séta
Egészségmagazin.com   |   2016.07.18.

Ne futással, hanem sétával fogyj!

Frusztrált vagy, mert már egy ideje jársz futni, és mégsem veszítesz a kilóidból? Vagy csak most vágnál bele, de a futásnak a gondolatától is rosszul vagy? Lehet, hogy reménytelennek érzed a helyzetet... amíg meg nem tudod cikkünkből, hogy a futás nem annyira eredményes a testsúly csökkentésében, mint a sétálás, gyaloglás.

reklám vége

A futás egyike azoknak a cardio gyakorlatoknak, amelyek jót tesznek a testednek. Azonban ha a súlycsökkentés a célod, akkor nem a legjobb választás.

Az előbbi kijelentés meglepőnek tűnhet sokak számára, hiszen a futás mindig is az egyik leghatékonyabb súlycsökkentő módszernek volt titulálva, ám megannyi negatív hatással is rendelkezik, ami miatt nem mindenkinek ajánlott.

Az igaz, hogy égeti a kalóriákat, de milyen kalóriákat éget? A válasz az, hogy a testzsír és az izmok kalóriáit egyaránt. Az előbbi kalóriáinak elégetése ideális, ha szeretnél zsírt égetni, ám az izmok kalóriáinak elégetése azt fogja eredményezni, hogy csökken az izomtömeged, és a végeredmény nem lesz kívánatos.

Ráadásul ha túl sokat cardiózol, akkor beindul a stresszhormon, azaz kortizol termelése a testedben. Mivel nagyon sok kalóriát vesztettél futás közben, elkezdesz még több étel után epekedni. Ha engedsz a vágynak, az pedig nyilván nem jó a zsírégetés és súlycsökkentés szempontjából.

Ha túlsúlyos vagy, a futás különösen káros lehet: nem tesz túl jót az ízületeidnek, térdeinek sem, hiszen a lábaidnak több súlyt kell hordoznia, ezért sérülésekhez is vezethet.

Miért jobb a séta, mint a futás?

Tudtad, hogy napi 30 perc sétával ugyanolyan eredményeket érhetsz el, mint futással? Bár a gyaloglás kevesebb kalóriát éget el, de kiegyensúlyozottabban dolgoztatja meg a szervezetedet, így nem leszel utána farkaséhes. A gyaloglás szintén cardio gyakorlatnak tekinthető, de hatására nem termelődik a már említett stresszhormon, tehát utána nem fogod úgy érezni, hogy fel tudnál falni egy egész lovat. A kortizol termelése helyett viszont egy jó séta előállít valami mást: szerotonint és a dopamint termel, ami pozitív érzésekkel fog eltölteni, és jobban fog motiválni a kívánt alak elérése érdekében! Séta közben ráadásul sokkal kisebb a sérülések esélye is.

Hogyan építsd be a sétát a mindennapjaidba?

A sétának megvan még az az előnye is, hogy egy jó kis gyalogláshoz nem kell átöltözni, és nem igazán fogsz megizzadni sem, így sokkal könnyebb beilleszteni a mindennapjaidba.

  • Munkába menet, vagy munkából jövet szállj le pár megállóval előbb a buszról, vagy parkolj egy kicsit távolabb a céltól, és máris 15-20 percet letudsz a napi 30 perc sétából.
  • Próbálj gyakrabban csomagolt ebédet vinni a munkahelyedre, így az ebédszünetben előbb végzel az evéssel, és a maradék időt azzal töltheted, hogy kisétálsz az épületből, körbesétálod a háztömböt. Ezzel a fejed is kiszellőzteted egy kicsit, és újult erővel láthatsz neki a munkának, mikor lejár az a fél óra vagy 45 perc.
  • Ha egy barátoddal, vagy barátnőddel találkozol, beszéld meg vele, hogy kávé, vagy ital helyett sétáljatok egyet a közeli parkban! Séta közben is nagyon jókat lehet beszélgetni, és így az egészségetekért is sokat tesztek. Ne felejtsd el megosztani velük ezt a cikket!

Nem kell lemondanod a sportról és az egészséges életmódról, ha nehezedre esik a futás: láthatod, hogy néhány egyszerű változtatással könnyedén tehetsz azért, hogy lejjebb adj a kilóidból!

Jó sétát kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön