reggeli merevedés
Egészségmagazin.com   |   2015.11.07.

Miről álmodik a férfi? A reggeli merevedés okai

 Humoros jelenetek, kínos pillanatok, de akár érzéki reggeli együttlétek okozója A reggeli merevedés egy általában szórakoztató, azonban sokszor inkább kellemetlen jelenség, ami a Föld népességének nagyjából felét napi szinten érinti.is lehet. Te is gondolkodtál már rajta, hogy reggel miért áll mindig a zászló?

reklám vége

Sátor reggelire

A reggeli merevedés az a jelenség, amikor még alvás során, vagy ébredés közben spontán módon merevedik meg a pénisz. Minden férfit érint, aki nem küzd merevedési zavarokkal: normális esetben egy éjszaka alatt átlag három-öt alkalommal „látogatja meg" a merevedés a pasikat. Ez a jelenség egyébként nem csak a férfiakat, de a nőket is érinti, ugyanis a csikló merevedése ugyanúgy előfordul, mint a péniszé, nem is beszélve a vaginális vérbőségről. Sőt, mi több, egyes emlősállatoknál is megfigyelhető ugyanez a folyamat.

A REM-fázis és a reggeli merevedés kapcsolata

Az évek során többféle magyarázat született már a reggeli merevedésre, de pontos okai a mai napig tisztázatlanok. A csikló merevedéséhez hasonlóan a péniszé is az alvás REM-fázisához kötődik, ami nem más, mint a gyors szemmozgás (rapid eye movement). Ilyenkor szabálytalan a légzésünk, a szemünk gyors, többirányú mozgást végez, a végtagok nem mozdulnak, és az álmok legnagyobb részét ilyenkor álmodjuk. A REM során a noredranelin nevű neurotranszmitter termeléséért felelős neuronok, melyek a locus coeruleus nevű agytörzsi részen találhatók meg, egyszerűen kikapcsolnak. Ezek a sejtek nagy valószínűséggel kapcsolatban állnak a péniszt gátló tónussal, ezért amikor aktivitásuk csökken, a tesztoszteron-függő, serkentő tónusok fejeződnek ki, melyek erekciót okoznak.

reggeli merevedés okai

De mégis mik reggeli merevedés okai?

A reggeli merevedésért végső soron a nitrogén-oxid felelős. Nitrogén-oxid szabadul ugyanis fel a vérerek belsejét borító sejtekből, ami ezt követően a simaizom szövetekbe diffundál, és nyugalmi állapotot vált ki. Ezen túl azonban a nitrogén-oxid ki is tágítja az ereket, ezáltal növelve a vér áramlását a péniszbe: már kész is az erekció.

Úgy tartják, hogy a REM-fázis alatt, az agytörzs híd részének aktivitása olyan események sorozatát indítja el, melyek végezetül ahhoz vezetnek, hogy az idegrostok nitrogén-oxidot szabadítanak fel. Ezt a tesztoszteronhoz hasonló androgén hormonok is szabályozzák.

A reggeli merevedés egyfajta edzés?

A folyamat mikéntje elég egyértelmű, a miértre azonban nehezebb választ találni. Mégis mire jó az erekció, ha nem használjuk ki? Hiszen azt kevesen mondhatják el magukról, hogy minden egyes reggelen összebújnak kedvesükkel, sőt, éjszakánként is felébresztik 3-4 alkalommal...

Az egyik magyarázat szerint ez az egész a nemi szerv egészségének megőrzéséhez fontos, ugyanis erekció során a barlangos testet alkotó szövetek vérrel és persze oxigénnel telítődnek. Ez az oxigénellátás fenntartja az életképességet és segít megelőzni a barlangszerű fibrózist, ami merevedési zavarokhoz vezethet. A reggeli merevedés tehát egyfajta edzés, csak sokkal szórakoztatóbb, mint mondjuk a súlyzózás.

Egy másik elképelés szerint azonban a jelenség nem mást, mint az ágybavizelés elkerülését szolgálja. Alapvetően kétféle erekció létezik: pszichogén és reflexes. Az előbbi különféle vágyfokozó képek, vagy más hatások eredményeképpen idegi úton kezdődik, míg utóbbi esetében szó sincs pajzán gondolatokról, az spontán módon alakul ki, akár a megtelt húgyhólyag is okozhatja.

A reflexes erekció kiváltásáért felelős idegek a gerincvelő egy olyan részén találhatók, melyre szintén hatással van a megtelt húgyhólyag, és mivel ágaskodó szerszámmal elég nehéz pisilni, így elképzelhető, hogy a reggeli merevedés az ágybavizelés elkerüléséért felelős.

Bár ez hihető magyarázatnak tűnik, de mégis kevéssé valószínű: egyrészt vannak más folyamatok is, amik gátolják a szervezetet az ágy eláztatásában, másrészt - mint már írtuk - a reggeli merevedés a nőket is érinti, ami más megvilágításba helyezi a kérdést.

A legvalószínűbb tehát, hogy a spontán éjszakai erekcióknak egészségmegőrzési okai vannak, tehát örüljünk nekik, hiszen a férfi szervezet egészséges működését jelzik.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön