köröm
Egészségmagazin.com   |   2016.04.11.

7 érdekesség a körmödről: tudtad-e, hogy…?

Minden embernek van körme, bizonyára neked is. Vághatod, rághatod, reszelheted, festheted, a körmöd rendületlenül nő és védi az ujjad hegyét. Gondoltál már arra, mi lenne veled nélküle? Egy csomó hétköznapi dolgot képtelenség lenne elvégezni. A köröm azonban számos titkot is rejt, mi most elárulunk neked ezek körül néhányat. Ismerd meg a körmödet!

reklám vége

Sok állatnak van körme, néhányuké egészen komoly harceszközzé vált: gondolj csak a macska vagy a medve karmaira, amik legalább olyan vérmes fegyverek, mint hosszú fogak.

Az embernél azonban már nehezebb megmondani, mire is jó. A tudósok azt gondolják, hogy alapvetően két funkciója van: egyrészt védi az ujjpercek végét, hiszen a kezeden ezeket érik a legvadabb hatások. Másrészt a tárgyak megfogásában segít, hiszen az egész világon egyetlen faj sem képes annyiféle apró, precíziós műveletre, mint az ember. Köröm nélkül a cérna befűzése a tűbe épp olyan lehetetlen lenne, mint felbontani a szalámi műanyag csomagolását vagy kinyitni egy dobozos üdítőt.

Nap, mint nap látod, használod körmeidet, de fogadjunk, hogy kevesebbet tudsz róluk, mint gondolnád!

Íme néhány érdekes tény:

7 érdekesség a körmödről

1. A köröm rengeteg mindent elárul az egészségi állapotodról.

Kis túlzással akár azt is mondhatnánk: „Mutasd a körmöd és megmondom, hogy vagy!".  A dermatológusok például a köröm színéből, fényességéből, felületének simaságából akár a komolyabb .

A kékes szín például normál esetben azt jelzik, hogy tulajdonosuk fázik, de ugyanúgy lehetnek a rossz vérkeringés jelei is, a körömágy elszíneződése pedig autoimmun betegségre utalhat.

2. A köröm több mint 3,5 millimétert képes nőni egy hónap alatt.

Persze ezt sok minden befolyásolja: elsősorban a táplálkozásod, de ezen túl az évszak és a napszak is! A köröm jobban nő télen és éjszaka, mint nyáron és nappal: jobban nő, ha férfi vagy, mint ha nő, és gyorsabban a kezeden, mint a lábadon. És ha ez még nem lenne elég: ha jobbkezes vagy, a bal kezeden jellemzően lassabb a növekedés, mint a jobbon és fordítva.

3. Gyakori tévhit, hogy a kis fehér foltok a körmön vashiányt jeleznek.

A valóságban ezeket legtöbbször egyszerű, felületi sérülések okozzák. A vitaminhiány azonban valóban megmutatkozik a körmeiden: töredezetté, repedezetté válnak, elvékonyodhatnak.

4. A haj és a köröm ugyanabból az anyagból, keratinból vannak.

Mindkettőnek hasznos, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszel, melyek gazdagok antioxidánsokban és olyan vitaminokban, amik fokozzák a keratintermelést.

5. Gyakori tévhit, hogy a köröm a halál után is nő még egy ideig.

Ez nem igaz! Ezt a megfigyelést egy optikai csalódás okozza: miután meghalunk, a bőr elkezdi elveszíteni nedvességtartalmát és összehúzódik, a körmök viszont ugyanakkorák maradnak: emiatt tűnnek hosszabbnak.

6. A körömrágás az önbüntetés egy formája

Az idegességet sokan vezetik le körömrágással, ami az olyan szokások testvére, mint például a fogcsikorgatás. Az ezzel foglalkozó tudósok szerint ennek is az öncsonkítás az alapja, fájdalmat, kárt okozni önmagunknak valami korábban elkövetett hibáért.

A körömrágás alapvetően ártalmatlan dolog, de okozhat betegségeket, fertőzéseket, ráadásul látványnak sem éppen a legszebb. Ha ideges vagy, !

7. Már az ókorban is divat volt a műköröm

Egyiptomban és Kínában is találtak olyan leleteket, amelyek arra utaltak, hogy bizonyos emberek porcelánnal, arannyal, rizsporral, stb. ékesítették a körmeiket. Egészen a huszadik századig azonban a műköröm csak a legfelsőbb rétegek kiváltsága volt, ekkoriban kezdett szélesebb körben is elterjedni. A körmöd tehát nemcsak egy céltalan valami az ujjad hegyén, rengeteg érdekes történet bújuk meg mögötte.

És bár a „kikaparom a szemedet!" felkiáltás mást sugall, az ember körmének alapvetően nem az a szerepe, mint a többi emlősének. Az állatok általában védekezésre és támadásra használják a körmüket, az embernél viszont az idők során sokkal inkább egy precíz eszközzé vált, amivel számtalan kacifántos műveletet el tudunk végezni. Vigyázz hát a körmeidre és ápold őket megfelelően!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön