegyensúlyozott, bizalmi párkapcsolattal, de a beszélgetés és a probléma körüljárása is segíthet.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön