mogyoróallergia
Egészségmagazin.com   |   2016.04.02.

Új, meglepő felfedezés segíthet a mogyoróallergia leküzdésében

Neked is ismerős a felirat: „nyomokban földimogyorót tartalmazhat"? Ha igen, akkor tudod, milyen nehéz elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó mogyoróval való találkozást. Tudósok azonban nemrég forradalmi felfedezést tettek, amivel már a terhesség alatt megelőzhető a mogyoróallergia kialakulása.

reklám vége

Ha van valamilyen ételallergiád, vagy van olyan ismerősöd, aki ettől szenved, akkor tudhatod: ez sokszor valódi szenvedés. A kisgyerekes szülők jó része tapasztal valamiféle allergiát a gyerekén és sokszor épp a mogyoró a bűnös.

A mogyoróallergia a legkellemetlenebbek közé tartozik, hiszen ezt rettentően nehéz elkerülni. „Nem eszek mogyorót és kész" - gondolhatnák sokan, ez azonban nem ennyire egyszerű. A mogyoróallergia esetén ugyanis már nagyon kis mennyiség is elegendő a tünetek megjelenéséhez, melyek változatosak lehetnek, az apró irritációtól, viszketéstől, kiütéstől, duzzanatoktól egészen az életveszélyes reakciókig, mint például a fulladás.

Mivel pedig a címkék alapján ételek egész sora tartalmaz földimogyorót (aminek általában az az oka, hogy az adott termék földimogyorót is felhasználó üzemben készült), ezért igencsak résen kell lennie annak, aki nem szeretne kellemetlen tünetekkel szembesülni evés után.

A mogyoróallergia

Az ételallergiák 90%-át mindössze 6 ételalapanyag okozza: a mogyorófélék, csonthéjasok, búzafélék, a tej, tojás és a szója. Aki a diófélékre, vagyis leggyakrabban a földimogyoróra allergiás, annak az immunrendszere behatolóként, túlzott veszélyforrásként azonosítja a mogyoróban lévő fehérjét, így támadást indít ellene: ez okozza a tüneteket. A legsúlyosabb tünet az úgynevezett anafilaxiás sokk, a légszomj, ami, ha nem kezelik időben, akár halálhoz is vezethet.

A mogyoróallergiás gyermekek aránya az utóbbi évtizedekben jelentősen növekedett világszerte, így például Amerikában is. Ez ráirányította a kutatók figyelmét az ételallergia kérdésére, és végső soron ennek köszönhetjük a mostani felfedezéseket is.

Allergia ellen mogyoró?

Sokáig azt hitték, hogy a különböző ételallergiák, így a mogyoróallergia kialakulása is megelőzhető, ha a kismama a terhesség alatt elkerüli bizonyos ételek fogyasztását, esetünkben például a földimogyoróét. A mogyoróallergia hajlama már a terhesség alatt kialakulhat, és később végigkíséri az embert egész élete során, vagyis gyakorlatilag bárkiről bármikor kiderülhet, hogy szervezete nem tolerálja ezt a diófélét.

Egy új kutatás szerint azonban ennek éppen az ellenkezője igaz.

Az új tanulmány arra az elterjedt klinikai módszerre alapoz, amelynek lényege, hogy már a legkorábbi életkori szakaszokban (a várandósságtól a kisgyermekkorig) megpróbálják megelőzni az allergia kialakulását.

A kutatás azt a meglepő eredményt hozta, hogy a mogyorófogyasztás a terhességtől kb. 5 éves korig az esetek több mint 80%-ában csökkenti a mogyoróallergia kialakulásának valószínűségét. Ez azokra a gyermekekre igaz, akik veszélyeztetettek ebből a szempontból, vagyis van már más ételallergiájuk, vagy például ekcémásak. Ezt más kutatások is alátámasztották: azok a gyerekek, akik mogyorót vagy azt tartalmazó ételeket fogyasztottak, kevésbé lettek hajlamosak mogyoróallergiára.

Egy másik kutatás során a tudósok egyenesen azt a kérdést tesztelték, hogy lehet-e harcolni az egyes ételallergiák ellen az adott étel fogyasztásával. Bár még nincsenek teljesen biztos válaszaik, az eddigi eredmények biztatóak. Eddig a szülők úgy próbálták megóvni a csemetéjüket a kellemtelenségektől, hogy nagy ívben kikerülték a „bűnös" ételeket, ami a mogyoróallergia esetében azonban azzal járt, hogy alig maradt olyan étel, amit a gyerek nyugodt szívvel megehetett.

Azonban a mostani kutatásoknak hála úgy tűnik, a nélkülözésnek éppen a nélkülözés elhagyása vethet véget.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön