memória, memóriazavar, feledékenység
Egészségmagazin.com   |   2015.04.24.

Hogyan kerüljük el a memória leépülését?

Egy amerikai kutatás szerint több tevékenység is segítségére lehet az idősebbeknek elméjük frissen tartásában - ezeket egy online magazinban közölték.

reklám vége

A memória rettentően fontos, hiszen ennek köszönhetően tudunk visszaemlékezni életünk pillanataira, meghatározó eseményeire - ennek ápolása és karbantartása éppen ezért elengedhetetlen. Azonban az idő múlásával ez egyre nehezebb, tanulási- és emlékezőképességünk az életkor növekedésével megváltozik, átalakul.

Az idő múlásával

A feledékenység rendkívül gyakori panasz, a hétköznapokban gyakran előforduló probléma. Az emlékezés képessége emberről emberre változik, egészséges körülmények között is számos testi és lelki tényező hat memóriánkra és annak frissességére.

Az emlékezőképességünk a kor előrehaladtával változik. A gyermekekre és a fiatalokra jellemző a gyors tanulási képesség, a gyors felidézés, a kreativitás gördülékenysége. Idősödve ez átalakul, a tanulás sebessége csökken, azonban a memória egy másik összetevője, a kikristályosodott tudás, ismeretanyag gyarapszik - ez az egyik forrása az időskori bölcsességnek. Lényegében tehát elvileg az évek múlásával nem romlik az emlékezet, csupán egyes jellemzői átalakulnak.

A memóriazavar, bár ezek szerint nem kifejezetten a korral együtt járó betegség, mégis leggyakrabban az idősöket érinti. Nemcsak gerontológusoknak, de neurológusoknak is gyakori témájuk az időskorral együtt járó emlékezetkiesés, ami adott esetben egészen a demenciáig, az elbutulásig vezethet.

A memóriazavar, mint probléma

Demenciának, vagy szellemi hanyatlásnak nevezzük az értelmi képességek, tehát az emberre jellemző, magasan szervezett idegrendszeri funkciók összetett károsodását, hanyatlását. A memóriazavar egy tünetegyüttes, nem egy konkrét betegség, azonban minden esetben kóros állapotot jelent. A gyakran jelenlévő emlékezetzavar mellett számos egyéb panasz, tünet és működésromlás észlelhető. A feledékenységen felül a gondolkodás, a beszéd, a mozgás romlása jellemzi, valamint esetenként pszichés és magatartási változások is jelentkezhetnek. Az érzelmek fokozatosan elhalványulnak, érdektelenség vagy felszínesség lép a helyükre. A kognitív veszteségeket gyakran depresszió súlyosbítja. Ha a betegség tovább romlik, elvész az önálló életvitel képessége, valamint gyakran téveszmék vagy hallucinációk jelentkezhetnek, illetve észlelhető a szorongás, vagy a kezdeményezőkészség hiánya. Ennek hátterében sok minden meghúzódhat, leggyakrabban azonban az Alzheimer-kór felelős érte. Ez elsődlegesen a központi idegrendszert érintő, ismeretlen eredetű, az idegsejtek pusztulásával illetve elfajulásával járó, előrehaladó szellemi hanyatláshoz vezető betegség.

A memóriazavar komoly probléma, gyakran idős korban is kialakul. Ezért fontos odafigyelni elménk karbantartására, amelynek 14 módszerét állapították meg az amerikai kutatók

Elmefrissítés, avagy a memória karbantartása

A szakemberek véleménye szerint emlékezetünk minősége szempontjából nagy szerepe van a gyakorlásnak. Egy amerikai neurológusokból álló csoport több mint 250 nyolcvan év feletti nyugdíjast vizsgált meg. Ennek során különböző tevékenységek elvégzésére kérték meg őket, amelyek hatását mérték fel. A kutatás négy évig tartott, ezután hasonlították össze az emberek memóriájának állapotát. Az eredmények azt mutatták, hogy a rajzolás, festés és szobrászkodás tevékenységét űzőknél 73 százalékkal volt ritkább a memória romlása, mint azoknál, akiknek nem volt hobbijuk. A többi tevékenység is jó eredményeket mutatott, átlagosan 50 százalékkal kevesebb nyugdíjasnak romlott a memóriája a többi tevékenység űzése révén, mint akik kevésbé töltötték aktívan ezeket az éveket.

A vizsgált tevékenységek az alábbiak:

  1. rajzolás
  2. festés
  3. szobrászkodás
  4. fazekasság
  5. fafaragás
  6. kerámiázás
  7. varrás
  8. moziba, színházba vagy koncertre járás
  9. könyvklubba járás
  10. hittan
  11. utazás
  12. internetes vásárlás
  13. böngészés a neten
  14. számítógépes játék


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön