veszélyes fogyókúra
Egészségmagazin.com   |   2015.05.13.

Veszélyes fogyókúra

Közeledik a nyár, újra előkerülnek a rövidnadrágok és fürdőruhák. Azonban sokan tükör elé állva szomorúan állapítják meg, hogy valóban hosszú és tartalmas volt a tél. Ezért a fennmaradó időben fogyókúrába kezdenek, amihez sokan tablettákat használnak. Azonban ezek a szerek gyakran veszélyesek és egészségre ártalmasak lehetnek.

reklám vége

Az elgondolkodtató igazság

Nemrég jelent meg a hír, hogy Angliában egy súlyproblémákkal küzdő nő belehalt a zsírégető tabletta használatába, valamint Franciaországban egy másik egészségkárosodást szenvedett. Ők mind a ketten egy dinitrofenol nevű szertől várták a „csodát", a plusz kilók eltűnését.

Szakemberek szerint ez a szer az anyagcserére van hatással, azt jelentősen meggyorsítja, amelynek hatására láz és szapora szívműködés alakulhat ki, és ez könnyen az érintett halálához vezethet.
Ezt az egészségre káros tablettát az interneten bárhol és bármikor meg lehet vásárolni, a legjobb zsírégető szerként emlegetik. Ennek ellenére azonban egy igen veszélyes anyagról van szó, amelynek használatát még a testépítőknek sem ajánlják. Különböző kísérletek során ugyanis megfigyelték, hogy az állatok esetében hatvan százalékkal felpörgött az anyagcserét, amely arány az embereknél még magasabb lehet.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is óvatosságra int mindenkit a dinitrofenoltól, mert az napjainkban vegyipari alapanyagként, többek között festékek és gyomirtók összetevőjeként használják. Ez alapján tehát semmilyen formában nem alkalmas emberi fogyasztásra.
Ezen kívül léteznek egyéb tabletták is, azonban nagyon megfontoltan kell választani, mert a fogyasztószerek nagy része igen káros.

A veszélyes válogatott

Teljes joggal lehetünk szkeptikusak a szereket illetően, hiszen egyáltalán nem mindegyik biztonságos, egészséges vagy éppen hatékony. Azonban nem szabad általánosítanunk sem, mert találhatunk valóban pozitív példákat is.

Az ilyen típusú, vényköteles szereknek két fajtája van: az étvágycsökkentők és a zsírfelszívódás gátlók. Előbbi fokozza a szervezet teltség érzését, és ez által csökken az éhségérzet. Ilyenek például az Adipex, a Meridia és a Lindaxa. A második kategóriába tartozóak megakadályozzák az elfogyasztott táplálék egy részének felszívódását, ilyenek a Xenicil és az Alli. Ezek sokszor kezdetben eredményesnek tűnnek, valóban segítenek megszabadulni néhány felesleges kilótól, azonban gyakran több kárt okoznak a szervezetben, mint hasznot.

A hosszabb ideig tartó használat során könnyen kialakulhat függőség, mint ahogy bármelyik gyógyszer esetében. Ennek következtében komoly egészségügyi - testi és lelki - problémák is kialakulhatnak. Ezeknek a szereknek is lehetnek mellékhatásai, gyakran jelentkezhet a fejfájás, a szapora szívverés, a magas vérnyomás, az izzadás, az álmatlanság és fáradékonyság, valamint az erős szomjúság tünetei. Egy bizonyos idő elteltével a szervezet is alkalmazkodik a szer hatóanyagához, ezért egyre kevésbé tudjuk elérni vele a kívánt hatást, amelyek következtében egyre erősebb gyógyszerekre lesz szükség.

Ezeken felül további gondot okoz, hogy ezek csupán tüneti kezelést eredményeznek, az eredeti problémát nem orvosolják. Tehát nem nyújtanak segítségét a testsúly vagy a fogyás megtartásában, éppen ezért a szedésük befejeztével nagy valószínűséggel kúsznak vissza a kilók. Ezeknek a gyógyszereknek az összetevői szintetikus anyagok, fogyasztásuk nem egészséges és nem is teljesen biztonságos.

Az alternatív megoldás a fogyókúrára

A gyógyszerekkel szemben a természetes fogyasztószerek és étrend kiegészítők használata már sokkal jobb választásnak tűnik. Óvatosságra ezen a téren is szükség van, hiszen vannak cégek, melyek "természetesnek" titulálnak olyan fogyasztószereket, melyek összetevői nem felelnek meg ennek a kritériumnak.

A természetes táplálék kiegészítők, azaz a vitaminok és gyógynövények fontos részét képezik bármely sikeres fogyásnak, s óriási segítséget nyújthatnak abban, hogy a test zsírégető folyamatai beinduljanak. Ezek elengedhetetlenek a sejtekben zajló anyagcseréhez, közreműködnek a testben zajló biokémiai folyamatok szabályozásában, melyek során a táplálék hasznosul, és energia keletkezik belőle, így nagyban megkönnyíthetik és felgyorsíthatják a fogyást.

Van tehát alternatív megoldás, azonban ez sem helyettesíti a tényleges megoldást, a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot. Ha mindenképp szeretnénk segítséget, akkor tehát válasszuk a természetes anyagokat, a vitaminokat és gyógynövényeket, de ne feledkezzünk meg a mozgás és az egészséges táplálkozás előnyeiről sem - hiszen ezek az igazán tartós megoldások.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön