pesszárium
Egészségmagazin.com   |   2015.06.18.

A pesszárium, mint fogamzásgátló módszer

Cikksorozatunkban a ma használatos fogamzásgátló módszereket mutatjuk be, kiemelve azok előnyeit és hátrányait. Mai cikkünkben egy újabb, nők által alkalmazható eszközről, a pesszáriumról olvashatsz.

reklám vége

A pesszárium

Bár a pesszárium a gumióvszerhez hasonlóan mechanikusan akadályozza meg a spermiumok bejutását a méhbe, mégis kevéssé elterjedt, mint a kondom - Magyarországon kevesen ismerik és használják.

A méhnyakra illesztve, a hüvelybe kell felhelyezni a hajlékony fémkeretre erősített gumisapkát. Ez az eszköz merevítő gyűrűvel ellátott, latexből készül, és spermicid zselével kombinálva még nagyobb védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen.

Az eszköz méretét a nőgyógyász állapítja meg egy előzetes vizsgálat során, és a felhelyezést segítő zselével együtt írja fel receptre a pesszáriumot. Hat hónaponként ajánlatos ellenőrizni a méretet, mert a hüvely alakja, különösen szülés, vetélés vagy jelentős súlyváltozás esetén könnyen változik.
Az eszközt kb. nyolc órával a közösülés előtt kel felhelyezni, majd kivétel után óvatosan meleg vízzel megmosni, gondosan szárítani és dobozában hűvös, száraz helyen tartani. Érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy nem lyukadt-e ki és legalább évente cserélni.

Az eszköznek - akárcsak a többi ma ismert módszernek - megvannak a sajátos előnyei és hátrányai. Érdemes ezeket megismerve mérlegelni.

A pesszárium előnyei

A különböző hüvelyi pesszáriumok, illetve a méhszájsapka azon nőknek ajánlható, akik egyéb hatásos fogamzásgátló módszerrel (tabletta, méhen belüli eszköz) nem kívánnak élni, valamint akik a közeljövőben egyébként is szeretnének szülni. Hiszen a felhelyezhető gumisapka nem befolyásolja a szervezet működését, mert lényegében egy kis eszközről van szó, amit a nők helyeznek fel a közösülést megelőzően. Nem okoz semmilyen helyi élettani, vagy hormonális változást a szervezetben, mert nem hormontartalmú készítmény.

Ha helyesen helyezik fel, akkor hatékonysága vetekszik a tablettával és a spirállal.

A zselével bekent pesszárium a különböző hüvely- és méhnyakfertőzések ellen is védelmet nyújthat, továbbá nem befolyásolja az anyatej termelődését.

Az eszköz előnye továbbá, hogy évente egyszer szükséges cserélni, ezért csak egyszeri befektetést kíván meg. Bár ez igen magas - kb 5-10.000 Ft - mégis egyszerűbb, mint például a havonta megvásárolandó tabletták.

A pesszárium hátrányai

A pesszárium használatának nincs életveszélyes kockázat, habár legújabb kutatások szerint a hosszan viselt méhszájsapka lokális irritáló hatása, szerepet játszhat a primer hüvelyrák kialakulásában.

A gumitól vagy a zselétől olykor előfordulhatnak allergiás tünetek, azonkívül már csak a megfelelő illeszkedés, illetve a megfelelő használat okozhat gondot. Vannak nők, akiknek olyan gyenge a belső izomzata, hogy nem tudnak pesszáriumot használni. Egyesek szerint a pesszárium használata túl bonyodalmas, és körülményes. Emellett akadnak, akik a rosszul helyezik fel, ennek köszönhetően kutatások szerint a használat első évében a teherbeesés gyakorisága kb. 20%.

Láthatjuk tehát, hogy bár hormonálisan nem befolyásolja a szervezetet, mégis megvannak a maga hátrányai ennek az eszköznek - érdemes tehát mindenképp mérlegelni a használat előtt.Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön