kórházi bőrönd, szülés
Egészségmagazin.com   |   2015.06.27.

Szülés: Mi kerüljön a kórházi bőröndbe 2.

Egy korábbi cikkünkben már összeállítottunk egy listát arról, hogy mi kell egy kismama bőröndjébe, ha kórházban tervezi kisbabája szülését, ám legalább ekkora gondot érdemes fordítani arra is, hogy miket csomagolunk a világra jövő csöppségnek. Ebben próbálunk meg segíteni mostani cikkünkkel.

reklám vége

A szülés előtti hetekben már érdemes a kórházban is körbekérdezni (kifaggatni a szülésznőt), hogy miket csomagolj, viszont mégsem árt előre készülni. A legjobb, ha már a 36. hét környékén össze vagy csomagolva, hiszen - jó esetben - ilyenkor bármikor dönthet úgy a kis csöppség, hogy ő bizony már szeretne megismerkedni a kinti világgal.

Ha nem vagyu eléggé felkészülve, nagy meglepetések is érhetnek, ami lássuk be, a szülés előtt álló kismamának és persze a kísérő kispapának sem hiányzik.

Mielőtt elkezdenéd a kórházi babakelengye összeállítását, minden vásárolt és kapott ruhát, ruhaneműt moss és vasalju is ki alaposan. Erre többek között azért is van szükség, mert egy újszülött immunrendszere még igen gyenge, így ezzel a lépéssel is kiküszöbölhetsz egy sor fertőzési lehetőséget.

Ha olyan kórházban szülsz, ahol használható cumi esetleg cumisüveg (nem minden intézmény engedi, így ha kifejezetten bababarát kórházban leszel, ne is vigyél), akkor azokat is csírátlanítsd (főzd ki). Persze ezzel lehetőség szerint az utolsó pillanatban foglalkozz csak, mert egy fertőtlenített eszköz sem marad „tiszta" nagyjából 24 óránál tovább.

Ha pedig már mindent beszereztél, túl vagy az előkészületeken is és felkészültél szülésre, akkor nézzük a babaholmik listáját!

A kórházi bőrönd elengedhetetlen kellékei

  • Kb. 5 db textilpelenka - Erre rá tudod fektetni a kiságyban, ha pedig hideg van, be is tudod vele takargatni, de magadra is terítheted büfiztetéskor.
  • Kb. napi öt pelenka - Lehet, hogy adnak a kórházban, de azért érdemes erre is készülni. Újszülöttnek a 2-4 vagy 2-5 kilós, általában 1-es jelzésű pelust kell választani.
  • Popsitörlő - Ízlés kérdése, hogy ki, melyik márka mellett teszi le a voksát. Azért az mindenképp fontos, hogy jó nedves legyen, mert vannak olyan termékek is, amelyek szinte papírszárazságúak.
  • Ruhák - Ha a kórházban nem adnak (mert van olyan intézmény, ahol igen), akkor összesen 4-5 garnitúra bodyval és rugival érdemes készülni. Az is jó, ha előre összekészíted a születés utáni szettjét is a babának (body, rugdalózó, sapka, esetleg kiskesztyű), sőt ezt tedd is külön zacskóba. Egyrészt higiénikusabb, másrészt egyszerűbb, és nem kell majd kutakodni.
  • Kistakaró, kifogó - ha nincs annyira meleg idő, akkor egyrészt ezekbe bugyolálják be születés után a kicsiket, másrészt ezzel tudod majd betakarni a babádat a bent tartózkodás idején.
  • Fülpucoló pálcika - a köldöktisztításhoz előnyös, ha viszel, de inkább a dobozos verziót válaszd, mert az zárható, így nem szöknek ki belőle a kis piszkák.
  • Törölköző - természetesen a kicsi fürdetéséhez kell.

A szülés után, az első néhány napra általában ez a néhány holmi elegendő. Fürdetőt és popsikrémet nem érdemes előre vinni, hiszen, ha szükséges, akkor a kórházban általában időben jelzik, hogy milyen típust vigyünk. Ha pedig erre egyébként sincs szükség, akkor majd hazatérést követően a választott gyermekorvosunk vényre felírja a használható termékeket.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön