izomgyengeség
Egészségmagazin.com   |   2016.06.03.

Izomgyengeség? Ezek a leggyakoribb okai

Rendszeresen sportolsz, mégis nehéz kinyitni egy befőttes üveget? Hiába edzel, mégis úgy érzed néha, hogy kimegy belőled az erő? Lehet, hogy ennek nem csak fittségi, hanem egészségügyi okai is vannak.

reklám vége

Ismerős az érzés, amikor minden erődet bevetve nekifeszülsz egy beszorult befőttes üvegnek és végül csak késsel vagy konyharuhával tudod kinyitni? Ez bárkivel előfordult már, de ha gyakran fognak ki rajtad hétköznapi tevékenységek, akkor érdemes kicsit utánanézned, hogy mi állhat a szokatlan izomgyengeség mögött.

Természetesen a rossz kondíció egy kézenfekvő megoldásnak tűnhet, de sokan még a heti rendszeres edzés mellett is erőnléti gondokkal küzdenek. Ha Te is ebbe a kategóriába esel, érdemes néhány dolgot végiggondolnod az életmódodat és egészségi állapotodat illetően.

Ezek az izomgyengeség okai

1. Inaktív életmód

A mozgásszegény életvitel - különös tekintettel az ülőmunkára - az izomgyengeség egyik leggyakoribb okai közé tartozik. Ha ugyanis nem használod az izmaidat, azok egész egyszerűen elsorvadnak, és a legegyszerűbb feladatokra sem lesznek képesek. Hamar megmutatkoznak majd az aluszékonyság és a kimerültség tünetei is, mint mellékhatások.

A jó hír, hogy ezen könnyen változtathatsz, ha legalább fél óra mozgást beiktatsz a mindennapi rutinodba. Próbáld ki például - tuti, hogy utána jobban érzed majd magad!

2. Alacsony kálium- és nátrium szint a szervezetedben

Mindkét nyomelem szükséges a megfelelő izomműködéshez, így ha ezek szintje alacsony a szervezetedben, akkor izomgyengeség léphet fel. Káliumot és nátriumot is könnyen veszíthetsz, miközben izzadsz, akár egy kemény edzésből kifolyólag is, ez tehát rendszeres mozgás mellett is előfordulhat! Ezt a problémát kiküszöbölheted, vagy megelőzheted azzal, hogy sportitalokat iszol, amelyek minden szükséges ásványi anyagot, és nyomelemet tartalmaznak, amire szükséged lehet.

3. Alacsony vércukorszint, vagy hipoglikémia

Az edzéshez és persze a mindennapi feladataidhoz is szükséged van elegendő szénhidrátra, ami energiát ad. Ha ez nincs meg, akkor a vércukorszinted gyorsan megzuhanhat, ez pedig kellemetlen gyengeséggel párosul, és akár hipoglikémiához is vezethet.

4. Alváshiány

A minőségi alvás az egész napod meghatározza. Ha az erre szánt idő nem elegendő, vagy szakaszos, akkor azt az izmaidban is meg fogod érezni. Mindig szánj elegendő időt arra, hogy regenerálódjon a tested. Hagyj elegendő pihenő időt az edzések között, hogy ne terheld túl az izmaidat.

5. B12-vitamin hiány

Ez a vitamin különösen fontos szerepet játszik az idegek épségének védelmében. A vizsgálatok azt mutatják, hogy ennek hiánya idegsérülés, és izomgyengeség okozója lehet. A megoldás ez esetben is egyszerű, csupán B12-vitaminban gazdag ételeket kell fogyasztanod, mint például a hús, tojás, halételek, vagy a tej, vagy tejtermékek.

6. Anémia: Alacsony vörösvértest szám

A vörösvértestek szállítják a vérben az oxigént a szervek, így az izmok felé is. Ha nem elegendő a vérben a vörösvértest számod, akkor az izomgyengeség érzéséhez vezethet. Ahhoz, hogy ezzel ne legyen gondod, magas vastartalmú ételeket kell fogyasztanod. Ilyen például a marha-, vagy bárányhús, a máj, a magvak, és a sötétzöld levelű zöldségek.

7. Rossz pajzsmirigyműködés

A pajzsmirigy szabályozza az anyagcseréd, és ezáltal segít, hogy izmaid megfelelően hasznosítsák a bevitt táplálékot. Ha pajzsmirigyműködés valamilyen okból alacsonnyá válik, akkor fáradékonyságot, gyengeséget tapasztalhatsz. Ezt a problémát könnyen orvosolhatod jódban gazdag étrenddel, mint például a tejtermékek, vagy tojásos ételek. Ezt a problémát - nem csak az izomgyengeség miatt - ki kell vizsgáltatnod. Fordulj mihamarabb az orvosodhoz!

8. Sclerosis multiplex

Nem akarjuk az ördögöt a falra festeni, de az izomgyengeség bizony ennek a súlyos betegségnek az egyik tünete is lehet. Ha nem találsz semmilyen magyarázatot arra, hogy miért nem fejlődik az izomzatod, érdemes lehet megvizsgáltatnod magad egy orvossal, aki segít kizárni a kórt, és tanácsokat adhat, hogy hogyan sportolj tovább.

9. Krónikus kimerültség szindróma

Ez sajnos egy létező betegség, ráadásul olyan, amiről egyelőre nem sokat tudunk. Nem tisztázott, hogy pontosan mitől alakul ki, ahogy az sem, hogy mik a konkrét tünetek. A fáradtságon túl általában izomgyengeség, izomfájdalommal a tünete, de járhat fejfájással, torokszárazsággal, sőt, akár a látáskieséssel is. Pontos diagnosztizálás nehéz, viszont ha van egy megbízható háziorvosod, aki ismer, akkor könnyebb lesz felfedezni, hogy erről a problémáról van-e szó.

Az izomgyengeség az, amibe nem kell, sőt nem szabad beletörődnöd. Fontos, hogy járj utána az okoknak az orvosodnál, hogy mielőbb megszabadulhass a zavaró tünetektől és visszatérhess a kényelmes hétköznapi életedhez.

Oszd meg ezt a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön