here
Egészségmagazin.com   |   2017.04.03.

10 dolog, amit tuti, hogy nem tudtál a herékről

Sok mindenhez hasonlították már a heréket: golyóhoz, tökhöz, tojáshoz, zacskóhoz; azt hisszük, ismerjük őket, mindent tudunk róluk. Azonban a here több titkok rejteget, mint gondolnád! Jöjjön 10 érdekes, és meglepő tény, mindannyiunk okulására!

reklám vége

Tudtad, hogy április a hererák megelőzésének a hónapja? Ha nem, akkor máris mondtunk egy újdonságot:)! Ám sajnos a probléma nem ennyire vicces: a legtöbb daganatos megbetegedéssel ellentétben nem az idősebb, hanem kifejezetten a fiatal férfiakat (15-35 éveseket) támadja meg leginkább.

Áprilisban tehát az a cél, hogy minél több ember figyelmét felkeltsük a hererák, a szűrővizsgálatok és a megelőzés fontosságára. Ezért most egy kis humoros here-összeállítással készültünk. A férfiak legnemesebb privát részei ugyanis több meglepetést tartogatnak, és többre képesek, mint gondolnád!

10 érdekesség a herékről

1. A here a test szervei között valóságos élmunkás: minden egyes nap átlagosan 200 millió spermiumot állít elő. Nem rossz teljesítmény, igaz?

2. A testmérethez viszonyított legnagyobb herékkel egy rovar rendelkezik: a fürgeszöcskék hímje testsúlyának 14%-át a here teszi ki. Ezek a szervek persze mások, mint az emlősökéi, ám a szerepük ugyanaz, így a képzeletbeli dobogó legfelső fokát a fürgeszöcske foglalja el.

3. Nem a méret a lényeg! A dzsungelek gyakran hangosak a bőgőmajmok kiabálásaitól. A faj hímjei különböző hangfekvésben „énekelnek": azt gondolhatnánk, hogy a nagyobb, erősebb, mélyebb hangú egyedeknek a heréi is nagyobbak. Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz. A domináns hímeknek (amelyek természetesen háremmel is rendelkeznek), éppen evolúciós okokból nincsen szükségük nagy herékre, hiszen már a párosodás előtt is birtokolják a nőstényeket (nem kell harcolniuk), így a kisebb here (és így a kevesebb spermium) is elég, ami nem befolyásolja a vezető szerepüket.

4. Ha szereted az avokádókrémet, vagy a gyönyörűen virágzó orchideákat, biztosan meg fog lepni, hogy mindkét növény neve a here szóból ered. Az előbbi azték eredetű, míg a virágé a görög „orchis" szóból ered (mindkettő nemes egyszerűséggel herét jelent), és a növények jellegzetes gumója miatt kapták a becses elnevezést.

5. Ha azt hitted, hogy a külső merevlemezed sok információt képes raktározni, az interneted pedig szupergyors, akkor most meg fogsz lepődni! A tudósok szerint minden egyes spermium több mint 37 megabájt adatot hordoz, vagyis egy átlagos ejakuláció majdnem 16 terabájt információt továbbít. Ismersz még egy olyan módszert, amellyel ekkora adatmennyiséget ilyen rövid idő alatt lehet egyik helyről a másikra eljuttatni?

6. „Hogy ityeg?" Az ember heréi a testén kívül helyezkednek el (csakúgy, mint a legtöbb emlősállat esetében). Ennek az az oka, hogy a spermiumok számára az emberi test átlagos hőmérséklete túl magas lenne, a természet ezért alakította úgy, hogy távolabb legyenek, így a „hűvösebb idő" megfelelőbb nekik. Néhány állatnak azonban, például a már kihalt mamutnak, és utódjának, az elefántoknak a testén belül, a veséi közelében vannak a heréi.

7. Létezik egy sörfőzde Izlandon, ahol a hosszúszárnyú bálna füstölt heréiből készítik az aranyló nedűt. Bár a dolog izgalmasan hangzik, a környezetvédők biztos nem lesznek törzsvendégek: a cég ezzel veszélyeztetett fajok kihalását kockáztatja.

8. A herék nem egyformák. A férfiak 65 százalékánál a jobb oldali nagyobb és általában feljebb helyezkedik el, mint a bal. Felfedezhető azonban, hogy a klasszikus görög szobrokon ez éppen fordítva van, azt azonban senki sem tudja, miért.

9. Egy bizonyos állatnak, a simabálnafélék családjába tarozó bálnafaj hím egyedeinek heréi egy tonna tömegűek is lehetnek, ráadásul akár 4,5 liter spermát is termelhetnek naponta. Nem kispályásak, ugye?

10. A herékben található a legtöbbféle fehérje az egész emberi estben, az összes protein fajta 77%-a. Míg az agyban csak 318 egyedi fehérje van, a herékben 999. Fő a változatosság!

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön