kávé, májzsugorodás
Egészségmagazin.com   |   2016.05.23.

Kávéval a szesz ellen: a koffein üti a májzsugorodást

Szeretsz néha meginni pár pohár bort, vagy korsó sört? A kávét is szereted? Akkor jó hírünk van! Brit tudósok megállapították, hogy napi 2 csésze kávé segít leküzdeni az alkohol által okozott májkárosodást.

reklám vége

Mindannyian tisztában vagyunk, hogy az alkoholfogyasztás - főleg a túlzott mennyiség - nem tesz jót a szervezetünknek. Időnként mégis előfordul, hogy többet iszunk a kelleténél...

Viszont egy új brit tanulmány azt állítja, hogy ha naponta elfogyasztasz 2 csésze kávét, az alkohol által okozott májkárosodás visszafordítható!

A fent említett angliai tanulmány kapcsolatot talált a máj egészségi állapota és a kávéfogyasztás között. Összesen 10 kutatás 430 000 résztvevőjének adatait elemezték, és arra az eredményre jutottak, hogy napi 2 kávé 44%-kal csökkentheti a májzsugorodás (avagy májcirrózis) kockázatát. Ez kétség kívül jó hír neked is, ha napod egyik kedvenc része az, amikor a kávédat szürcsölgeted.

Egy újabb érv, ami arra utal, hogy a kávé kifejezetten jót tesz neked.

Mi az a májzsugorodás?

A májzsugorodás egy olyan krónikus májbetegség, amelyet a máj szerkezetének gyulladások nyomán képződő, kötőszövetes-heges átépülése és kóros májműködés jellemez. A máj sokrétű működése miatt számos szövődmény kísérheti, így folyadék-felhalmozódás a hasban, vérzési rendellenesség, fokozott nyomás a májkapui erekben, valamint zavartság, vagy a tudatvesztéses állapotok. A betegség magyar neve megtévesztő lehet, mert maga a máj nem zsugorodik, hanem az egészséges májszövet mennyisége csökken.

A májzsugorodás sajnos milliók életét követeli minden évben: hazánkban ez a második leggyakoribb halálok, közvetlenül a szív- és érrendszeri megbetegedések után. (A nem túl szimpatikus dobogó 3. fokán a tumorok állnak.)

A betegséget okozhatja túlzott alkoholfogyasztás, zsírmáj betegség (amely gyakran együtt jár a túlsúllyal és cukorbetegséggel is), az immunrendszer betegségei, és a hepatitis fertőzés. Ez egy halálos kimenetelű betegség, hivatalosan még nem létezik ellene gyógymód.

Azonban Dr. Oliver Kennedy, a Southampton University egyetem professzora szerint a kávéfogyasztásnak fontos szerepe van a májzsugorodás elleni harcban. A kávé bárhol kapható, olcsó, és a legtöbb ember szereti, vagy ha nem is a kedvenc itala, legalább el tudja viselni - tehát ideális gyógymód lehet milliók számára.

Kávéval a májzsugorodás ellen

A Dr. Oliver Kennedy által vezetett kutatócsoport csaknem 2 000, májzsugorodásban szenvedő egyént vizsgált meg. A pácienseket csoportokra osztották, és az eredmények a következők lettek:

  • Napi 1 kávé fogyasztása 22%-kal csökkentheti a májbetegség kialakulásának kockázatát
  • 2 kávé már 44%-kal is redukálhatja a veszélyt
  • 3 kávé fogyasztása esetén ugyanez az arány 57%
  • Végül 4 csésze kávé felhörpintése 65%-kal csökkenheti a májzsugorodás kockázatát

Az összes adatot olyan kísérleti alanyok eredményeivel hasonlították össze, akik egyáltalán nem fogyasztottak kávét, és a végeredmény mindenképpen ígéretes. Ám még mielőtt elindulnál a kávésbögréd irányába, figyelembe kell venned néhány fontos tényezőt: a kávé májvédő hatása függ a felhasznált kávébabtól, a főzési technikától, és természetesen az alkoholt fogyasztó/májzsugorodásban szenvedő alany életvitelétől is. Egy másik tanulmány arról is beszámolt, hogy a szűrt kávé hatásosabb fegyver lehet, mint a főtt kávé.

Igaz, hogy néhány kérdés még válaszra vár a témában, de eme tanulmány eredményeit sokan örömmel fogadták - főleg azok, akik szeretik az alkoholt és a kávét is.

Reméljük, hogy hamarosan többet tudunk majd a témáról kedvenc brit kutatóinknak köszönhetően :)!

Szereted a finom italokat és a jó kávé ízét? Terjeszd a jó hírt, oszd meg ezt a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön