pénisz-átültetés
Egészségmagazin.com   |   2015.12.21.

Hamarosan végrehajtják az első pénisz-átültetést az Egyesült Államokban

Hamarosan végrehajtják az első pénisz-átültetést az Egyesült Államokban: már ki is jelölték a transzplantációt végrehajtó sebészeket. Nem, ez nem valami furcsa Frankenstein-történet, a pénisz-átültetés egy valós problémára nyújthat valós megoldást.

reklám vége

Kijelölték a sebészeket arra a műtétre, melynek során az első pénisz transzplantációt tervezik végrehajtani az Egyesült Államokban, ezzel segítve a sebesült háborús veterán katonákat.

A tervek szerint a John Hopkins Egyetemen (JHU) összesen 60 veteránt fognak megműteni, hogy teljesebb életet élhessenek. Ez lesz az első ilyen műtét az USÁ-ban, de nem a világban: 2014-ben, Dél-Afrikában már végeztek pénisz átültetést.

Komoly és bonyolult operáció a pénisz-átültetés

A 12 órásra tervezett műtét során idegek és erek visszavarrását hajtják majd végre, aminek köszönhetően visszaállíthatják a szerv normál vizelési és szexuális funkcióit is. Az operáció során felhasznált péniszt egy fiatalon elhunyt donor adományozta családja hozzájárulásával.

A JHU orvoscsapatának reményei szerint a beavatkozást követően 6-12 hónappal állhat helyre az érzékelés a megműtött veterán új szervében. A károsodás mértékétől és a műtét sikerétől függően akár az is elképzelhető, hogy a páciensek később alkalmasak lesznek saját gyermekek nemzésére is.

A tudósok azonban igyekeznek lehűteni a kedélyeket: mivel korábban csak egyetlen ilyen jellegű, sikeres műtétre került sor, törekedni kell az elvárások reális szinten tartására. Mint minden más nagy horderejű átültetés esetében, így most is számolni kell majd fertőzések és komolyabb vérzések fellépésével is. A kilökődést gátló gyógyszerek mellékhatásait is figyelembe kell venni, amelyeket egészen életük végéig szedniük kell a betegeknek.

A programban résztvevőket azzal kapcsolatban is komoly vizsgálatoknak vetik majd alá, hogy képesek-e megbirkózni a beavatkozás pszichológiai hatásával. Korábbi transzplantációknál (kéz, arc) is felmerülő aggály volt, hogy a betegek tudnak-e majd sajátjukként tekinteni új szerveikre, testrészeikre. Carissa Cooney, a JHU klinikai kutatásvezetője elmondta, hosszú évek munkája előzte meg a programot, melynek során nem csak a műtétet készítették elő, de megtárgyalták az etikai kérdéseket is. A megfelelő betegek kiválasztását követően azonban a számukra egy ilyen jellegű beavatkozás komoly segítséget jelenthet életminőségük javításában és a társadalomba való visszatérésük megkönnyítésében is.

Háborús sérülések

Ritkán esik szó arról, hogy a háborúban nem csak a kezét, vagy a lábát veszítheti el egy katona, hanem akár olyan testrészeket is, aminek hiánya komolyabb pszichés problémákat okozhat. A kutatás szerint a fiatal katonák 7%-a szenved nemi szerveket érintő sérülést harc közben, és nyilván nem kell kifejtenünk, hogy ez milyen hatással van egy férfi mentális épségére.

Ezek legtöbbje robbanások következménye, melyeket az egyre szélesebb körben alkalmazott, gyakran összetákolt robbanószerkezetek okoznak. Annak ellenére, hogy létezik az ilyen jellegű sérülések megelőzését szolgáló védőruházat, a könnyebb és gyorsabb mozgás érdekében sok katona visszautasítja ennek viselését.

A programban résztvevő veteránokat öt évig figyelik majd meg, hogy az eredmények alapján eldönthessék, érdemes-e szélesebb körben alkalmazni a transzplantációt.

Korábbi kísérletek a pénisz átültetésére

Az első sikeres, tavalyi műtétet leszámítva mindössze két hasonló beavatkozásról van tudomása az orvostudománynak. Ezek egyikére még 2006-ban, Kínában került sor, és bár az orvosok elmondása szerint a műtét jól sikerült, az átültetett péniszt később mégis el kellett távolítani. A másik beavatkozásra Dél-Afrikában került sor, ez pedig a már említett, első sikeres operáció volt: a szóban forgó eljárás során egy olyan fiatal férfit műtöttek meg, akinek egy elrontott körülmetélés szörnyű következményeként saját nemi szervéből mindössze 1 centiméternyi maradt. A műtétet végrehajtó orvosi csapat körében élénk vita folyt arról, hogy a beavatkozás (ami nem életmentő operáció, ellentétben mondjuk a szív transzplantációval) vajon etikus-e. A legfrissebb jelentések szerint a beavatkozás teljesen sikeres volt, hiszen a férfinak azóta már gyereke is született!

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön