földimogyoró
Egészségmagazin.com   |   2015.06.25.

Miért együnk földimogyorót?

Gyakran fogyasztjuk ropogtatnivalóként a földimogyorót, amelynek ma már megannyi felhasználási lehetősége ismert. Azonban talán kevesen tudják, hogy nemcsak a korgó gyomorra, hanem az egészségre is jó hatással van.

reklám vége

Ismerd meg a földimogyorót!

A földimogyoró, vagy más néven: amerikai mogyoró (Fabaceae) a hüvelyesek és azon belül a pillangósvirágúak közé tartozik. Egyéves, lágyszárú növény, karógyökere és dús oldalgyökérzete van, összetett levélzete négy világoszöld, fényes, fonákján enyhén szőrös levélkéből áll, virágai sárgák. Különlegessége, hogy a virágokat tartó kocsánya a virág megtermékenyülése után megnyúlik, a föld felé növekszik, majd a földbe fúródik, és ott, a földfelszín alatt hozza meg termését.

Az amerikaiak a polgárháború idején kezdték el nagyra becsülni a mogyoró értékes tulajdonságait, mert a katonák tápláló, energiában gazdag táplálékhoz jutottak általa

Tudd meg mitől egészséges!

Sokan csak nassolnivalóként gondolnak a különféle olajos magvakra - köztük a földimogyoróra, pedig ezek az apró finomságok nagy értéket jelentenek szervezetünk számára.

A földimogyoró magja vitaminokban gazdag, 40-50 százaléknyi értékes olajat tartalmaz, emellett pedig jelentős a fehérjetartalma is.

Értékes összetevője a B-vitamin, az E-vitamin és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ez utóbbi miatt a kozmetikaipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja, a bőrszárazság illetve ekcémás elváltozások enyhítésére.

Néhány kutatás kimutatta, hogy a földimogyoró rágcsálása kevésbé okoz fogszuvasodást, mint a burgonyaszirom vagy a sósperec.

A papírvékonyságú vörös hártyájában procianidin-oligomer vegyület található, amely segít a szívinfarktus, és a szélütés megelőzésében.

A magas fitoösztrogén tartalma miatt a premenstruációs szindróma kezelésében, valamint a cukorbetegség okozta retinaelfajulás megelőzésében is hasznunkra válhat.

Mindezek mellett nemrég egy tanulmány keretében is foglalkoztak a földimogyoró jótékony hatásával.

A földimogyoró a hosszú élet titka?

Egy holland kutatás szerint a rendszeresen földimogyorót „rágcsálók" hosszabb életet élhetnek - azonban sokak szomorúságára ebbe nem számít bele a mogyoróvaj fogyasztása. - írja a Livescience.com

Az 1986-ban kezdődött kutatás keretében tíz éven keresztül összesen százhúszezer középkorú nő és férfi életét követték figyelemmel a szakemberek. A vizsgálat végéig mintegy tizennyolcezer vizsgált személy vesztette életét, legtöbbször légzőszervi-, neurodegeneratív-, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve diabétesz következtében.

A különböző elemzések elvégzését követően megállapították, hogy a legalább napi 15 gramm földimogyoró (és esetenként egyéb hüvelyeseket és dióféléket) elfogyasztása esetén mintegy huszonhárom százalékkal kevesebb haláleset történt a fogyasztók között. A kutatók számára egyelőre nem teljesen világos, hogy miért lehet ez is a hosszú élet titka, azonban az már régóta bizonyított, hogy a földimogyoró fogyasztása pozitív egészségügyi hatással van az emberi szervezetre, hiszen többek között többszörösen telített zsírsavakat, vitaminokat, rostokat és antioxidánsokat is tartalmaz.

Korábban végzett vizsgálatok is alátámasztják a most kapott eredményeket, hiszen az Amerikában és Ázsiában végzett felmérések szerint a fogyasztók körében kevesebben haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben.

Nem szabad tehát szem elől tévesztenünk a földimogyoró megannyi pozitív hatását, hiszen korábbi és jelenlegi kutatások egyaránt tanúsítják, hogy ennek fogyasztása (persze egyéb dolgok mellett) a hosszú élet titka. Lebegjen tehát ez a szemünk előtt, amikor nassolnivalót akarunk vásárolni az esti tévézéshez, vagy a baráti összejövetelhez.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön