fogamzásgátló tabletta
Egészségmagazin.com   |   2015.07.07.

A fogamzásgátló tabletta és amit tudni kell róla

Cikksorozatunkban a ma ismert és használt fogamzásgátló módszereket mutatjuk be, kitérve azok előnyeire és hátrányaira. Mai cikkünkben a fogamzásgátló tablettáról lesz szó általánosságban, a következőben pedig majd az egyes fajtái kerülnek a középpontba.

reklám vége

A fogamzásgátló tabletta története

A 19. században állapították meg, hogy a terhesség alatt nem történik peteérés, ezért ennek nyomán folytatták a különböző kutatásokat. A 1929-es évben felfedezték az ösztrogént, a sárgatesthormon valamint a progeszteront - ezzel teljes képet kapva a női nemi hormonokról. A későbbiek során ezeket megpróbálták mesterségesen előállítani, aminek eredményeként 1959-ben megjelent az első, kombinált fogamzásgátló tabletta.

Mivel ennek hatására már nem csak a férfiak, hanem a nők is képesek voltak a védekezésre, a módszer hamar elterjedt, és még ma is az egyik vezető fogamzásgátló eszköz.

Amit a tablettákról tudni érdemes

A szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták hormonkészítményeket, bennük (típusától függően) megtalálhatóak a női nemi hormonok, a rendszeres szedés mellett ez számít az egyik leghatékonyabb módszernek. Évente a nők körülbelül 8 százaléka esik teherbe a tabletta szedés mellett, aminek leggyakoribb oka, hogy elfelejtik bevenni a tablettát.

A tabletta előnyei és hátrányai eltérőek lehetnek a különböző típusok alkalmazása esetében (részletesebben következő cikkünkben), de néhány dolgot általánosságban is megállapíthatunk róla.

A fogamzásgátló tabletta előnyei

A tabletta véd a petefészekráktól, becslések szerint az orális fogamzásgátlók világviszonylatban évente legalább 30 000 petefészekrák megelőzésében játszanak szerepet.

Ovuláció-gátló hatásán túl gyulladás gátló hatást fejtenek ki a méhre, aminek hatására csökken az endometriózis, a mióma és a méhtestrák kockázata, valamint mérséklődik a méh eredetű fájdalom és az erős vérzés.

Ezeken felül a tabletta csökkenti a havi vérzéssel kapcsolatos tüneteket, a méhen kívüli terhességek számát és a jóindulatú emlőelváltozások gyakoriságát, valamint hozzájárul a csontsűrűség fenntartásához.

Egyes tabletták hatóanyaga meggátolja, hogy a ciklus során az ösztrogén hatására a szervezet vizet tartson vissza, így nem jelentkeznek, vagy jóval enyhébbek a menstruációt megelőző tipikus tünetek, mint a puffadás, mellfeszülés és testsúlynövekedés.

A tablettás fogamzásgátlás hátrányai

A tablettaszedés első 3-6 hónapjában erősebb vérzés alakulhat ki, ami azonban a későbbiek során mérséklődik.

A fogamzásgátló tabletta hatásának csökkenéséhez vezethet egyéb más gyógyszer egyidejű bevitele, amely befolyásolhatja a tabletta hatását.

Kialakulhat hányinger, fejfájás, pecsételő vérzés, emlőfeszülés, bőrelszíneződés, hangulatingadozás, látászavarok, testsúlygarapodás, fájdalmas menstruáció, szexuális vágy csökkenése, hüvelyi folyás, hormonzavar, májbetegség.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön