hüvelygyűrű
Egészségmagazin.com   |   2015.06.03.

A fogamzásgátlás egyik leghatékonyabb módja: a hüvelygyűrű

Cikksorozatunkban a ma használatos fogamzásgátló módszereket mutatjuk be, kihangsúlyozva azok előnyeit és hátrányait. Mai cikkünk témája a hüvelygyűrű, ami egy vaginális, helyi hatású fogamzásgátló eszköz.

reklám vége

A gyűrűző védelem

A hüvelygyűrű hüvelyi használatra való modern fogamzásgátló módszer. Rugalmas, átlátszó, majdnem színtelen gyűrű, külső átmérője 54 mm, keresztmetszeti átmérője 4 mm.

Minden gyűrű kis mennyiségben kétféle női nemi hormont, etonogesztrelt (egy progeszteronként ható hormont) és etinilösztradiolt (egy ösztrogén hormont) tartalmaz - tehát kombinált hormonális fogamzásgátló. A gyűrű lassan bocsátja ki ezeket a hormonokat a vérkeringésbe, ezért alacsony hormontartalmú módszernek számít.

Használata során - akár egy tampont - a hüvelybe kell felhelyezni. Itt fejti ki hatását, és a benne lévő hormonok segítségével meggátolja a teherbeesést az ovuláció gátlásával. Emellett hatása van a méhnyálkahártyára, és a nyakcsatornában lévő nyákra is.

A hüvelygyűrű felhelyezése után három hétig marad a helyén, majd eltávolítják - ilyenkor menstruációszerű vérzés jelentkezhet. A hüvelygyűrűt a hüvelyben található izmok tartják a helyén, még mozgás, sportolás vagy éppen szexuális együttlét alatt is.

A módszer előnye

Ez a módszer ideális azon nők számára, akik hajlamosak elfeledkezni a tabletta bevételéről, hiszen nem kell minden nap emlékezni rá, és megfelelő alkalmazás esetén ugyanolyan biztonságos a használata, mint a fogamzásgátló tablettáknak.

A gyűrű a ciklus teljes ideje alatt a hüvelyben marad, ott kifeszül és ellágyul, a benne lévő hatóanyagot folyamatosan adja le. Ez a mód a májat kevésbé terheli meg, mint ha szájon át szednénk a tablettát. Ez a módszer a nem kívánt terhesség elkerülésének egyik leghatékonyabb módja, a megfelelő használat során a teherbe esés valószínűsége igen csekély.

Mivel a hatóanyag felszívódása nem a tápcsatornában történik, így nem befolyásolja a hatékonyságot a hányás, vagy a hasmenés. Használata során rendeződik a menstruációs ciklus és csökkennek a menses alatti panaszok is. Nyugodtan használhatják a még nem szült nők is.

A hüvelygyűrű hátrányai

A hüvelygyűrűt havonta kell cserélni, ezért a hátrányok között említhetjük a rendszeres pénzkiadást. A közel 3000 forintos havi ára hasonló mértékű a legkorszerűbb fogamzásgátló tablettákéhoz.

Ritkán okozhat helyi irritációt ez a módszer, azonban előfordulhatnak kellemetlen mellékhatásai, például a fejfájás és a hüvelyfertőzés.

Nagyon ritkán a hüvelygyűrű elmozdulhat vagy kicsúszhat a helyéről. Ilyenkor alapos letisztítást követően azonnal ajánlott visszahelyezni, mert különben megszűnik a fogamzásgátló hatás.

Bár a hüvelygyűrű elvileg nem zavaró, mégis sok nő az „idegentest-érzés" miatt dönt másik módszer mellett.

A alkalmazók körében jelentősen megnőhet a vénás trombózis kialakulásának rizikója, ezért használatát csak alapos orvosi vizsgálatot követően szabad elkezdeni.

A hüvelygyűrű nem javasolt 35 éven felülieknek, dohányosoknak, véralvadási zavarokkal küzdőknek, cukorbetegeknek, magas vérnyomástól szenvedőknek, illetve azoknak, akiknek gyakran van migrénje.

Mint minden módszernek, a hüvelygyűrűnek is megvannak az előnyei és a hátrányai. Ezek ismeretében érdemes mérlegelni és meghozni a megfelelő döntést.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön