fogyókúra
Egészségmagazin.com   |   2015.05.21.

Ezért fulladhat kudarcba a fogyókúrád

A jó idő beköszöntével mindenki szembesül a télen felszedett plusz kilókkal, és az ünnepek óta le nem dolgozott túlsúllyal. Ilyenkor az érintettek őrült fogyókúrába és edzésbe kezdenek, igyekeznek mindent megtenni a jobb alakért, azonban ehhez kellő odafigyelés szükséges, hiszen könnyű feladni a kilók elleni harcot - derül ki egy nemrég készült tanulmányból.

reklám vége

A szélsőségek - a túlsúly és a kóros soványság következményei

Az egészséges életnek szerves része a testsúly, hiszen se a túl magas, se a túl alacsony nem ideális. A túlsúly esetében megnő a magas vérnyomás kialakulásának veszélye. A zsírszövetek szintén oxigént és tápanyagdús vért igényelnek, amelynek hatására megnő a szervezetben keringő vér mennyisége. Azonban minél nagyobb mennyiségű vérnek kell áthaladnia az artériákon, annál nagyobb lesz az erek falára nehezedő nyomás. A 2-es típusú cukorbetegségnek is a túlsúly az egyik, s egyben legfőbb oka. A nagy mennyiségű zsírszövet érzéketlenné teszi a szervezetet az inzulinnal szemben, így a cukor a vérben marad, és nem tud beépülni - tehát magasabb lesz a vércukorszint. Szintén az elhízás következményeként nőhet meg a vérzsír- és koleszterinszint, amelynek hatására érelmeszesedés, koszorúér betegség és stroke is kialakulhat. Ezeken felül problémaként jelentkezhet a máj zsíros elfajulása, az epehólyag betegsége és a fogamzó képesség problémája.

Ennek ellentéte, a kóros soványság sem egészséges, amely az elégtelen fehérje- és szénhidrátbevitel, különböző szervi okok, illetve táplálkozási zavarok következményeként alakulhat ki. Ennek hatására létrejöhet szívritmuszavar, mellkasi fájdalom; elmaradhat a menstruációs vagy meddőség is bekövetkezhet. Szintén a kóros soványság következménye lehet a végtagok mozgáskoordinációjának zavara, valamint a sorvadó agyállomány következtében az agykamrák kitágulása. Mivel ebben az esetben a szervezet egyes sejtjei nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, ezért a hiányállapot miatt fogászati problémákra, veseműködési zavarokra, pajzsmirigy zavarokra kerülhet sor.

Az ideális testsúly kiszámításának lehetősége

Az ideális testsúly mértékének megállapításában segíthet a testtömegindex, egy statisztikai mérőszám, amely a testtömeget és a testmagasságot veti össze. Magát a módszert a belga származású Adolphe Quetelet fejlesztette ki 1830 és 1850 között.

Habár ez nem a tényleges testzsír-százalékot mutatja, hasznos lehet egy egészséges testsúly meghatározásánál, figyelembe véve a magasságot. Mivel könnyű kiszámolni, széles körben alkalmazzák a túlsúlyosság felmérésére, ugyanakkor például sportolóknál - akik az átlagosnál nagyobb izomtömeggel rendelkeznek - a szám torzíthat és indokolatlan túlsúlyt jelezhet.

Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget (kg) osztják a méterben mért testmagasság (m) négyzetével, tehát a képlet: BMI=kg/m2. Az így kapott értéket egy táblázattal összevetve megállapíthatjuk, hogy aktuális indexünk megfelelő-e. Amennyiben nem, érdemes változtatni és egészségesebben élni.

<16 súlyos soványság
16-16,99 mérsékelt soványság
17-18,49 enyhe soványság
18,5-24,99 normális
25-29,99 túlsúly
30-34,99 I. fokú túlsúly
35-39,99 II. fokú túlsúly
>40 III. fokú túlsúly

Amiért kudarcba fulladhat a fogyókúra

Ha már megállapítottuk az ideális testsúlyunkat, és úgy döntünk, hogy belevágunk a fogyókúrába, nem árt odafigyelnünk, mert könnyen feladhatjuk a nehéznek tűnő harcot.

Egy nemrég megjelent tanulmányában a buffaloi egyetem közegészségügyi kutatója, dr. Marc Kiviniemi bemutatta az egyszerű magyarázatát a fogyókúra felhagyásának. A szakértő szerint a nélkülözés tudata az alapvető probléma, ugyanis ezek a negatív érzések könnyen a küzdelem feladásához vezethetnek. Ezt tovább erősíti az általános tanács, amely szerint zöldséget és gyümölcsöt KELL enni. "Ha a tervünk abból áll, hogy olyan gyümölcsöket és zöldségeket eszünk, amelyeket nem szeretünk, akkor a fogyókúra kudarcra van ítélve. A fogyókúra során nem csak arra kell koncentrálni, hogy étkezésünk legyen egészséges, hanem arra is, hogy olyan egészséges ételeket együnk, amelyeket szeretünk is" - írja a kutató.

Ehhez hasonló egy korábbi kutatás eredménye is, amelyben a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a rendszeres testmozgás mit sem ér, ha nem élvezi az ember. Ennek oka általában az, hogy a kalóriák égetése után többet eszik az ember, és ha túlzásba viszi az energia pótlását, akkor ugyanott tart, mintha otthon ült volna. Ezt egy egyszerű kísérlettel igazolták, amely során két csoportot kértek fel arra, hogy fél órán át gyors tempóban sétáljanak. Az egyik csoport tagjainak azt mondták, hogy ez egy komoly edzés és hogy monitorozzák a teljesítményüket; míg a másik tagjaitól mindössze annyit kértek: beszélgessenek közben egymással, élvezzék a társaságot, hallgassanak zenét. Az eredmény önmagáért beszélt, a két csoport tagjai ugyanannyi kalóriát égettek el, viszont azok, akiknek csak élvezniük kellett a testmozgást, utána kevesebbet és tudatosabban ettek.

Érdemes tehát tudatosan belekezdeni a fogyókúrába, kiválasztani a számunkra legélvezetesebb egészséges ételeket és mozgást, hogy ezek segítségével jó hangulatban szabadulhassunk meg a felesleges kilóktól.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön