köröm
Egészségmagazin.com   |   2015.11.02.

Egészségedről árulkodik a köröm

Tudtad, hogy a körmeid nem csak a stílusodról, de akár az egészségedről is árulkodnak? Ránézésre is majdnem olyan tuti diagnózist adnak, mint egy teljes vérkép, kisrutin, nagyrutin, és más vizsgálatok, amikről a Vészhelyzetben hallottál. Pillants a kezedre, olvass tovább és nézd meg, miről árulkodik a körmöd! Jöhet a Nagy Köröm-Teszt?

reklám vége

Legyen szó egy különleges eseményről, vagy csak a hétköznapokról: egy szépen ápolt kéz, frissen festett körmök nagymértékben feldobják a megjelenésedet. Kedved szerint akár naponta változtathatod körmeid színét, formáját, így mindennap egyedi és különleges lehetsz. Két festés között azonban érdemes kicsit közelebbről is megnézned őket, mert nagyon sok visszajelzést adnak egészségi állapotodról!

Mire való a köröm?

A tested díszítésén túl a körömnek számos funkcionális haszna is van, mint például:

  • megvédi az ujjvégeidet az esetleges sérülésektől
  • segít, ha kisebb dolgokat kell megfognod
  • karcolni, harcolni is tudsz velük (ma már kevésbé fontos funkció, de őseink még bizony hasznát vették!)
  • javítja az érzékelésedet
  • kellemesen lehet velük vakarózni;)

Végül, de nem utolsósorban a köröm, ez az elszarusodott hámsejt-réteg tökéletesen megmutatja, mi minden zajlik éppen benned. Nagyon fontos tehát, hogy figyeld ezeket a jelzéseket, hogy mielőbb reagálni tudj rájuk.

Érdekességek a körmödről

Mielőtt alaposan belemerülnél szervezeted diagnosztizálásába, van néhány dolog, amit jobb, ha tudsz a körmödről:

  • A bőrgyógyászati megbetegedések több mint 10%-a a körmökhöz kapcsolódik, azon belül is a legtöbb gondot a gombás fertőzések okozzák. Ez egy elég gyakori probléma, nem véletlenül van annyi körömgomba-reklám a tévében.
  • A kutikula (a vékony bőrréteg a körmöd alján) megköti a nedvességet, és segít távol tartani tőled a vírusokat, baktériumokat. Esztétikai okokból történő eltávolítása ezért nem túl jó ötlet.
  • Nyáron sokkal gyorsabban nő a köröm, mint a téli hónapokban. Sőt, a köröm középső része növekedik a leggyorsabban.
  • Egy hónap alatt átlagosan körülbelül 3,5 millimétert hosszabbodik a körmöd.
  • Tévhit, hogy a körmünk halálunk után is tovább nő. Valószínűleg ez az elgondolás abból adódott, hogy a halál beállta után a test „összehúzódik", de a körmök nem, így keltve azt az illúziót, hogy azok folyamatosan növekednek - pedig a valóságban csak a bőr húzódik vissza, ezért látszanak hosszabbnak.

Ha a szem a lélek tükre, akkor a köröm pedig az egészséged megmondója - érdemes hát alaposan odafigyelned rájuk!

A köröm színe a vér és a máj állapotát mutatja

A reklámokban az egészséges szép köröm mindig rózsaszín. Ez nem véletlen, hiszen a sápadt szín vérszegénységre utalhat, ami általában vashiánnyal párosul, melynek során a szervezetben nem elegendő a vas mértéke. Ez okozhat fáradtságot, rossz közérzetet, rossz koncentráló képességet. Hogy ezt elkerüld, térj át változatosabb étrendre, amelyben sok a mogyoróféle, bab, kagyló, osztriga, tökmag, marha- és bárányhús, a teljes kiőrlésű magvak, valamint a sötétzöld leveles zöldségek. Meglátod, a körmöd hamar újra szép lesz!

A kékes szín az oxigénhiányos vérre utalhat, a sárgás szín pedig máj problémák előjele lehet. A sokszínű köröm a tüdő és a szív nem megfelelő működésére utalhat - vagy arra, hogy alaposan rácsaptál az ujjadra:) !

Figyeld a köröm formáját és minőségét

Nem véletlen, hogy a köröm felülete nem sima. A rajta lévő függőleges redők jelzik, hogy a szervezetedben milyen hatékonyságú a tápanyag felszívódás.

Ha ezek a vájatok nagyon durvák, arra utalhatnak, hogy nem tudnak jól felszívódni a tápanyagok a szervezetedben és/vagy túl sok méreganyag halmozódott fel testedben. Hogy ezektől megszabadulhass és, hogy elkerülhesd későbbi visszatérésüket, kerüld a gyorséttermek kínálatát, valamint a kész, előre gyártott ételeket, amelyek telítve vannak rengeteg felesleges adalékanyaggal és próbáld ki ezt a méregtelenítő smoothie receptet is!

Keresd a boltok polcain a magas rosttartalmú ételeket, a zöldségeket és gyümölcsöket, amik antioxidánsokkal vannak tele.

A túlzottan domború köröm szintén a vér alacsony vas-szintjére utalhat - és ráadásul nem is szép látvány, ezért semmiféleképpen nem hagyhatod figyelmen kívül! A vashiány leküzdésére nem ajánljuk a vasaló nyalogatását, válassz inkább a már fent is említett, magas vastartalmú finomságok közül.

Minden egyes ujj és köröm egy-egy szervről árulkodik

Legyen szó bármelyik ujjadról, egy kis utánajárással érdekes információkat szerezhetsz arról, hogy bizonyos szerveid milyen állapotban vannak. Különösen fontos figyelned a kezeden történő változásokat, ha más egyéb tüneteket is tapasztalsz magadon. Például a hüvelykujjad az agyad állapotáról informál, míg a mutatóujjad a tüdőd egészségét tükrözi. A középső ujjad a belekkel áll kapcsolatban, a gyűrűs ujj a vesékkel, a kis ujj a szívedről árulkodik.

Most, hogy tudod ezeket az "ujjdonságokat", ne felejtsd el ellenőrizni a körmeidet minden nap!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön