kézerősítő gyakorlat
Egészségmagazin.com   |   2016.07.06.

6 szórakoztató kézerősítő gyakorlat

A kezed a testednek az a része, amit a legtöbbet használsz. Gondolj bele: állandóan csinálsz valamit: pakolsz, vezetsz, kapaszkodsz a metrón, írsz, eszel... A kezeidre mindig szükséged van! A tenyered és az ujjaid szinte soha nem pihennek, ráadásul erősnek és precíznek is kell lenniük egyszerre. Állandóan dolgoznak, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene nekik egy kis extra munkát adnod: most néhány olyan gyakorlatot mutatunk, amivel edzésbe hozhatod a kezeidet.

reklám vége

Ugye ismerős az érzés, mikor nehéz táskát kell cipelned és elgémberednek az ujjaid? Ha sokat írsz és jegyzetelsz, akkor pedig megtapasztalhatod a „begörcsölt kéz"nem éppen kellemes állapotát. Mivel sokat használod őket, a kezeidre is ráfér némi karbantartás. (Ezúton is bocsánat a rossz poénért.) Ezzel nemcsak erősebbek lesznek, hanem precízebbek is: a nagy odafigyelést igénylő munkákat is jobban fogod tudni végezni velük.

Van néhány gyakorlat, amik annyira egyszerűek, hogy elsőre nem is tűnnek nagy dolognak, de ha rendszeresen, és megfelelően csinálod őket, sokat segíthetnek, hogy ne fájjon, és fáradjon el a kezed.

A legjobb ezekben az egyszerű mozdulatsorokban (persze hasznosságuk mellett), hogy csak néhány percet vesznek igénybe, sőt, szórakoztatóak is. Ha fárasztó napod van, akár pihenésképpen is végigcsinálhatsz 3-4 ilyen gyakorlatot, amivel így nem csak a kezed, hanem te is új erőre fogsz kapni! Kezeket fel, vedd kézbe az irányítást!

6 kézerősítő gyakorlat

1. Szorítsd ökölbe a kezed, majd nyisd szét. Nem kell feszíteni, lazán csináld, majd tárd szét az ujjaidat annyira, amennyire csak tudod. Mindkét pózt tartsd meg legalább fél percig, aztán válts. Ennyi az egész:).

Ezt csináld meg többször egymás után! Ez a gyakorlat lazít és nyújt egyszerre.

2. A következő gyakorlat az ujjaid izmait nyújtja. Fektesd a tenyeredet egy lapos, kemény felületre úgy, hogy az ujjaid egyenesek legyenek! Ezután fejts ki enyhe nyomást a kezeddel, körülbelül úgy, mintha teli tenyérrel be kellene nyomnod egy nehéz ajtót, csak vízszintesen. Ne csináld túl erősen, teljesen fölösleges megerőltetned az ízületeket, nem az a cél. Fél percig tartsd meg a pózt, pihenj kicsit, majd csináld meg még 3-szor!

3. Most igazi ujj-kihívás jön, ezt nem mindenki tudja elsőre megcsinálni. Próbáld ki, neked menni fog-e! Az előzőekhez hasonlóan fektesd a tenyeredet egy lapos és szilárd felületre, majd emeld fel egyenként az ujjaidat, a hüvelykkel kezdve. Vigyázz, egyszerre csak egynek szabad a levegőben lennie, a többiek a „földön" várják, hogy sorra kerüljenek.

Egy-egy ujjat elég néhány másodpercig emelni, aztán leeresztheted és jöhet a következő. Csináld meg 8-10-szer mindkét kezeddel. Ha meguntad, variálni is lehet.

4. A karodat tartsd magad előtt úgy, hogy a csuklód egyenes legyen!

A feladat: próbáld meg minden egyes ujjad hegyével megérinteni a hüvelykujjad végét. Egyszerűnek tűnik, de művelet közben majd rájössz, hogy nem is olyan könnyű! A kisujjad és a gyűrűsujjad ugyanis hajlamosak rakoncátlankodni és együttmozogni. A mutatóujjaddal kezd, tartsd ott fél percig, nyisd szét a tenyered és csak ezután térj át a középső ujjadra.
Ezzel a gyakorlattal jobban, nagyobb tartományban fog mozogni az ujjad.

5. Maradjunk a hüvelykujjnál, most mozgékonyabbá tesszük! Csinál úgy, mintha likeolnál, de kezdj el körözni az ujjaddal, először az óramutató járásával megegyező, majd ellentétes irányba, 8-10-szer. Ugye, hogy nem is olyan könnyű? Végezd el a műveletet a másik kezeddel is.

6. Az ujjaid ízületeinek tehetsz jót a következővel: tartsd a kezeidet magad előtt úgy, hogy a két tenyered egymás felé nézzen, majd hajlítsd be az összes ujjadat (az ujjbegyeidnek a tenyeredet kell érinteniük). Maradj így 1 percig, majd engedd ki. Pihenj egy kicsit és ismételd meg párszor a műveletet. Biztosan tudod, hogy az izmok annál erősebben és jobban működnek, minél többet használod őket és ez természetesen a kezed összes izmára igaz.

Ha rendszeresen karbantartod a tenyered, az ujjaid izmait és ízületeit, akkor meghosszabbíthatod azt az időt, amíg gond nélkül működnek. Rendszeres edzéssel jó esélyed van arra, hogy még idős korodban is képes leszel apró és precíz műveletekre, kézremegés nélkül.

Jól hangzik, ugye? Nem kell hozzá más, csak néhány szórakoztató gyakorlat, ráadásul csak egy pár percet foglal el a napodból: a legtöbb gyakorlatot észrevétlenül elvégezheted a metrón ülve, munka közben, vagy este, amikor tévét nézel.

Most pedig gyúrj hüvelyk- és mutatóujjra, és lájkold a cikkünket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön