Testépítés
Egészségmagazin.com   |   2017.03.28.

Mire jó a testépítés?

A testépítők talán az egyik legmegosztóbb személyiségek a sportolók között, akikre sokan felnéznek, vagy akiktől éppen viszolyognak. Ennek oka lehet a számtalan tévhit, vagy épp a kevés információ. Mi most kicsit jobban beleástuk magunkat a témába, hogy tiszta vizet önthessünk a pohárba: mire jó a testépítés? Valóban egészségtelen? Érdemes-e belevágni, és ha igen, hogyan?

reklám vége

Külső szemlélőként a hatalmas izmok, a dagadó erek és a barnított bőr a testépítő legfontosabb ismérvei. Sokan buta, izomagyú alakoknak tartják őket, míg mások bálványozzák. Csak azok láthatják mindezek mögött a kemény munkát, akik maguk is versenyszerűen sportoltak vagy sportolnak, és tudják, hogy mennyi áldozattal, ugyanakkor örömmel jár a profi sportolók élete. Ennek ellenére sokan úgy vélik, hogy a testépítők céljai jóval károsabbak az egészségükre nézve, mint a többi sport esetében. Vajon van ebben igazság?

Mi is pontosan a testépítés?

A testépítés célja lehet versenyekre felkészülés, a saját korlátok ledöntése, vagy csak simán egy izmos, esztétikus test kialakítása. Bármelyiket is választja az ember, rögös út vezet hozzá, ami megpróbáltatásokkal és kemény munkával telinek ígérkezik. A sportolók célja, hogy minél alacsonyabb legyen a testükben a zsír aránya, miközben az izmok minél nagyobb méretére törekednek. Ehhez úgynevezett "progresszív terhelésű edzést" végeznek. Ez annyit jelent, hogy a a fejlődéssel egy ütemben folyamatosan növelik a súlyokat - a folyamatosan növekvő terhelés nélkül az izomnövekedés stagnálna.

A profi szintű testépítés azonban ennél jóval több komponensű: nem elég összeállítani egy megfelelő súlyzós edzéstervet, mellette szigorú szabályok szerint kell élni a hétköznapokat. A fejlődés nagyon sokszor azért marad el, mert a sportoló nem a terheléséhez illeszkedő étrendet követ. A tudatos fehérje- és szénhidrátdús étkezés elengedhetetlen, előfordul azonban, hogy még ez sem hozza a várt eredményt. Ekkor jönnek a képbe a különböző táplálékkiegészítők, vagy akár a szteroidok is. Kérdés, hogy jár-e bármilyen veszéllyel az, ha valaki ilyen szerekhez nyúl?

Káros-e a testépítés?

Időnként rémisztő hírek látnak napvilágot, melyek szerint a testépítők egészsége igen labilis.
Mi áll ennek a hátterében?

Tényleg veszélyesebb ez a sport, mint a többi?

Az igazság az, hogy ennél a sportnál is a legfontosabb a mértékletesség és az ésszerű edzések. Ha testépítésre szántad magad, akkor eleinte mindenféleképpen kérj szakszerű segítséget, fordulj profi személyi edzőhöz, aki tudni fogja, hogy a te testalkatodhoz és edzettségedhez mekkora terhelés illik. Az edző nemcsak azért fontos, mert így kivédheted a sérüléseket, hanem azért is, mert ő az, aki motivál, és kontroll alatt tartja a fejlődésed. Ahhoz, hogy az izomzat fejlődjön, mindig egy kicsit feszegetni kell a határaidat, máskülönben az eredményeid stagnálni fognak. Fontos, hogy az emelések csak kismértékűek legyenek, a drasztikus növeléssel ugyanis csak izom- és ízületi sérüléseket szerezhetsz, dagadó izmokat nem.

A testépítés nem való türelmetlen embereknek: normál, egészséges edzés és életvitel mellett idő kell, amíg a kemény munkának látványos eredménye lesz. A baj márpedig sokszor ott kezdődik, hogy vannak, akik gyors növekedést várnak, ezt pedig különféle szteroidokkal és étrendkiegészítőkkel siettetik. A szteroidok segítenek abban, hogy rövid időn belül hatalmas izmokra tegyen szert az illető, de nem csekély áron. Egészségre káros hatásai miatt ezek ma már mind tiltott szerek, ennek ellenére sokan nagy mennyiségben mérgezik velük magukat egy gyors, hamis eredmény érdekében. Az étrendkiegészítők, mint például a fehérje vagy a kreatin, hasznosak is lehetnek, de a kiegyensúlyozott táplálkozást egyik sem képes pótolni.

Tévhit tehát, hogy a testépítés káros - feltéve, ha az egészséges fejlődést tartod szem előtt, és ennek megfelelően edzel.

A testépítés 6 alapelve

Nézzük, hogy mi az a 6 szempont, amit érdemes szem előtt tartanod, ha sikerre vágysz ebben a sportban:

1. Az alapgyakorlatokra fektesd a hangsúlyt, ezekkel ugyanis egyszerre átmozgathatod az egész izomzatod. Ilyen például a guggolás is.

2. Étkezz sokszor, keveset! A napi ötszöri szénhidrát- és fehérjedús étkezés a sikered egyik legalapvetőbb kulcsa!

3. Óvd az izmaidat a túlterheléstől! Maximum 30 sorozatot csinálj egy gyakorlatból.

4. Ne sajnáld a testedtől a pihenést. Tévhit, hogy munka közben épülnek az izmok. A pihenés időszaka alatt történik az igazi növekedés, ezért ne eddz egymás után két napnál többször!

5. Ha fehérjeturmixot is iszol a tömegnövelés érdekében, akkor ezt rögtön az edzés után fogyaszd el. Ajánlott némi szénhidrátot is enned, hogy minden adott legyen a fejlődésedhez.

6. Tudtad, hogy a stressz akár az izom növekedés útjába is állhat? Jobb, ha lehűtöd magad, amikor úgy érzed, hogy elönt a méreg, mert tönkreteheti a kemény munkádat!

A testépítés nem káros, sőt, akár egészséges is lehet, ha tudatosan és mértékletesen építed fel az izomzatodat. Csináld okosan, és legyél te a legjobb!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön