terhesség 7. hete
Egészségmagazin.com   |   2017.05.11.

Terhesség hétről-hétre: A terhesség 7. hete

Már majdnem két hónapja él egy testben Andi és Mókus, a leendő kismama és kisbaba. Legutóbb megpróbálták új alapokra helyezni a kapcsolatukat, Andi igyekezett meggyőzni a picit, hogy csökkentse a hányingerek mértékét, és fogadja el végre a táplálékot. Vajon sikerült-e neki? Immár békés és harmonikus ez a várandósság? Mire számíthatsz, mi történik a te szervezetedben, ha szintén a 7. hétben vagy? A mai írásból kiderül!

reklám vége

„Immáron egy hete, hogy az életemért küzdök és ez itt sajnos nem barokkos túlzás. Mókus rávett az elméletileg egészségesnek mondható „sok kicsi sokra megy" táplálkozási rendre. Mivel inni és enni sem tudok úgy és annyit, amennyit szeretnék, ezért kipróbáltam a napi ötször étkezést. Ez úgy tűnik, segít, mert eddig megállt a helyzet az erős émelygésnél, egyszer sem kellett szaladnom a mosdóba. Az evés mérséklése még nem is lenne baj, de az ivás már igen. Tudom. Érzem. Mivel nem iszom eleget, ezért sajnos fáj a fejem, és orvosság nélkül pokoli kibírni. Meg aztán Mókus összkomfortos ellátásához is elengedhetetlen lenne a megfelelő folyadékbevitel.

Ami még ezekhez jött az a szagok észlelése. Vannak olyan illatok, amelyek korábban jók, sőt kellemesek voltak, most elviselhetetlenné váltak és nem tudom leküzdeni az undoromat. Nagy tearajongó vagyok például, és kedves munkatársamtól kaptam egy hatalmas adag teafilter-gyűjteményt, de a sok-sok fajta gyümölcsteának elég intenzív, erős illata van. Korábban úsztam az illat-tengerben, választás előtt percekig szagolgattam őket, hogy melyiket készítsem el délelőttre magamnak. Most el kellett különítenem egy beavatott szekrényébe a teás dobozkát, mert minden alkalommal, mikor kinyitottam a munkahelyi szekrényemet, olyan erős hányinger tört rám, hogy az már tarthatatlan volt. Ugyan így járt többek közt az illatosított zsebkendő, és a wc illatosító is.

Zsombi szokás szerint most is megszínesíti az életünket. Egyik este ültünk a kanapén, és ahogy ficergett, teljes testsúllyal ránehezedett a mellemre. Eddig is éreztem, hogy feszít és fáj, de ebben a pillanatban csillagokat láttam. A melleim tehát ismét növekedésnek indultak. Remélem, nem lesznek olyan kezelhetetlenül nagyok, mint legutóbb voltak:).

Zsombinak elmagyaráztuk, hogy Anyura most vigyázni kell. Nem szabad még véletlenül sem megrúgni, se rátámaszkodni. Főleg nem a pocakjára, mert ott növekszik a kistestvére! Zsombi egyébként emiatt borzalmasan boldog, azonban nem vagyok abban biztos, hogy összerakta teljesen, hogy a kistestvérrel nem fog tudni az első pillanattól kezdve játszani. Találkozott már kisbabákkal, segített is a fürdetésükben, de minden megnyilatkozásában úgy tűnik, hogy teljes értékű játszópartnerről, nem pedig egy csecsemőről beszél. Ezen még úgy gondolom, dolgoznunk kell, nehogy csalódás érje...

Eddig is tudtuk, hogy korából adódóan Zsombinál még nincs titok. Egyedül abban reménykedtem, hogy testvére érkezésének híre elsikkad a kis okos fejecskéjében és nem büszkélkedik el mindenkinek vele.

Tévedtünk.

Az én drága nagyfiam annyira boldog, hogy körülbelül mindenkinek elmondja a kicsi, növekvő titkunkat. Mi továbbra is hallgatunk, megvárjuk a genetikai vizsgálatot, aztán jelentjük be nagyobb nyilvánosság előtt. Addig az a szabály, hogy aki direktben rákérdez a dologra, elmondjuk, aki még nem, az majd idővel értesül."

Itt a terhesség 7. hete, mi történik a babával?

Elméletileg a magzat idegrendszere már elég fejlett ahhoz, hogy mocorogjon. De még olyan pici, hogy ezt még az anyuka sem érzi. Igazi pihesúlyú ufó, a legtöbb magzat ekkoriban 1 grammos és 7-9 mm hosszú. Bőre és még ő maga is áttetsző, ezért ha megnéznénk mikroszkóppal, látszódna az agya, szeme, egyéb, kialakulóban lévő szervei. A szemecskéi még éppen vándorlásban vannak, ugyanis eleinte még a fej két oldalán helyezkedtek el, nem elöl, mint ahogy az lesz. Ne aggódj, néhány nap és már a szép csillagszemek is a helyükre kerülnek, sőt már lassacskán elindul a szemhéjak fejlődése is. Épp úgy, mint a csontocskái, szíve, belei, mája, hasnyálmirigye, tüdeje és veséi is egyre inkább fejlődnek. A legfontosabb, hogy pumpálni kezd a kicsi szíve is. Először csak folyadékot, majd elkezd termelődni a vörösvérsejt is. Ez az egyik legizgalmasabb pillanat, sokan innentől számítják igazi ember-kezdeménynek a megtermékenyített petesejtet.

Az arcocskája egyébként már majdnem hasonlít egy igazi, emberi arcra. Van már ici-pici szája, belül elkezdődött a nyelv, nyelőcső és szájüreg fejlődése is. Sőt, elkezdődött a nemi szerv fejlődése is, azonban még elhamarkodott lenne feltételezni azt, kisfiút, vagy éppen kislányt hordoz Andi a szíve alatt.
Jövő héten már a 2. hónapnál tartunk, eljön a terhesség 8. hete: reméljük, csökken végre Andi kínszenvedése, és immár boldogabb vizekre evezünk!

< Előző rész: Terhesség 6. hete

Következő rész: Terhesség 8. hete: Most már biztos! >



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön