Egészségmagazin.com   |   2016.08.26.

5 dolog, ami kávé nélkül is ébren tart

Kétféle ember létezik: a szerencsésebbeknek reggelente rögtön felpattan a szeme, a többség azonban el sem tudja képzelni, hogy a napja ne egy csésze gőzölgő feketével kezdődjön. De mit tehetsz, ha mást akarsz inni kávé helyett? Íme 5 dolog, amivel helyettesítheted!

reklám vége

Ha reggelente hajlamos vagy zombi-üzemmódban ébredni, amiből csak a kávé rángathat ki, nem vagy egyedül! Ha azonban azt hiszed, hogy a feketekávét semmi más nem pótolhatja, örömmel jelenthetjük, hogy tévedsz;) Szép számmal léteznek ugyanis olyan ételek és italok, amik legalább annyira képesek felrázni téged reggelente, mint a kávé, ráadásul még finomak és egészségesek is.

Miért érdemes lecserélni a kávét?

Sokan egyszerűen unják már a kávét, vagy csak nincs idejük vacakolni vele reggel. Akadnak, akik a reggeli kávé nélkül még a reggeli kávét sem tudják elkészíteni. Mások a fogaikat féltik, mivel a rendszeres kávéfogyasztástól egy idő után csúnyán bebarnulhatnak, de olyanok is vannak, akik szimplán csak keresik a változatosságot, és nem akarják egyetlen italtól függővé tenni az aznap sikerét.

Ha váltani akarsz, látszólag nincs könnyű dolgod, mi azonban segítünk: íme 5 villámgyorsan elkészíthető étel és ital, ami legalább olyan jó ébresztő, mint a kávé!

5 dolog, kávé helyett - ami garantáltan felébreszt!

1. Gyümölcsök

Sosem gondoltad volna, hogy a gyümölcsök fizikai és szellemi energiabombaként a reggeleidet is képesek feldobni, igaz? Pedig így van.

Az egyik legkedveltebb gyümölcs, az alma például kiváló kávéhelyettesítő, mivel sok fruktózt tartalmaz, ami pedig az agy egyik fontos, természetes üzemanyaga. Hogy miért jó? Segít éberen tartani mesterséges cukrok és édesítők nélkül is, az almában lévő szénhidrátok pedig energiával látnak el.

2. Kávépótló italok

Ha reggelente jobban szeretsz inni, mint enni, jó hírünk van, létezik ugyanis egy sor olyan itóka, ami remek ébresztő.

Az energiaitalok nevükhöz híven energiával látnak el. Mivel azonban nem tartoznak a legegészségesebb dolgok közé, rendszeres fogyasztásuk nem ajánlott, inkább csak néha igyál meg egy-egy dobozzal, ha nincs más megoldás.

A tea ezzel szemben olyan természetes ital, ami finom, egyszerűen elkészíthető, és képes kiváltani a rendszeres kávéfogyasztást. A legjobban a zöld teák ráznak fel, azon belül pedig az egyik legegészségesebb típus a matcha tea. Ez a japán eredetű itóka sok koffeint tartalmaz, ami a kávéval ellentétben elnyújtva szabadul fel a szervezetedben, így több ideig maradhatsz friss. A benne lévő aminosavak, és L-theanine nevű vegyület pedig koncentráltabbá, ugyanakkor nyugodttá tesz.

3. Csoki

A csokoládébab élénkítő hatással is bír, ezért reggelente olyan csokit érdemes választanod, amiben minél több van belőle: például 70-80%-os étcsokit. Ez már nemcsak a szokásos boldogságérzést hozza el, hanem fel is ráz!

4. B-vitamin reggelire

A reggeli nemcsak azért fontos, mert a szüleink azt mondták, hanem mert a szervezeted ebből kapja a kezdő löketet a naphoz. Aki pedig könnyű, de tápláló reggelit fogyaszt, az energikusabban néz a feladatok elé. A B-vitaminok, különösen a B12 ebből a szempontból kulcsfontosságú, hiszen ez a fáradtság igazi ellensége. A tojás és a teljes kiőrlésű gabonafélék igen gazdagok B12-vitaminban, vagyis akkor jársz a legjobban, ha ezekből készíted el a reggelidet.

5. Energikus alapanyagok

Bizonyára álmodban sem fordulna meg a fejedben, hogy lazacot reggelizz, az ötlet azonban nem is annyira furcsa, mint elsőre látszik. (És egyes országokban, például Angliában teljesen természetes.) Ez az omega3-ban gazdag halfajta ugyanis ma már nálunk sem számít luxuscikknek, ráadásul az egyik legtisztább és legkellemesebb illatú halak egyike, így kiváló, egészséges energiabomba készíthető belőle reggelire.

A bab, a diófélék, levélzöldségek, a lenmag, a búzafű vagy az almaecet szintén olyan alapanyagok, amelyek segítenek felrázni és energiával ellátni reggel, ráadásul annyi idő alatt összedobhatsz belőlük egy reggelit, ameddig lefőne a kávé.

Láthatod tehát, hogy a kávét igenis lehetséges helyettesíteni, ráadásul még kellemetlen kompromisszumokat sem kell hoznod ehhez, az itt felsorolt finomságok többsége ugyanis egy kávéfőzésnyi idő alatt elkészíthető. Mivel egyébként is fontos a könnyű, de tápláló reggeli, miért ne kötnéd össze mindezt az ébresztő hatással?

Van olyan ismerősöd, aki igazi kávéfüggő? Oszd meg vele ezt a posztot!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön