mogyoróvaj, alzheimer-kór
Egészségmagazin.com   |   2015.10.25.

Nem érzed a mogyoróvaj illatát? Alzheimer-kórod van!

A címben szereplő állítás első ránézésre bizarrnak tűnhet, de egy új kutatás eredményei alapján az Alzheimer-kór első tüneteit már a kamrában is felfedezheted magadon, ha ott érzed a mogyoróvaj illatát, vagy sem. Lehet, hogy itt a szupermodern és szuperolcsó módszer az Alzheimer-kór diagnosztizálására?

reklám vége

Mi is az Alzheimer-kór?

Biztosan majdnem mindenki ismeri, vagy legalább párszor hallotta a betegség nevét, de kevesen tudják egészen pontosan, hogy mik az Alzheimer-kór tünetei, vagy mi okozza ezt a betegséget.

Az Alzheimer-kór egy olyan neurodegeneratív betegség, ami elbutulással (demencia); a gondolkodási és a megismerési, azaz kognitív funkciók beszűkülésével; a magatartás megváltozásával; végső soron pedig egészen gyors biológiai leépüléssel jár.

  • A betegséget elsőként 1907-ben Alois Alzheimer ismerte fel - innen kapta a nevét is.
  • 2010-ben 35 millió demens beteg volt világszerte, számuk 2030-ra elérheti a 65 milliót is!
  • Magyarországon 200 000 embert érint a betegség, melynek ismeretlen a pontos oka, de a genetikai hajlam nagy szerepet játszik a kialakulásában.

Kattints ide és tudj meg többet az Alzheimer-kórról!

Az Alzheimer-kór korai felismerése

A Floridai Egyetem tudósai egy több mint 90 ember részvételével elvégzett kutatás során azt kérdezték a résztvevőktől, hogy egy bizonyos távolságból érzik-e a mogyoróvaj illatát, vagy nem. Ehhez a kutatók egy üveg mogyoróvajat és egy egyszerű vonalzót használtak a kísérlet során - alighanem ez az egyik legolcsóbb módszer.

A kísérleti alanyok között voltak korai stádiumú Alzheimer-kórosok, más kognitív betegségben szenvedők, de teljesen egészségesek is. Azt nem tudjuk, hogy a tudósoknak pontosan honnan jutott eszükbe ezzel kísérletezni, de az biztos: azok az emberek, akiknél már diagnosztizálták az Alzheimer-kórt, nem, vagy csak alig érezték az illatot, sőt, nekik a szaglás során a bal orrlyukuk esetében még nehezebben ment a mutatvány.

Az Alzheimer-kórban szenvedők nagyjából 10 centiméteres távolságból voltak csak képesek detektálni a mogyoróvaj illatát. Esetükben a két orrlyuk között jelentős különbség mutatkozott, a kutatók ezt is a betegség számlájára írják.

A szaglás azért segít ilyen mértékben az Alzheimer-kór felismerésében, mert ez a terület az, amit a kognitív hanyatlás elsőként érint, ez még a memóriazavarokat is jócskán megelőzi. Éppen ezért a résztvevő tudósok egyöntetű véleménye az, hogy a mogyoróvaj szagoltatása hatásos eszköze lehet az Alzheimer-kór korai felismerésének, és segíthet felvenni a harcot a betegséggel - például a nemrégiben nálunk is bemutatott új Alzheimer-kór gyógyszer segítségével.

A mogyoróvaj az Alzheimer-diagnózis jövője?

Természetesen vannak más tudósok is, ők pedig úgy vélik, hogy pusztán egy szagolgatással együtt járó teszt nem elég egy ilyen komoly idegrendszeri betegség diagnosztizálásához. Ennek ellenére bízhatunk abban, hogy a mogyoróvaj szagoltatása a következő néhány évben megbízható és gyors módjává válik a diagnosztizálásnak.

Jelenleg a mogyoróvaj módszer annak megerősítésére szolgálhat, hogy van-e valakinek Alzheimere, vagy nincs, azonban a jövőben az eljárás gyakorlatilag megjósolhatja, hogy valakinél a későbbiekben kialakul-e majd a betegség.

Kíváncsi vagy, hogy az ismerőseid átmennek-e a mogyoróvaj teszten? Oszd meg a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön