kórházi ápolás
Egészségmagazin.com   |   2015.08.22.

Többen halnak meg a kórházakban hétvégén

Egy átfogó kutatás bebizonyította, hogy hétvégenként magasabb a halálozási arány a kórházakban. De mi ennek az oka? És hogyan lehet elkerülni, hogy hétvégén kórházban feküdj? Olvass tovább és megtudod!

reklám vége

Az Egyesült Királyságban végzett felmérés alapján a súlyos betegek, akik a hétvégét is a gyógyintézetben töltik, 11-16%-kal nagyobb eséllyel haláloznak el ezeken a napokon. Ez különösen igaz azokra, akik sürgősségi ellátást igényelnek egy-egy vészhelyzet alkalmával. A halálozási arányokat az Egyesült Királyságban, Amerikában és Ausztráliában is vizsgálták, és valószínűleg más országokban is hasonló a helyzet.

Miért nagyobb a halálozási arány hétvégén?

A válaszban nincs semmi misztikum: szombaton és vasárnap általában nincsen vagy kevesebb a járóbeteg rendelés, ritkábbak a műtétek, tehát hétvégén kevesebb nővér és orvos van az intézményben - és ez vonatkozik a sürgősségi osztályra is!

Hétközben azok a sebészek, kardiológusok, orvosok, akik járóbeteg rendelésen dolgoznak, vagy rutinellátást végeznek, könnyen riaszthatók és pár percen belül a vészhelyzet helyszínén lehetnek, hogy segíthetnek a kritikus helyzetekben. Ezzel szemben hétvégén a riasztás után sokkal több időbe telik beérniük - ha egyáltalán be tudnak menni a kórházba.

Ezt nevezik a kórházakban hétvége-effektusnak.

Hogyan lehet csökkenteni a hétvégi halálozási arányon?

A fenti országokban már szóba került, hogy kiegyenlítik a hétvégén és hétköznap dolgozó orvosok számát. A legátfogóbb megoldás az lenne, hogy hétnapos elérhetőséget vezessenek be minden kórházi szolgáltatás esetében.

A doktoroknak ugyanúgy lennének szabadnapjaik, de például hétvégén is lenne járóbeteg rendelés, így több orvos lenne a gyógyintézetekben és valószínűbb, hogy lenne elég szakember, akik azonnal rendelkezésre állnak.

Az Egyesült Királyságban már próbálkoznak a hét napos munkahét bevezetésével, ám ez heves vitákat eredményez az orvosok, politikusok és az egészségügyért felelős szerv között.

Ha a már meglévő munkaerő újraelosztásával próbálkoznak, és beosztanak orvosokat hétvégére is, akkor valószínűleg csökken a hétvégi halálozások száma, viszont lehet, hogy nő a hétköznapokon életüket vesztők száma, hiszen így hétköznap lenne a jelenleginél kevesebb doktor a kórházakban. Ez ráadásul anyagilag is jobban megterhelné az államokat, mivel várhatóan emelniük kéne a szakemberek hétvégi fizetését, hogy motiváltabbak legyenek.

Egy kutatás azt az eredményt hozta, hogy például a messzi Ausztráliában a gyakorló orvosok 25-50%-os emelést várnának el annak érdekében, hogy dolgozzanak hétvégén, és hogy minden nap riaszthatók legyenek. Nővérek esetében ez 10-15%-os fizetésemelést igényelne.

Amikor megpróbálták kiszámolni, hogy milyen pénzügyi hátrányokkal és előnyökkel járna a hétnapos munkahét bevezetése, a kalkulációba belevették a potenciálisan megmentett életek számát és azok által a kórházak által szolgáltatott adatokat, amelyek már ebben a rendszerben működnek.

Az előzetes számítások szerint azonban ez a megoldás nem lenne költséghatékony. Annak a költsége, hogy a hétvégén is életeket tudjanak menteni túl magas ahhoz képest, hogy mennyi más hatékony megoldásra tudná költeni az erőforrást az egészségügyért felelős szervezet.

Méltányosság kontra hatékonyság?

A vita közepén egy - egyelőre kibékíthetetlennek tűnő - ellentétet találunk, mégpedig azt, hogy a méltányosságra vagy a hatékonyságra kellene jobban odafigyelni. "Hatékonyabb", ha kevesebb orvost kell fizetni, hogy hétvégén is dolgozzon, ám ez méltánytalan azon betegekkel szemben, akik hétvégén kerülnek sürgősségi esetként kórházba; nekik az orvoshiány miatt nagyobb az esélyük az elhalálozásra.

Az Egyesült Királyságban az aktuális kormány programja inkább a páciensekre fókuszál, és ez jelentős érvnek számít ebben a vitában. Ausztráliában viszont más az egészségügyi és politikai helyzet, és még csak most kezdenek a hétvégi munkarendről vitatkozni. Ezen a kontinensen sokkal nagyon számban találunk magánkórházakat, és az állam nem igazán fókuszál a közkórházak kérdésére.

Összefoglalva tehát a külföldi példa azt bizonyítja, hogy a hétnapos munkahét bevezetése a kórházakban nem jelent megoldást, tehát további vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy hétvége-effektust csökkenteni lehessen.

Addig is, amíg ez a téma Magyarországon is terítékre kerül, mi azt javasoljuk, hogy inkább ne kerülj kórházba! Se hétköznap, se hétvégén...

Egészséges étkezéssel, sok gyümölccsel, zöldséggel és rendszeres testmozgással máris egy csomó olyan betegséget megelőzhetsz, ami később kórházi tartózkodáshoz vezethetne.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön