planking challenge
Egészségmagazin.com   |   2016.09.05.

Szereted a kihívásokat? Planking challenge

Korábban írtunk már a plankolásról, erről a nagyszerű, egész testet formáló egyszerű gyakorlatról, amivel napi pár perc alatt erősebbé, feszesebbé teheted tested. Ha már nagyon jónak érzed magad, és nem találsz benne új kihívást - vagy épp ellenkezőleg, rád férne egy kis motiváció - akkor jó hírünk van, mert itt vannak az új kihívások!

reklám vége

Mi az a planking?

Ismétlésképpen röviden bemutatjuk a plankot arra az esetre, ha lemaradtál a korábbi cikkünkről (de ide kattintva elolvashatod az egészet).

Plankolás közben lényegében egy hidat képezel a testeddel. Le kell feküdnöd a hasadra, majd könyöktámaszba kell helyezkedned. Emeld el a csípődet a földtől úgy, hogy a törzsed és a lábad egy egyenest képezzenek. Az alap plank feladat során az időtartamot növelve kell ezt a  pozíciót megtartanod. Könnyűnek hangzik, de aki már próbálta, az tudja, hogy korántsem kevés izommunkát igénylő feladat. Ha rendszeresen végzed, akkor bizony kőkemény has- és hátizmaid lesznek. Ezen felül gyönyörűen megemeli a popsidat és feszesíti a combjaid. Nem véletlen tehát, hogy manapság igazán közkedvelt gyakorlatnak számít, ráadásul napi pár perc elég ahhoz, hogy szinte az egész tested átmozgassa.

Kezdetben a kihívást abban találod meg, hogy egyáltalán képes legyél megtartani ezt a pozíciót 30 másodpercig. Rendszeres gyakorlással azonban nagyon hamar felfejlődhetsz 40-50-60 vagy akár annál több másodpercre is. A következő szint, amikor már nem csak elülső, de oldalsó plankot is végzel. Ez nem másból, minthogy egyik könyöködet elemelve a földtől, befordulsz oldalirányba, és csak az egyik karodon támaszkodsz. Ez különösen ideális azoknak, akik az oldalsó hasizmukat szeretnék fejleszteni, valamint azoknak, akik nem elégedettek a popsijukkal. Ha ugyanis még a felül lévő lábadat is elemeled, akkor garantált a dagadó farizom. Természetesen ezt a gyakorlatot okvetlen végezd el a másik irányba is. Egy másik nehezítési lehetőség, ha kartámaszban végzed az elülső plankot, miközben az egyik lábad elemeled a földtől. Lényegében a te fantáziádra is van bízva, hogy hogy végzed, és hogy mik a céljaid.

A fitnesz-kihívások előnyei

Az internet manapság tele van különféle fitnesz-kihívásokkal (angolul challenge), melynek során egymást buzdítják a felhasználók, hogy jobb eredményeket érjenek el. Azért jó ilyen kihívásokhoz csatlakozni, mert

  • Képes leszel ledönteni a benned lévő gátlásokat, gátakat, amelyek visszatartanak attól, hogy valami számodra nehéz dologba belekezdj
  • Segítenek kitartani a célod mellett. Ha mindennap foglalkozol vele rövid ideig, akkor könnyebben elhatározod magad.
  • Segítenek elsöpörni a különböző kifogásokat, hiszen kinek ne lenne napi 5 perce egy kis mozgásra?
  • Magabiztosságot szerzel, ahogy érzed és látod magadon a fejlődést.
  • Nem is beszélve a csodás alakról, amit például a plankolással elérhetsz
  • Könnyen fenntarthatod a motivációdat, ha kihívod magad ellen egy barátod, vagy családtagod, hiszen nyilván nem szeretnél felsülni azzal, hogy nem csinálod végig a kihívást. Egymást motiválva, jó hangulatban az edzés is kellemesebb.

Ha kedvet kaptál te is egy kis kihívásra, akkor nincs más dolgod, minthogy rákeress a neten, ahol rengeteg féle és fajta közül választhatsz. Néhány fitness kihívást itt találsz! Fontos, hogy kezdetben egy könnyebbet, számodra is teljesíthetőt válassz, hogy sikerrel fejezhesd be, így legközelebb még nagyobb kedvel, indulsz neki a következő kihívásnak! Tartsd végig szem előtt a mértékletességet.

Planking challenge

A planking kihívások egészen sokrétűek lehetnek. Van, amelyik inkább a technikai bonyolításra épít, míg mások inkább az időtartam növelését tűzik ki célul. Lényege mindegyiknek ugyanaz, hogy kihívnak téged egy több napos, vagy esetleg hetes plankolásra. Mindennapra van egy adott feladat, amelyet teljesítened kell, és napról napra egy bonyolultabb, vagy hosszabb ideig tartó gyakorlattal kell szembenézned. A kihívás végére pedig már olyan mozdulatokra, olyan sok ideig leszel képes, amiről talán nem is mertél volna álmodni.

Mint minden edzésformánál, ha még gyorsabb és látványosabb eredményt szeretnél, ügyelj az étkezésedre is. A magas fehérjebevitel és a zöldségekben található antioxidánsok segítenek neked abban, hogy mihamarabb elérhesd az álomalakot. Állítsd magad kihívás elé, így vége lehet az örökös kifogásoknak, és bebizonyíthatod másoknak és magadnak is, hogy milyen eltökélt vagy!

Keress egy szimpatikus planking kihívást az interneten, és oszd meg velünk kommentben: csináljuk végig együtt!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön