megszakításos védekezés
Egészségmagazin.com   |   2015.07.01.

Biztonságos a megszakításos védekezés?

Cikksorozatunkban a ma használatos, legelterjedtebb fogamzásgátló módszereket mutatjuk be. Korábban több hormonmentes lehetőségről olvashattatok már, ma ezek egy újabb fajtájáról, a megszakításos védekezésről lesz szó.

reklám vége

A módszer

A megszakításos védekezés igen elterjedt, az egyik legrégebbi fogamzásgátló módszer, amelynek lényege, hogy a férfi a magömlés előtt eltávolítja a hímvesszőt a hüvelyből.

A megszakításos módszer leginkább azoknál a pároknál működik, akik nagy önkontrollal rendelkeznek, tapasztaltak, és bíznak egymásban. A férfinak pontosan tudnia kell, mikor éri el a szexuális izgalom azon fokát, mikor már nem tudja visszatartani az ejakulációt. Még abban az esetben is, ha a férfi időben megszakítja a közösülést, bekövetkezhet a nem tervezett terhesség. Egyes szakértők szerint az előváladék elegendő spermiumot tud "felvenni" az előző ejakulációkból a húgycsőben maradt spermiumok közül ahhoz, hogy megtermékenyítse a női petesejtet. Becslések szerint minden 100 nőből 17-27 esik teherbe a megszakításos módszer alkalmazói közül. Éppen ezért főleg olyan pároknak ajánlott, akik régebb óta együtt vannak, és nem okozna számukra problémát egy gyermek megfoganása.

A módszer hátrányai

A megszakításos közösülés messze nem a fogamzásgátlás leghatékonyabb módszere.4

Spermiumok kerülhetnek ugyanis a hüvelybe, ha a megszakítás nem megfelelő időben történik, vagy ha az előváladék spermiumokat tartalmaz. Hatásfoka növelhető a spermicid anyagok kombinálásával, illetve, ha együttlét után a hölgyek hüvelyöblítést is végeznek. Szintén hatékonyabb lesz a módszer, ha a biztonságos periódus számolásával kiegészítve használják.

A megszakításos közösülés nem véd meg a szexuális úton terjedő nemi betegségektől.

Szintén a hátrányok között említhetjük, hogy a nagy koncentráció szükségessége miatt előfordulhat, hogy a férfiak nem tudják élvezni az együttlétet. Ellenkező esetben pedig fennáll a veszélye annak, hogy nem távolítják el a péniszt a kellő időben, ezzel is növelve a nem tervezett terhesség lehetőségét.

A megszakításos védekezés előnye

Bár elég sok minden szól a módszer használata ellen, akadnak előnyei is, amelyeket nem szabad szem elől téveszteni.

A megszakításos közösülés jellege miatt abszolút természetes, és nincs szükség semmilyen eszköz alkalmazására. Ennek köszönhetően mind a két fél élvezni tudja a másik jelenlétét, az együttléthez nincs szükség különböző eszközök időbeli felhelyezésére, eltávolítására. Pont emiatt ez egy abszolút ingyenes lehetőség, csupán a másikra való odafigyelés szükségeltetik hozzá.

Nincs szükség hormonális beavatkozásra, ennek köszönhetően nem terheli meg a nők hormonháztartását. Szintén emiatt bármikor, bármilyen életkorban és élethelyzetben alkalmazható, hiszen nincsen hosszabb távú hatása.

Bár a megszakításos módszer hatékonysága sokkal kisebb, mint a hormontartalmú anyagoké, mégis megannyi előnye van. Érdemes tehát mérlegelni, és kapcsolatunk harmóniájának és mélységének fényében dönteni.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön