herék
Egészségmagazin.com   |   2017.04.08.

Újabb 5 meglepő tény a herékről

Bizsu, mogyoró, tojás, tök, labda, golyó: mindegyik szó azt a jól ismert szervet jelöli, ami a férfit férfivá teszi. De valóban jól ismert? Nos, ha hiszed, ha nem, tudunk neked újat mondani a férfiak legnemesebb szervéről:). Olvasd el a következő listát, és garantáltan találni fogsz közte olyat, amiről még csak nem is hallottál!

reklám vége

Mióta világ a világ, az emberek gondolkodásában központi szerepet tölt be a szex és a nemi szervek. Még a magyar népdalok is csupa-csupa pajzán dologgal vannak tele: bizonyára neked is lennének ötleteid, hogy a bújj-bújj zöld ág hova is bújik, mi az az aranykapu és miről is énekeltek a fiúk-lányok a fülledt pajtában.

A herék - mivel a férfiak legfontosabb és ezért legnemesebb szervei - központi szerepet töltenek be az emberek szexuális gondolkodásában, ezért pedig rengeteg velük kapcsolatos érdekesség és titok halmozódott fel az évszázadok során.

A múltkori cikkben már meséltünk a herék érdekes biológiai tulajdonságairól, most pedig nézzük a kulturális sajátosságokat!

5 kulturális dolog, amit nem tudtál a herékről

A here latinul testis (ebből ered az angol neve, a testicle is) és tanút jelent.

Hogy mi köze a bíróságnak a herékhez? Az ókorban eskütétel előtt sok helyen megszokott volt, hogy a férfiak egy társuk heréjére (!) tett kézzel mondták el az eskü szövegét, az ép here ugyanis a férfiasságot és a tanúskodásra való jogot is szimbolizálta.

Az ókori rómaiak kissé finomítottak a dolgon: ők már a saját heréjüket fogták meg a jobb kezükkel, így bizonyítva, hogy képesek a tanúságtételre. Ez szoros összefüggésben lehetett azzal, hogy a nők és az eunuchok, vagyis akiknek nem volt, vagy sérült volt a heréje, nem is tanúskodhattak a bíróságon.

A herék funkciói - a középkoriak szerint:

A középkorban elterjedt volt az a nézet, hogy a két here eltérő funkciót lát el: a jobb here termeli a spermát és hordozza a férfiasságot, míg a bal a nőkért felelős. Ha tehát egy férfi azt szerette volna, hogy fia szülessen (amit igen gyakran áhítottak akkoriban), sokszor levágta a bal heréjét, biztosítva ezzel az utat a fiú utódjainak. Az eredmény persze inkább a sebfertőzés, elvérzés és a spermatermelés csökkenése lett, de ez elődeinket nem zavarta különösebben, ez a szokás több száz évig népszerű volt.

3. A herék és az eunuchok

Az 1500-as évek Európájában a nőknek még nem igazán volt szabad templomi kórusban énekelni, magas hangú énekesekre viszont szükség volt. Ezt úgy oldották meg, hogy a jó hanggal megáldott fiatal fiúkat még azelőtt kasztrálták, mielőtt mutálni kezdtek volna, így életük végéig megmaradt a vékony, nőies hangjuk. Ezek, a kasztráltaknak nevezett énekesek valóságos sztárok voltak, néhányuk, például egy Farinelli nevű fickó egészen a világhírig vitte.

4. Egy alternatív fogamzásgátló

Kanadában egészen a 18. századig elterjedt fogamzásgátló szer volt a hódheréből készült ital. Ez a megdöbbentő szokás azonban nem egyedi: az ókori egyiptomiak krokodilherét, míg a középkori Európa népe a menyétek heréjét használta hasonló célra egykoron.

5. Azok a híres vatikáni herék...

A Vatikáni Múzeumban egy különös alakú széket őriznek, amelynek ülőlapján egy nagy lyuk van. A legenda szerint a sedes stercorariának nevezett trónt régen nem másra használták, mint a pápák „vizsgálatára". A dolog pontosan úgy zajlott, ahogy elképzeled: a leendő Szentatya leült a székre, az erre hivatott személy pedig alulról ellenőrizhette a nemét, és azt, hogy megvan-e mindkét heréje. Erre azonban semmiféle bizonyíték nincs, és a tudósok egy része úgy gondolja, ez valóban csak mítosz - a szék eredetileg egy egyszerű toalettféleség lehetett.

A herék tehát különleges szervek, amelyek rengeteg „katonát" állítanak hadrendbe nap, mint nap, ráadásul egy sor érdekes tulajdonsággal is rendelkeznek, így nem is csoda, hogy számos mítosz és legenda ihletőivé váltak és válnak ma is.

Számodra melyik volt a legmeglepőbb érdekesség?



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön