várandós hátfájás, terhesség
Egészségmagazin.com   |   2015.11.14.

Fáj a hátad a babától? Így tudod azonnal enyhíthetni a hátfájást

Az áldott állapot mind fizikailag, mind érzelmileg igen megterhelő időszak a nők életében, és ahogy nő a pocak, úgy fokozódnak a nehézségek, mint például a tartós, szűnni nem akaró hátfájás. Olykor akár meg is keserítheti a reményteli várakozás mindennapjait. Most 5 tippet adunk, amik segítenek csökkenteni a terhesség alatti hátfájást, hogy csak születendő babádra kelljen koncentrálnod!

reklám vége

Miért gyötri hátfájás a kismamákat?

A hátfájás csak egyike azoknak a dolgoknak, amikre a nők terhesség alatt panaszkodnak, de minden bizonnyal az egyik legidegesítőbb, folyamatosan jelenlévő fájdalom. Fő okai a folyamatosan növekvő méh, a terhességgel együtt járó különféle hormonális változások, a hasizmokra nehezedő, megnövekedett terhelés és a súlygyarapodás. Szerencsére vannak olyan technikák, melyek alkalmazásával nagymértékben csökkentheted a hátfájdalmaidat a terhesség hónapjaiban. Lássuk, melyek ezek!

Helyes testtartás a hátfájás ellen

Első ránézésre talán egyenesen bicskanyitogató tanácsnak tűnhet, hogy húzd ki magad és ügyelj a helyes testtartásra, amikor a szervezetedet hormonális változások gyötrik, a pocakodban pedig egy kisebbfajta görögdinnye lapul. A felszedett kilók sem segítenek abban, hogy könnyen odafigyelj erre, mégis érdemes, az egyenesen tartott hát ugyanis segít a gerinc körüli izmoknak természetes módon megnyúlni mozgás közben.

Kimama masszázs

Már egy egyszerű masszázs, a hátizmok enyhe átmozgatása is segíthet a bennük felgyülemlett feszültség eloszlatásában. Léteznek ráadásul kifejezetten terhes nők számára ajánlott masszázsok is, melyek szem előtt tartják az anya és a baba igényeit is, miközben képesek hatékonyan csökkenteni az izomfájdalmakat is.

Klasszikus megoldás: a melegvizes palack

A hátfájás esetén mindig enyhülést jelent, ha segítségül hívjuk a meleg jótékony hatásait. Ez érkezhet egy melegvizes palack, vagy különféle melegítő krémek formájában is. A megfelelő mértékben alkalmazott hő fokozza a vérkeringést és segít a hasi területek megnövekedett mérete miatt megfáradt idegeknek is. Óvakodj azonban a meleg túlzott alkalmazásától, semmi ne legyen forró, kerüld el az égési sérüléseket!

Megfelelő lábbelivel elmúlik a hátfájás!

Mondanunk sem kell, hogy a legszebb tűsarkú topánodnak most pár hónapig a szekrényben kell pihennie ugye? De a lapos sarok még nem minden, ha jól választasz cipőt, jelentősen csökkentheted a hátfájdalmakat.

Elsődleges szempont természetesen, hogy a cipő lapos legyen, sarok nélkül, és megfelelően tartsa a bokát is. Fontos továbbá a kényelem is, érdemes puhatalpú, könnyű, manapság amúgy is divatos futócipőt választani, hosszú távon meghálálja majd a lábad és a hátad is!

Rendszeres mozgás

A pocakod egész napos cipelése után lehet, hogy a mozgás az, amire a legkevésbé vágysz, de hidd el, a testedzés a terhesség hónapjaiban is ugyanolyan fontos a szervezeted számára! Fontos odafigyelned azonban, hogy csak könnyű, kevéssé megerőltető gyakorlatokat végezz, amik a baba számára is biztonságosak. Korábban már írtunk arról, hogy a várandósság ideje alatt, és .

Az interneten könnyen találsz várandósoknak szóló otthoni edzésprogramokat, de ha ódzkodsz az egyedül végzett gyakorlatoktól, csatlakozhatsz csoportos órákhoz is, ezeken pedig hasonló problémákkal küzdő sorstársakkal együtt mondhattok egy cseppet sem könnyes, és remélhetőleg végső búcsút a hátfájdalmaknak!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön