kávé
Egészségmagazin.com   |   2017.06.29.

Megerősítve: napi 2 kávé megmenthet a májráktól!

Egy csésze kávé sokszor életmentő lehet egy húzós nap esetén. De hitted volna, hogy akár a szó szoros értelmében is megmentheti az életedet? Egy angliai kutatás bebizonyította, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti a későbbi májrák kockázatát. Olvass tovább, és eláruljuk a részleteket!

reklám vége

Sok ember "legjobb barátja" a kávé, hiszen felpörget és energiát ad akkor is, amikor már ezeknek a szűkében vagy. A kávéfogyasztásnak ma már komoly kultusza lett, és a világ minden táján dolgoznak ki különleges aromájú, erősségű kávékat. Így alakult ki az, hogy ma már nem csak akkor isznak az emberek kávét, ha kissé fáradtnak érzik magukat, hanem akkor is, ha éppen egy rég látott baráttal ülnek le egy kicsit beszélgetni. Sokszor már az illata is elég ahhoz, hogy bensőséges hangulat alakuljon ki, már ezért is jogosan érdemelné ki a csodaszer elnevezést. Most azonban minden jel arra utal, hogy valóban életmentő lehet, mivel több jótékony hatása van a testre, mint azt eddig valaha is gondoltuk.

A májrákról számokban

Mivel oldalunk célja az egészségmegőrzés, ezért hoztunk néhány adatot nektek a májrákkal kapcsolatban. Megdöbbentő, hogy mennyien lehetnek érintettek ebben a betegségben, ráadásul úgy, hogy sokszor nem is tudnak róla, mivel teljesen panaszmentesek. Célunk nem az, hogy megrémisszünk, hanem, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára, hiszen Magyarországon körülbelül 800 ezertől 1 millióig terjed azok száma, akiket fenyeget a betegség. Évente mintegy 6-8 ezer ember halálát okozza a májrák. Szörnyen hangzik, igaz?

Mit tehetsz azért, hogy te ne tartozz közéjük? Például igyál kávét! ;-)

A kávé jótékony hatása nem légből kapott mese!

Kutatások támasztják alá, hogy ha valaki rendszeresen, napi szinten 2 csésze kávét fogyaszt, annál kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy később hepatocelluláris carcinómával, a májrák leggyakoribb okozójával kell megküzdenie. A Southamptoni Egyetemen mintegy 2 millió ember vett részt az idevágó vizsgálatokban, szóval ezt nyugodtan tekinthetjük megalapozott adatnak. A nagy volumenű kutatás ellenére mégsem ez a vizsgálat rántotta le a leplet a májrák és a kávéfogyasztás kapcsolatáról. Már 2016-ban is végeztek erre vonatkozó tanulmányokat, és Egészségügyi Világszervezet is kiadott egy közleményt, amiben egyértelműen kijelentették, hogy bizony van kapcsolat a máj-, és méhrák megelőzése, és a kávéfogyasztás között. Sőt, a kávé a májzsugor ellen is hatékony fegyver lehet, erről már mi is írtunk korábban. Maga az állítás tehát rendelkezik némi múlttal, de a friss vizsgálatok ezt az elgondolást még inkább megszilárdították.

Habár nem ez a vizsgálat volt az első ebben a témában, mégis ez volt az első olyan, ami a hepatocelluláris rákot (később HCC-ként említjük) kifejezetten a kávéfogyasztás vonatkozásában vizsgálta. A világon a májrák a hatodik leggyakrabban megállapított betegség, azonban a diagnosztizálási nehézségek miatt a második leggyakoribb, halálos rákfajta. A legtöbb daganatos megbetegedéshez hasonlóan a májrák sokáig tünetmentes, így a kezelés is sokszor már későn érkezik, amikor megindultak a visszafordíthatatlan folyamatok. Így lehetséges az, hogy mindössze a betegek 10-37 százaléka jut el az életmentő, tumor-eltávolító műtétig. A HCC a krónikus májbetegségek mintegy 90%-át teszi ki, és főként azok az idős emberek veszélyeztetettek, akik májzsugorban szenvednek.

Mit tehet mindez ellen a kávé?

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy napi 1 csésze kávé, 20 százalékkal, 2 csésze pedig 35 százalékkal csökkentheti a HCC kialakulásának a kockázatát. Mielőtt azt hinnéd, hogy szuper, a napi 10 csésze az biztos védelmet jelent, akkor sajnos el kell, hogy keserítenünk.

A kockázatot teljesen megszüntetni nem lehet, ugyanakkor a túl magas koffeinbevitellel más veszélyes betegségeket kockáztatsz. Lényegében tehát pont ott lennél, ahol a part szakad, vagyis csökkentetted egy betegség kialakulásának lehetőségét, de növelted egy másikét. A lényeg tehát a mértékletesség!

Azoknak is jó híreink vannak, akik nem kedvelik a koffeint, illetve annak hatását, ezért inkább ettől mentes italt szeretnek kortyolni. A vizsgálat kiterjedt a koffeinmentes kávék hatására is, és kiderült, hogy az is hasonlóan jótékony hatással bír, bár jóval kisebb mértékben, mint a koffeint tartalmazó kávék.

Összességében az angliai kutatás arra az eredményre jutott, hogy a mértékletes fogyasztás mellett kávé igazi csodaszer lehet a különböző rákos megbetegedésekkel szemben. Ez pedig igazán biztató hír annak tudatában, hogy sajnos a májrákos megbetegedések száma rohamos növekszik, és 2030-ra feltehetően mintegy duplájára nő az érintettek száma. Szerencsére itt van a kávé, ami nem csak istenien finom, hanem valóban életmentő is lehet!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön