helyes testtartás
Egészségmagazin.com   |   2016.09.18.

Ülj egyenesen, kisfiam! – Így vedd rá a gyereket a helyes testtartásra

„Ülj egyenesen gyermekem!". Hányszor hallottad ezt a mondatot kiskorodban és vajon te magad hány alkalommal hívtad fel csemetéd figyelmét ugyanerre?! Nem ok nélküli a szülői aggodalom, ugyanis a görbeségnek komoly egészségügyi következményei lehetnek. Olvass tovább, ma eláruljuk, hogyan hívd fel gyermeked figyelmét az helyes testtartás fontosságára!

reklám vége

A helyes testtartás nem csak magabiztos kiállást kölcsönöz, hanem megelőzheted vele a légzőszervi megbetegedéseket, a keringési rendellenességeket, és az ezekből eredő fájdalmakat, valamint egyéb egészségügyi károsodásokat. Nem is beszélve arról, hogy az egészséges testtartással rendelkező emberek fiatalabbnak tűnnek és vonzóbbak is. Ez persze még mind-mind a távoli jövőnek tűnik gyermeked számára, de minél hamarabb szokik hozzá, hogy egyenes gerinccel járjon, annál könnyebb lesz neki a jövőben is kihúznia magát.

A gyerekek különösen hajlamosak a görbe, rossz testtartás felvételére, főleg játék közben, amikor megfeledkeznek magukról. Ha tehát nem szeretnéd, hogy felnőtt korára a fenti problémákkal kelljen küzdenie, akkor nem elég csak rászólni, hogy húzza ki magát: konkrét tippekkel kell ellátnod gyermeked. Ilyen ötleteket osztunk most meg Veled, amivel megőrizheted gyermeked büszke és egészséges testtartását.

8 tipp a helyes testtartás eléréséért

Kerüljétek a „görnyedős" tevékenységeket!

Nem arról van szó, hogy soha nem görbítheti a gerincét, mert ez elkerülhetetlen, csupán arról, hogy járás közben a lehajtott fej, és az előre esett vállak hosszútávon károsítják a testtartását. És, hogy ezt mi válthatja ki leginkább manapság? Nem más, mint az okostelefonok, amik szinte a nap 24 órájában lekötik a gyerekek figyelmét. Megannyi fiatalt látni, amint sétálás közben a telefonja fölé hajolva nyomkodja azt. Talán ez a szokásuk ártalmatlannak tűnik, pedig erősen meggörbítheti a gerincoszlopot - és az utcán amúgy sem biztonságos a virtuális világba temetkezni. Érdemes tehát odafigyelned arra, hogy mikor és hogyan használja a telefonját. A legjobb, ha arra tanítod, hogy közlekedjen úgy, mintha pár könyvvel kéne egyensúlyoznia a feje tetején.

Játék-ötlet: Kisebb gyerekkel el is játszhatjátok a könyv egyensúlyozását: rendezzetek könyv-fogócskát, vagy csináljatok akadálypályát, amin könyvvel a fejen kell végigmenni! Kislányokkal jó játék lehet a divatbemutatósdi is, ahol anyu ruhái közül kell kiválogatni a legszebbeket - és egyenes gerinccel végiglejteni a kifutón! A könyvnek természetesen nem szabad leesnie.

Ne engedd egész nap a gép előtt ülni!

A számítógépes játékok roppant népszerűek a gyerekek körében. Olyannyira lekötik őket, hogy akár naponta több órát is képesek görnyedni a gép előtt, ez azonban nem csak a szemük egészségét veszélyezteti, de a gerincüket is komoly terhelésnek teszi ki és így a helyes testtartás is elvész. Érdemes tehát beosztani, hogy egy nap 1-másfél óránál többet ne játszhasson a számítógépen, fél óránként pedig kicsit álljon fel, nyújtóztassa meg magát, és sétáljon legalább egy keveset. Ezt a tippet nem csak gyermeked esetében érdemes megfogadnod, hanem akár munka közben is jó, ha minél többször levegőzöl, és sétálsz egy keveset, mert így még akár a stresszt is levezetheted.

Helyes testtartás és a „cirkuszos játék"

Szereti a gyermeked a cirkuszt? Az artisták lenyűgöző mutatványait? Akkor tanítsd meg neki a cirkuszos játékot! A kicsiknél még játék, nagyobbaknak elég, ha elmagyarázod a lényeget: valahányszor átmegy egy ajtó alatt, képzelje azt, hogy egy hurok, vagy kapaszkodó van ott, amire fel kell akasztania az állát, hogy a másik artista felemelhesse a magasba. Csak az állával „kapaszkodhat", így ki kell húznia magát, és egyenesen tartania az egész testét, hogy le ne essen! Ha megtanuljátok, hogy minden ajtón belépve kihúzza magát, akkor hamarosan ez válik a természetes testtartássá. (Ez a játék felnőtteknél is ragyogóan beválik)

Legyen kényelmes az egyenes!

A gyerekek sokszor azért ülnek görbén, mert az kényelmesebb, míg az egészséges testtartás fárasztó lehet. Vegyél neki otthonra ergonomikus, számára megfelelő és kényelmes otthoni széket! Mivel az iskolában található székek minőségét nem tudod befolyásolni, ezért törekedj arra, hogy az otthoni tanulás alatt a megfelelő szék legyen alatta, amin gyerekjáték az egészséges testtartás.

Támaszd meg a nyakát, vagy derekát!

Legyen szó utazásról, vagy bármilyen más okból történő hosszútáv-ülésről, gondoskodj róla, hogy megfelelően támasztva legyen a derék és a nyak tájéka. Ezzel megelőzheted a rossz ülésből fakadó fájdalmakat és deformálódásokat, amiknek a hatását nem most, hanem majd évek, évtizedek múlva fogja megérezni.

A helyes testtartás érdekében ügyelj rá, hogy ne emeljen nehéz tárgyakat!

Az egyik leggyakoribb oka a gerincoszlop károsodásának, a megerőltetés. Mivel gyermeked fejlődő szervezet, és a vázszerkezete még folyamatosan átalakul és növekszik, fejlődik, ezért sokkal könnyebben sérülhet. A nagy erőkifejtés visszafordíthatatlan károsodásokhoz vezethet. Kerüld tehát, hogy a súlyához mérten nagyobb terheket emeljen!

Ügyelj az étkezésére!

A csontok épségét nem csak külsőleg, de belsőleg is támogathatod, azzal, ha megfelelő étrendet alakítasz ki számára. A kalciumban gazdag étrend belülről is támogatja a csontok épségét, ezáltal pedig szilárd és erős vázszerkezet kialakulásában is fontos szerepet játszik.

Keressetek egy szimpatikus sportot!

A gerincoszlopot az izmok tartják a megfelelő pozícióban. Ha a gerincoszlopot támasztó izmokat erősíted, azzal a testtartását is javítod. Ösztönözd a sportra, ami nem csak a testtartására, de közérzetére is jótékony hatással lesz, nem is beszélve a sport által nyert számtalan előnyös személyiségjegyről, és új barátokról!

Tudjuk, hogy nehéz hozzászoktatni a gyerekeket a helyes testtartás megtartásához, de ha kitartó vagy, meglesz az eredménye. Ha ügyelsz a helyes testtartására, azzal nem csak a jelenlegi egészségügyi állapotát óvod, de tudatosan felkészíted a jövőbeli, egészségmegőrző életmódra is.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön