kávé
Egészségmagazin.com   |   2016.07.21.

Jó hír! Mégsem annyira veszélyes a kávé

Az illatos fekete koffeinbombát kétféleképpen szokás megítélni: valaki szerint jót tesz az egészségnek, míg mások az ördög méregszérumának tekintik. Tudósok most azonban kiderítették: a kávé sokkal egészségesebb, mint eddig hitték!

reklám vége

Tudtad, hogy a „feketeleves" kifejezés eredetileg a kávét jelentette? A gőzölgő ital fogyasztásának szokását a törökök hozták magukkal, mikor nálunk időztek 150 évig, tőlük vettük át mi is. A „Most jön a feketeleves" mondás tehát egész egyszerűen az étkezés utáni kávézást jelenti.

A kávézásnak ezerféle oka lehet: sokan a sok tanulást, vagy a hosszúra nyúlt munkanapot szeretnék átvészelni a kávé segítségével, mások képtelenek felkelni nélküle, vannak, akik az alacsony vérnyomásuk miatt szoktak rá, és vannak, akik egyszerűen csak az íze miatt. Ma már rengeteg féle nagyon finom kávé kapható itthon is, így a fekete ital szerelmesei valódi ízorgiát élhetnek át.

Az élvezeteket azonban mindig beárnyékolja az egészség kérdése: a kávé ugyanis egyike a legmegosztóbb italoknak. Folyamatos vita zajlik arról, hogy árt-e vagy használ.

A kávé hatásai

Azt mindenki tudja, hogy vérnyomásnövelő hatása van, így az orvosok előszeretettel ajánlják alacsony vérnyomású, „ájulós" típusú embereknek. A koffeintartalma felpörget, ha álmos vagy, így legális doppingszernek sem utolsó és vannak olyan tudósok, akik azt mondják, hogy a koffein olyan betegségektől is képes megóvni a fogyasztóját, mint például a Parkinson-kór, a májzsugorodás vagy a cukorbetegség.

A kávé-ellenesek egyik fő ellenérve eddig az volt, hogy a kávé rákot okoz, méghozzá a húgyhólyagban. Ez nem csak pletyka volt: az információ a WHO alá tartozó Nemzetközi Rákkutató Ügynökségtől eredt, és komoly vizsgálatok támasztották alá.

Most jöhet azonban a fellélegzés, ez már a múlté! A kutatócsoport ugyanis nemrégiben úgy döntött, felülvizsgálja korábbi eredményeit, hogy egyszer és mindenkorra pontot tegyenek annak a kérdésnek a végére: rákkeltő-e a kávé vagy sem?

Rákkeltő-e a kávé?

Dióhéjban összefoglalva: a tudósok végül arra jutottak: nem tudjuk, hogy a kávé okoz-e rákot, de a válasz valószínűleg az, hogy nem. Ha most azt gondolod: „Köszi, ezt eddig is tudtam", hozzá kell tennünk, hogy a dolog azért nem ilyen egyszerű.

Az ugyanis bonyolult kérdés, hogy milyen ételt vagy anyagot nevezünk rákkeltőnek és mit nem, ráadásul az, hogy egy anyag kétszer annyira rákkeltő, mint egy másik, nem jelenti azt, hogy annyival nagyobb valószínűséggel rákot is okoz nálad. Ez ugyanis gyakran egyéni dolgoktól függ: a genetikától, az életmódodtól, az immunrendszered állapotától és így tovább.

A bizonyítottan rákkeltő dolgok halmozása azonban biztosan növeli a rák kialakulásának kockázatát. Ha például dohányzol és mellé olyan ételeket is fogyasztasz, amik rákkeltő anyagokat tartalmaznak (például bizonyos feldolgozott, vagy füstölt húsok) akkor nyilvánvalóan nagyobb esélyed lesz a rákra, mintha nem lenne közöd ezekhez.

A tudósok válasza a „Nem tudjuk" és a „Valószínűleg igen" között mozog, de az utóbbi irányába mutat. A vizsgálat eredménye tehát az, hogy visszaminősítették a kávé veszélyességét, bár nem kiáltották ki egészségesnek.

Kérdés, hogy ez kit és miben fog befolyásolni? A kávé szerelmesei reggeli kortyolgatás közben minden bizonnyal eddig sem azon merengtek, hogy most éppen rákkeltő italt szürcsölgetnek-e, és ez ezután sem fog változni.

Az igazi veszélyt sokkal inkább az alacsony minőség jelenti: a kávéban lévő koffein nem feltétlenül káros önmagában, a veszélyt sokszor akkor hozza magával, ha egy adott termékben mindenféle, egyébként rákkeltő adalékanyagokkal, színezékekkel stb. együtt fordul elő, és ezeket magával viszi a szervezetedbe.

Ha félsz a rákkeltő dolgoktól, de a kávézásról sem akarsz lemondani, akkor a legjobb megoldás, ha elkezdesz ügyelni arra, hogy jó minőségű kávét igyál. Lehet, hogy kicsit drágább, de hidd el, sokkal jobb íze lesz, még az egészséged is hálás lesz neked!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön