futás
Egészségmagazin.com   |   2016.02.02.

5 hiba, amit a legtöbb futó elkövet – 5 megoldás, hogy Te ne tedd!

Szoktál futni? Szereted? Maratonra készülsz, az edzés kedvéért teszed, vagy csak azért, mert futni jó? A futás nagyon egészséges, de csak akkor, ha jól csinálod: a legtöbb futó legalább 5 hibát vét futás közben, ami többet árt, mint amennyit használ! Eláruljuk ezt az 5 hibát, és azt is, hogyan tehetsz ellenük.

reklám vége

Akár egy maraton leküzdésére készülsz, akár csak az erőnléted szinten tartása érdekében jársz el futni, jól teszed: futni jó. A futás egyik jó tulajdonsága az, hogy egyfajta szabadságot ad, közben csak magaddal lehetsz, ám vannak veszélyes oldalai is.

Íme az 5 hiba, amit a legtöbb futó elkövet - és íme az 5 megoldás, hogy te ne tedd!

1. gyakori hiba futóknál: túl sokat futsz teljes gőzzel

Az egyik legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek (főleg azok, akik egy maratont terveznek lefutni) az, hogy rögtön teljes gőzzel kezdenek futni, anélkül hogy felkészülnének. A kanapéról a maraton rajtjáig jutni pár hónap alatt nagyon jól hangzik, de a valóságban inkább azt jelenti, hogy a sérülés veszélyének teszed ki a tested.

Megoldás: A leghatásosabb mód a károsodás elkerülésére: ismételd a kezdő edzést 2-3 hétig, és csak aztán válts intenzívebb tempóra! Ez segít a testednek hozzászokni a fokozatosan növekedő nyomáshoz.

2. gyakori hiba futóknál: túlzásba viszed a nyújtást

A nyújtás egy fontos része a bemelegítésnek, ám a mély kitörések, vagy a túl erőltetett előrehajlások nem tesznek jót. Nyújtás közben úgy fogod érezni, hogy az izmaid renyhék, túl lazák, és ez befolyásolni fogja a teljesítményedet.

Megoldás: Helyettesítsd a nyújtást például 3-5 perc laza sétával, majd fuss 5 percet. Az izmaid nyújtását hagyd meg futás utánra!

3. gyakori hiba futóknál: "tankolás" elmulasztása futás után

Nem érzed magad éhesnek futás? Ez nem jelenti azt, hogy ki kellene hagynod az edzés utáni étkezést. Tanulmányok bizonyítják, hogy a szervezet több tápanyagot tud felvenni a futás utáni 45 percben. Ha kihagyod az edzés utána "üzemanyag" felvételt, akkor szinte lenullázod a futás hatásait.

Megoldás: egyél! Hogy mit is fogyassz pontosan? Olyan étket, ami szénhidrát és protein kombinációjából tevődik össze. Ezekkel segíted az izmaid a regenerálódásban, és így plusz energiával látod el a szervezetedet.

4. gyakori hiba futóknál: futsz, még akkor is, ha éppen le vagy sérülve

Valamid megsérült, és aggódsz, hogy a sérülés miatt az eddigi edzésbe fektetett munkád kárba vész, amíg felépülsz? Úgy döntesz, hogy a fájdalom ellenére is folytatod a futást? Piros pont jár az eltökéltségedért, de más nem :-). A sérülten futás jó mód arra, hogy még rosszabbá tedd a már amúgy is vacak helyzetet!

Megoldás: Bármennyire is szeretnél belebújni a futócipődbe, várd meg, míg teljesen felépülsz, és csak úgy indulj újra futni.

5. gyakori hiba futóknál: megszállottan figyeled a lépés- és kilométerszámláló masinádat

Beszereztél magadnak egy pöpec kis számláló eszközt, ami számolja hány kilométert futsz, hány lépést teszel meg, hány kalóriát égetsz el ésatöbbi. Erősen fókuszálsz a számokra, hogy nyomon tudd követni, milyen iramban fejlődsz. Emiatt valószínűleg megszállottan próbálkozol hétről-hétre jobban teljesíteni. Amikor ez történik, akkor egyszerűen túl sokat vársz magadtól! Ez ahhoz vezethet, hogy meghúzódnak az izmaid, és különböző sérüléseket zsebelsz be az eredményes és biztonságos futás helyett.

Megoldás: legyél elnéző magaddal szemben: nem kell minden nap megdönteni a saját rekordjaidat! Ha ez nem megy, inkább hagyd otthon a számláló készülékedet, és egyszerűen élvezd a futást!
Tartsd tehát észben ezeket a tanácsokat, és veszélytelenül élvezheted a mozgás okozta örömöt!

Küldd el ezt a cikket futópartnereidnek is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön