izomláz
Egészségmagazin.com   |   2016.09.22.

Jó-e az izomláz? Hogyan szabadulj meg tőle?

Biztosan te is találkoztál már az izomláz jelenségével, mely a kis intenzitású kellemetlenségtől egészen a szinte bénító fájdalomig terjedhet. Egyesek szerint az izomláz jó dolog, mert azt bizonyítja, hogy rendesen megdolgoztattad a tested, mások szerint pedig a rosszul végzett edzés egészségtelen következménye, amit jobb elkerülni. Mi az igazság? Utánajártunk!

reklám vége

Mi is az izomláz?

Az izomláz a testmozgást követően 1-2 napon belül fellépő izomfájdalom, amely valamilyen nagyobb terheléstől alakul ki. Az izomlázat az okozza, hogy az izomban lévő rostok hártyája megpattan, és apró szakadások jelennek meg rajtuk. Ezeken a területeken kalciumionok gyűlnek fel, aminek hatására egy fehérjebontó enzim is megjelenik. Az enzimtől a kis szakadások környékén gyulladás alakulhat ki, ami fájdalommal járhat. Az izomláz tehát valóban jelzi, hogy komoly erőt fejtettél ki.

Többféle izomláz is létezik: lehet, hogy te mindig ugyanazt érzed, de valójában más és más jellegű az adott fájdalom.

Az egyik típus akkor jelentkezik, amikor erős intenzitású feladatokat végzel és az izmok energianyeréséből fakadó végtermékek nem távoznak az izomzatból, a tejsav felszaporodik, gyulladást okoz.

A másik típusú izomláz esetében szabadgyökök szabadulnak fel. Ilyenkor oxigén jelenlétében a szervezeted elégeti a zsír és szénhidrátot, melynek következtében az égetés végterméke az izmokban marad.

A harmadik típusnál erőltetés hatására az izmot alkotó rostok megsérülhetnek, elszakadhatnak, amik gyulladáshoz vezetnek.

Habár mindezek eléggé súlyosan hangzanak, mégsem kell attól tartanod, hogy az izomláz káros. Sőt, épp ellenkezőleg: hasznos, hiszen ez serkenti az izmokat arra, hogy a következő terhelésre felkészüljenek, és legközelebb jobban és kitartóbban teljesítsenek.

Tévhitek az izomlázról

Az egyik leggyakoribb tévedés, hogy az izom az edzés közben épül, és az izomláz ennek a „munkának" a jele. A valóságban azonban az edzés közben erő hatására az izom túlterhelődik, helyenként a rostokat körül ölelő hártya megszakad. A szakadt hártya a pihenési idő alatt regenerálódik, ezáltal pedig erősebb szövetté alakul. Ennek hatására a következő edzésen akár már nagyobb erőkifejtésre is képes lehetsz. Maga az izomépülés tehát leginkább a pihenési időszakban történik, így ezt nem érdemes elcsalni a látványosabb eredmény érdekében. Egy kemény edzést mindenképp kövessen egy nap pihenő, hogy megtörténhessen a gyógyulás! Ez az izomlázadnak is jót fog tenni...

Mások szerint ha nincs izomláz, akkor nem is volt jó az edzés, azonban ez is súlyos tévedés: az izomlázra való hajlamosságot ugyanis nem csak az edzés mértéke és milyensége határozza meg. A testmozgáson túl az étkezési szokásaid, anyagcsere folyamataid, de még a genetikád is befolyásolja, hogy lesz-e lázad! Egy gyors anyagcserével rendelkező személy nagy valószínűséggel ritkábban tapasztal izomlázat, hiszen szervezetéből gyorsan kiürülnek az elégetett végtermékek. Az edzés hatékonyságát tehát nem mérheted azon, hogy másnap volt-e izomlázad vagy sem, sokkal inkább az edzést követő izomgyengeség érzése jelezheti, hogy kielégítő volt-e az edzés.

Hogyan előzheted meg ?

Ha a fájdalom nem az izmok épülésének jele, és nem is az edzés hatékonyságát bizonyítja, akkor igazából szükségünk sincs rá, nem igaz? Akkor miért ne kerülhetnénk el?

Amint azt az előbb is írtuk, a genetikai tényezők erősen befolyásolják az izomlázra való fogékonyságot, de néhány egyszerű tippel tehetsz azért, hogy kisebb valószínűséggel forduljon elő:

  1. Melegíts be alaposan!
  2. Fogyassz olyan ételeket, italokat, amelyeknek magas a kalcium- és magnézium tartalma!
  3. Az edzések legyenek fokozatosak, épüljenek egymásra!
  4. A levezetésnél fordíts elegendő időt a nyújtásra!
  5. Kerüld a sérülést, a nem megfelelő eszközöket és környezetet!

Így szabadulhatsz meg tőle

Ha túl későn olvasod a fenti tippeket, és már kínoz a fájdalom, vagy éppen azon szerencsétlenek közé tartozol, akik genetikailag jobban szenvednek tőle, akkor sem kell elkeseredned: az alábbi tanácsok segíthetnek, hogy mihamarabb túl legyél a legrosszabbon.

  • Meleg vizes fürdő, szaunázás:

Meleg hatására a test vérkeringése javulni kezd, ezáltal az izmokban lévő vér gyorsabban cserélődik. Így lehetőségük van távozni a felhalmozódott salakanyagoknak, és gyorsul a gyógyulási szakasz. Ha nincs időd, vagy lehetőséged egyikre sem, akkor segíthet a meleg vizes borogatás is.

  • Sportkrémek:

A sportkrémek rengeteg gyógynövényt és némi gyulladáscsökkentőt is tartalmaznak, amik segítik a gyógyulást. Ezek bemasszírozása is jótékony hat, ráadásul kellemes érzés is.

  • Óvatos terhelés:

Mozgás hatására a vérkeringés felgyorsul, ami valóban segít a végtermékek kiürülésében, de fontos, hogy az izomláz ideje alatt történő terhelés kisebb és fokozatos legyen, ugyanis a nagy terhelés akár még árthat is az izomnak.

Az izomláz tehát összetett dolog, de korántsem káros. Megfelelő pihentetési idővel igazán hasznos lehet, ha izomépítésről beszélünk. Kapd elő te is az edzőruhádat, és irány a konditerem!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön