fogamzásgátló tabletta
Egészségmagazin.com   |   2015.07.18.

Milyen fogamzásgátló tablettát használjak?

Cikksorozatunkban a ma ismert és használt fogamzásgátló módszereket mutatjuk be, kitérve azok előnyeire és hátrányaira. Előző cikkünkben általánosságban bemutattuk a fogamzásgátló tablettákat, azok használatát és néhány fontos információt, mostani írásunkban az egyes típusainak előnyeiről és hátrányairól lesz szó.

reklám vége

A kombinált fogamzásgátló tabletta

A kombinált tabletták mind a két fajta női nemi hormont, az ösztrogént és a progeszteront is tartalmazzák. A fejlett világban ez a leginkább elterjedt fogamzásgátlási módszer a 18-30 éves korosztály körében, mert szabályosan alkalmazva biztonságos.

A kombinált fogamzásgátló tabletta gátolja a tüszőrepedést és a pete beágyazódását a méhnyálkahártyába, valamint a korai terhesség megtartásáért felelős sárgatest működését. Hatására sűrűbb lesz a méhnyak nyákja, ami a hímivarsejtek számára átjárhatatlan lesz, illetve csökken azok megtermékenyítő képessége is.

A legtöbb kombinált tabletta 21 vagy 28 napos kiszerelésben kapható, az elsőben mind aktív hatású, a második hét placebo tablettát is tartalmaz.

A kombinált tablettáknak további fajtáit különböztethetjük meg. Létezik

  • egyfázisú - ugyanakkora hormontartalom,
  • kétfázisú - különböző adag ösztrogén és progeszteron,
  • három fázisú - három különböző adagú hormontartalom,
  • négy fázisú - 26 aktív tabletta és kettő placebo, aminek hatására megjön a menstruáció.

A tabletta előnye, hogy 99 százalékban hatásos, alkalmazása mellett a menstruáció kevesebb, rendszeresebb és kevésbé fájdalmas; csökken bizonyos betegségek (pl.: petefészekrák, kismedencei gyulladás) valószínűségét; nem alakul ki méhen kívüli terhességet. Hátrányai lehetnek a hányinger; a hányás; emlőérzékenység; rendszertelen vérzés; szédülés; csökkent nemi vágy; illetve növelheti a magas vérnyomás, a stroke és a szívinfarktus veszélyét.

A mini tabletta

A mini tabletta nem tartalmaz ösztrogént. Működése során blokkolja az ovulációhoz szükséges egyik hormont, megvastagítja a méhnyak nyákot, hogy megnehezítse a sperma útját a petéhez, és megváltoztatja a méh nyálkahártyáját, hogy megakadályozza a petesejt beágyazódását.

Ez a fajta 28 darabos kiszerelésben kapható, amelyek közül mindegyik tabletta aktív hatású.

Előnyei, hogy azoknak a nőknek is ideális, aki bizonyos egészségügyi problémák miatt nem szedhetnek ösztrogént. Továbbá használhatják szoptató nők is, csökkenti a menstruáció mennyiségét és a görcsöket, védelmet nyújt a petefészek- és méhrák ellen.

Hátránya, hogy egy tabletta csak 24 órán át biztosít védelmet, a későn bevett vagy elmulasztott gyógyszer komolyabb gondot is okozhat, tehát nem annyira hatékony, mint a kombinált fajta. Rendszertelen vérzést, vagy elmaradt ciklust okozhat; nem szabályozza a menstruációt; továbbá hasi fájdalom és görcs, fáradtság, hőhullámok, csökkent szexuális vágy, szédülés, hányingere jelentkezhet a mellékhatásaként.

A kiterjesztett ciklusú fogamzásgátló tabletta

Ez viszonylag újdonságnak számító fajta, de a kombinálthoz hasonlóan tartalmazza mind a két női nemi hormont, azonban azzal ellentétben 81 vagy 84 darabos kiszerelésben kapható.

Az előnyei a havi ciklus csökkenése, vagy teljes kimaradása; a nagyobb hatékonyság; valamint segíthet az endometriózis, a menstruációs fejfájás és a premenstruációs ciklus kezelésében.

Hátrányai megegyeznek a kombinált tablettáéval, valamint hatására kialakulhat szabálytalan vagy pecsételő vérzés is.

Jelen írásunk, csak áttekintést ad a különböző fogamzásgátló tablettákról. Ha nem tudod, hogy milyen fogamzásgátló tabletta a jó neked, keresd fel orvosodat!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön