stressz
Egészségmagazin   |   2022.04.12.

Miért okoz stresszt a keresőoptimalizálás a SEO szakértők körében?

Számos munkahelyen vannak stresszben a dolgozók, s ez sajnos nincs másképp a SEO szakértők esetében sem. A keresőoptimalizálás ugyanis egy nagyon sokrétű munka, amely rengeteg stresszel jár.

reklám vége

Nézzük meg, miért olyan stresszesek a SEO szakértők, illetve arra is rávilágítunk, hogy hogyan lehetne ezeket az egészségre rendkívül káros negatív tényezőket egy olyan szintre mérsékelni, ahol a munka örömmé válik, nem pedig stresszforrássá.

4 ok, amiért stresszesek a SEO szakértők

1. Túl sok a munka

Számos olyan keresőoptimalizálás ügynökség van, amely annyira leterheli a SEO szakértőket, hogy egy ügynöknek akár 50-60 webshop keresőoptimalizálási feladatait kell ellátnia havonta. Mit jelent ez? A teljesség igénye nélkül az alábbiakat:

  • Folyamatos kulcsszókutatás
  • Rendszeres heti, havi, negyedéves, féléves és éves SEO analitikai auditok készítése különféle online-offline szoftverek segítségével.
  • Webshopok felületeinek ellenőrzése (helyesírási hibák, képek minősége, vásárlási élmény javítása, funkciók és szöveges felületek frissítése, ellenőrzése, stb.).
  • Organikus keresési eredmények érdekében tartalmi, technikai vagy felhasználóbarát kialakítással kapcsolatos javítások elősegítése a webshopok fő- és aloldalain
  • Google Search Console és Google Analytics szoftvereken lévő adatok folyamatos ellenőrzése és kiértékelése.

Ez egy igen leegyszerűsített lista, hiszen csak az egyik ponttal akár napokat is el lehet tölteni. Most ezt képzeljük el, hogy 50 webshop esetében kell egy hónap alatt megcsinálni. Szinte lehetetlen.

2. Belekeveri a vállalat a SEO-ba a SEM-et

A SEO az angol Search Engine Optimization rövidítése, mely KeresőMotor Optimalizálást; a SEM pedig az angol Search Engine Marketing rövidítése, mely KeresőMotor Marketinget jelent.

Rengeteg ügynökség foglalkozik keresőoptimalizálással és keresőmarketinggel is, ami teljesen normális, hiszen a kettő összefügg. Viszont míg a SEO az technikai és tartalmi alapú, addig a SEM inkább a pszichológiával és persze a hirdetésekkel foglalkozik.

Sok ügynökség nem vesz fel elég dolgozót, emiatt a SEO szakértők nyakába varrják a marketinges feladatokat is. Tehát az előbb említett lista mellé még jön egy következő is - a teljesség igénye nélkül megemlítünk itt is néhány példát:

  • Hirdetésekhez tartozó képek és szövegek megszerkesztése, megírása több platforma, több méretben, több formátumban.
  • Videós és rádiós hirdetések kiszervezése, lebonyolítása - ez főként multik esetében merül fel.
  • Analitikai szoftverek segítségével az aktuálisan futó hirdetések követése.
  • Rossz teljesítés esetén azonnali javítás, hogy a ROI (Return On investment - Beruházások Megtérülése) a várt szintet érje el.
  • A hirdetésekhez tartozó landing (érkező) oldalak átalakítása, szerkesztése, hogy minimalizálni lehessen az átkattintási rátát.
  • Szezonális, szezonközi promóciók lebonyolítása,.
  • Nyereményjátékok megszervezése.
  • Hírlevelek, regisztrációval kapcsolatos kedvezmények kidolgozása, stb.

És ha ezt 50 webshop esetében kell megtenni, akkor megint csak érdemes belegondolni, hogy ez mekkora stresszel jár, hiszen ez tényleg rengeteg munka. Pláne akkor, ha a SEO szakértő lelkiismeretesen próbálja elvégezni a rá kiszabott óriási mértékű feladatokat.

3. Külsős kézben van a webfejlesztés

A legtöbb webshop vagy nem informatikával foglalkozó cég valamilyen külsős IT céget bíz meg a webhely üzemeltetésével. Ezzel nincs semmi baj, viszont a SEO ügynökség számára ez számos problémaforrást tartogat. Íme néhány gyakori probléma:

  • Egy SEO audit során felmért technikai probléma megoldását nem végzi el az adott IT cég, mely miatt nem lehet rendesen optimalizálni a webhelyet. Ezt úgy érdemes felfogni, mintha egy Zsigulit szeretnénk versenyeztetni egy Tesla kamion ellen. Lehetetlen lesz.
  • Az ügyfél a javaslatok ellenére olyan IT csapatot bíz meg, amely nem tud megbirkózni a technikai feladatokkal. Így a webfejlesztés sikertelen lesz, mely elriasztja a felhasználókat, akik átmennek a konkurens cégekhez vásárolni.

Ez az egyik legnagyobb stresszforrás, hiszen nehéz úgy optimalizálni egy webhelyet, ha technikailag nincs a toppon. Ha egy webhely nem tölt be elég gyorsan, nem lehet minden méretű képernyőn jól használni, problémát okoz az oldal működésének megértése, használhatatlanok a funkciók (szűrés, rendezés, keresés, stb.), akkor nehéz lesz rávenni a felhasználókat, hogy ezt a webhelyet válasszák.

Emiatt a technikai javítások rendkívül fontosak ahhoz, hogy a szakértő tökéletesen tudja végezni a keresőoptimalizálást, hiszen a SEO jelentős része a technikai gondok kijavításával foglalkozik.

4. Nem a SEO szakértőé az utolsó szó

A közép- és nagyvállalatok nem feltétlenül szervezik ki ügynökségekhez a SEO-SEM feladatokat, hanem megoldják házon belül. Felvesznek egy marketingest, építenek köré egy csapatot, illetve felvesznek egy SEO szakembert is, és neki is adnak néhány segítőt.

Első ránézésre ez jól is hangzik, viszont nagyon gyakori az a probléma, hogy a SEO szakértő javasol valamilyen fontos fejlesztést, amellyel több organikus keresési eredményt tudna bezsebelni a keresőkből a cég, viszont a vezetés megvétózza a javaslatot.

Utána pedig elkezdenek esni a keresőben egyes kifejezésekre a cég eredményei, s rögtön kérdezik a SEO szakembert, hogy mégis hogy lehet ez. Ő pedig mondja, hogy én szóltam, hogy kellene az a fejlesztés, de megvétózta a vezetés. Nem-nem, mi sosem vétóztuk ezt meg... Hazudja a vezetés.

Ez bőven elég arra, hogy a szerencsétlen lelkiismeretes SEO szakértő kortizol szintje az egekben legyen. Ha valaki jó szakember, de a végső döntés nem az ő kezében van, az óriási nagy frusztrációt tud okozni, mely tökéletes recept a hosszan elhúzódó stresszes állapotra, amely mind szellemileg, mind testileg megviseli az embert.

Van megoldás a problémára

Ha túlterheljük a SEO szakértőket, az az ügyfelek rovására megy. Ilyen körülmények között silány lesz az eredmény, ami igen jó stresszforrás a SEO szakértőnek, hiszen őt fogják felelősségre vonni, ha ez vagy az a mutató nem úgy áll, hogy kellene.

A keresőoptimalizálással foglalkozó szakértőnek egy optimális világban maximum 5-10 webshoppal kellene hosszú távon foglalkoznia, hiszen csak így lehet az ügyfél számára pénzben megtérülő, minőségi és lelkiismeretes munkát végezni.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön