kavé, délutáni kávé
Egészségmagazin.com   |   2016.02.15.

Ezért ne igyál kávét 3 óra után!

Képzelj el egy átlagos hétköznap délutánt! Délután 3 óra van. Már bőven túl vagy az ebéden, de a kajakóma még mindig nem tágít. Hátravan 2 óra a munkaidődből, de te leginkább hazamennél. Minden, amire vágysz, egy kiadós délutáni alvás. Mit teszel? Majdnem biztos, hogy iszol egy kávét, jó eséllyel aznap a harmadik-negyediket, ugye? De tudtad, hogy 3 után ez már többet árt, mint használ?

reklám vége

Délutáni kávé?

Ebéd után te is egy csésze kávé után nyúlsz, hogy elűzd a rád törő álmosságot? A szakértők szerint ezzel borzalmasan rosszat teszel a szervezetednek! Ha koffeines kávét iszol délután 3 után, akkor jó eséllyel nem fogsz tudni pihentetően aludni éjszaka. A tudósok a délutáni kávézás helyett inkább a reggeli fogyasztást javasolják, és a napi többszöri repetázás is ellenjavallt.

Mi történik a szervezeteddel, ha 3 után kávézol?

Az energiaitalok komoly ellenfelet jelentenek, de még mindig magasan a kávé az emberiség legkedveltebb élénkítő szere. Lássuk, hogy pontosan milyen hatásai vannak, hogyha a kedvenc csésze kávédat nem reggel, hanem az ebéd utáni kajakóma elűzésére fogyasztod el.

  • Melatonin termelés megszakítása: A délutáni kávéfogyasztás megzavarhatja a melatonin termelését a szervezetedben. A melatonin az a hormon, ami többek között a nyugodt éjszakai alvásért felel, hiszen felügyeli az alvási szakaszokat, és „megmondja" a testünknek, hogy mikor jött el az ideje a lefekvésnek, vagy éppen az ébredésnek.
  • Kevesebb alvás: A Tel Aviv-i Egyetemen elvégzett friss kutatás eredményei alapján azok a kísérleti alanyok, akik délután 3 után fogyasztottak kávét, átlagosan napi 5 és fél órát aludtak csupán. Ugyanakkor azok, akik délután már nem ittak kávét, vagy csak koffeinmenteset, átlagosan 2 órával többet aludtak kávéfüggő társaiknál. Jól tudjuk, hogy felnőttek számára az ideális alvásidő 7 és 9 óra között van, tehát jobb erre odafigyelni.
  • Rosszabb minőségű alvás: Az alvás mennyisége mellett annak minősége is nagyon fontos egészségünk megőrzése szempontjából. A kutatásban részt vevő délutáni kávéfogyasztók, ha aludtak is 6 órát egy nap, akkor is hosszú ideig tartó forgolódás előzte meg az alvást. Tehát sokkal nehezebben és rosszabbul aludtak, mint a délután nem kávézók.

Változó melatonin szintek

A szervezet melatonintermelése nagyjából két órával lefekvés előtt ugrik meg igazán. A hormon szintje nagyjából hajnali 2 és 4 óra között tetőzik a testünkben, ezután fokozatos csökkenés figyelhető meg. Az izraeli kutatás eredményei alapján azonban, ha délután 3 óra után fogyasztunk el egy csésze koffeines kávét, a szervezet éjszakai melatonin szintje akár meg is feleződhet, ez pedig komoly alvásproblémákhoz vezethet. A koffein feldolgozásához, majd kiürítéséhez megfelelő mennyiségű időre van szükségünk, ezért ha feltétlenül szükségét érezed a délutáni kávézásnak, igyekezz azt minél korábban megtenni.

Segíthet, ha aznap valami miatt a szokásosnál később tudsz csak ágyba bújni, így talán elegendő időt kap a szervezeted, hogy felkészülhessen a pihentető alvásra.

Mivel válthatod ki a kávét 3 után?

Természetesen nem csak a kávé tabu délután, hanem a fekete tea, energiaital, kóla, és más, koffeintartalmú italok (vagy ételek) is hasonló hatással vannak a szervezetedre, ezért érdemes őket nagy ívben kerülni.

Ha mégis fel szeretnél ébredni munka közben, akkor érdemes inkább az alábbiakkal próbálkoznod:

  • Nyiss ablakot! Az álmosság egyik leggyakoribb oka, hogy nincs elég oxigén a helyiségben. Soha ne becsüld alá a friss levegő élénkítő erejét!
  • Igyál meg egy pohár hideg vizet! Sokszor már ez is segít.
  • Mozogj! Még a legzsúfoltabb irodában is van lehetőséged arra, hogy körbesétálj, vagy a mosdóba „elbújva" elvégezz néhány guggolást. Ez felpezsdíti a vérkeringésed, és jobban fog menni a munka. Ha olyan helyen dolgozol, ahol ennél nagyobb mozgástered van, kipróbálhatod a 7 perces edzést, vagy a tabatát is.
  • Vegyél ki „cigiszünetet"! Ha teheted, menj le sétálni az épület elé egy pár percre. Rágyújtanod nem kell!

Hasznos volt a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön