testsúly, férfiak testsúlya
Egészségmagazin.com   |   2015.12.20.

Mi köze a testsúlynak a szaporodáshoz?

Tudtad, hogy a férfiak testsúlya hatással lehet örökítő képességükre? Legalábbis a legfrissebb kutatások összefüggést mutattak ki a testsúly és a spermiumok „viselkedése" között: úgy fest, hogy az a „pár extra kilócska" hatással van a szaporítószervekre és a születendő utódokra is.

reklám vége

Egy dán kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a férfiak testsúlya hatással lehet a spermiumok útján átadott információkra. Ennek köszönhetően pedig leendő gyermekeik hajlamosabbak lehetnek az elhízásra, mint túlsúllyal nem rendelkező társaik utódai.

Persze azt már régóta gyanították, hogy az elhízásnak lehetnek genetikai okai, amik öröklődhetnek, de ez az új kutatás most egészen új megvilágításba helyezte az egészséges életmód szükségességét.

Apa is csak egy van

Régóta ismert tény, hogy egy terhes nőnek fokozottan ügyelnie kell az egészségére: mellőznie kell a különféle káros szenvedélyeket (dohányzás, alkoholfogyasztás), valamint oda kell figyelnie a helyes táplálkozásra, és a rendszeres testmozgásra is.

Az új eredményeknek köszönhetően azonban merőben új helyzet állt elő, hiszen úgy tűnik, az apa életvitele is hasonlóan fontos a leendő gyermek egészsége szempontjából.

A Koppenhágai Egyetem tudósai által végzett kutatás során hat elhízott férfi alany spermiumait vizsgálták meg, akik súlycsökkentő műtéten mentek keresztül. A kutatás arra világított rá, hogy az átlagos testalkatú és elhízott férfiak ondósejtjei különböző epigenetikus jegyekkel rendelkeznek, ez pedig megváltoztathatja a gének jövőbeli kifejeződését is.

És ez nem csupán genetika kérdése: a spermiumok által tárolt információban kódolva van az apa testének aktuális állapota is.

A súlycsökkenés segít a problémán

Az eddig is köztudott volt, hogy az elhízás bizonyos típusai genetikai alapokon öröklődnek, arról azonban nem beszéltünk még korábban, hogy megfelelő odafigyeléssel ennek mértéke csökkenthető lenne.

A kísérletben három különböző időpontban vizsgálták meg az alanyok mintáit:

  1. a kezelés megkezdése előtt
  2. egy héttel a súlycsökkentő műtét után
  3. egy évvel a beavatkozást követően

A kutatók elmondása szerint a változás mind egy héttel, mind pedig egy évvel később észrevehető volt az ondósejtekben.Annak ellenére, hogy a sejtek genetikai felépítése azonos maradt, olyan epigenetikus változások mentek bennük végbe, amik megváltoztatják a gének kifejeződését a szervezetben.

A tudósok is elismerik azonban, hogy még nem teljesen ismert, hogy pontosan milyen változásokat eredményeznek ezek a különbségek. Annyi azonban bizonyos, hogy az észlelt változások olyan génekhez kapcsolódnak, amelyek az étvágy szabályozásával és az agy fejlődésével állnak összefüggésben.

Jelentős különbségek

A tudósok feltételezik, hogy az apa súlyával kapcsolatos információk továbbadása az utódoknak evolúciós okokra vezethető vissza. Az elképzelés szerint ez egy ösztönös módját biztosítja annak, hogy bőséges időszakokban a gyerek többet egyen, és gyorsabban gyarapodjon. Az elhízás ugyanis csak napjainkban nemkívánatos: az energia tárolásának képessége még évtizedekkel ezelőtt is olyan, evolúciós előnynek számított, aminek köszönhetően lehetővé vált a fertőzések és éhínségek elkerülése.

A Sheffield-i Egyetem kutatója, Allan Pacey professzor érdekesnek nevezte a Dr. Romain Barres vezetésével elvégzett kutatás eredményeit. Elmondása szerint azok újabb bizonyítékokkal szolgálnak azzal az elmélettel kapcsolatban, mely szerint bizonyos jellemzőket a genetikai kód alapvető szerkezetének megváltoztatása nélkül is lehetséges az ondósejteken keresztül továbbadni.

Bár a vizsgálat viszonylag kisszámú alany részvételével folyt le, a felfedezett különbségek mégis annyira jelentősek, hogy a kutatási eredmények már így is nagyon hasznosnak bizonyulnak, és feltétlenül folytatásért kiáltanak. A kutatás eredményeit az egereken és patkányokon végzett vizsgálatok is megerősítették.

Addig azonban, amíg nem tudunk meg többet a kérdéssel kapcsolatban, a leendő szülőknek agyament diéták és más, divatosnak tűnő technikák követése helyett egyszerűen csak meg kellene próbálniuk a lehető legegészségesebbnek maradniuk, hogy születendő gyermekük is egészséges lehessen.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön