A kerékpározás az egész családnak kiváló kikapcsolódást jelent
Egészségmagazin   |   2021.03.10.

10 ok, amiért mindenkinek kerékpároznia kellene

Minden télen megfogadod magadban, hogy ez az év más lesz, hogy többet fogsz majd mozogni? A lelki szemeid előtt látod, ahogyan a lágy tavaszi időben végigtekersz a városon, de aztán ez a kezdeti lelkesedés alábbhagy és ismét egy év telik el kerékpározás nélkül?

Kerékpározni pedig igenis megéri! Hogy mennyire, azt mindjárt ki is fejtjük, ugyanis összegyűjtöttünk 10 remek okot, amiért idén mindenképp nagyobb figyelmet érdemes szentelned a kerékpározásra.

Olvasd el cikkünket és találd meg benne azt a pontot, ami téged a legjobban motivál, majd ragadd meg a lendületet és ülj már ma a nyeregbe!

 

reklám vége

10 ok, amiért megéri kerékpároznod

1.) Sokat tehetsz vele testi egészségedért

A rendszeres kerékpározással nem csak, hogy immunrendszered erősödhet, de akár olyan súlyos egészségügyi problémák kialakulását is megelőzheted, mint például a magas vérnyomás, a kettes típusú cukorbetegség, a stroke, vagy akár a szívroham. Ezen betegségek kialakulásának kockázatát sok esetben az egészségtelen, mozgásszegény életmód és az ezzel kézben járó túlsúly jelenti. A kerékpározás során végzett ciklikus mozgás azonban éppen ezeket a kockázati tényezőket szünteti meg. A biciklizés javíthat az egész életminőségeden: kellemesen átmozgatja tested, fokozza immunrendszered működését, javítja a vérkeringésed és hozzásegít az ideális testtömeg eléréséhez.

2.) Kiegyensúlyozottabbá tehet

A legtöbb mozgásformához hasonlóan a kerékpározás során is endorfin szabadul fel a szervezetben, az a hormon, ami a boldogságérzetért is felelős és segíthet ellensúlyozni a mindennapi stressz negatív hatásait. Emellett, mivel a kerékpározás nagyfokú koncentrációt is igényel, tekerés közben a figyelmed könnyen elterelődik a stressz forrásáról és hazaérve könnyedebben, felfrissülve folytathatod a napodat.

3.) Jobban teljesíthetsz a munkában

A kerékpározás aktív pihenésként sokat tehet szellemi frissességedért. A mozgással javul a vérkeringésed és szaporábban veszed a levegőt is, mindezek hatására fokozott mennyiségű, oxigéndús vér jut az agyadba is. Ennek köszönhetően szellemileg fittebb leszel, könnyebben születnek meg benned a kreatív gondolatok. Ezért hát, ha rendszeresen jársz kerékpárral a munkába, az az egész napi teljesítményedre pozitív hatással lehet. Ha pedig a nap folyamán elakadtál a munkában, úgy érzed, agyad nem pörög úgy, ahogyan azt szeretnéd, tarts szüntet, pattanj a nyeregbe és egy fél órás tekerés után újult erővel, eredményesebben ülhetsz vissza a munkádhoz.

4.) Minőségibb lehet az éjszakai pihenés

Ha gyakran küzdesz az alvással, nehezen alszol el, a fél estét forgolódással töltöd, kerékpározással ezt is orvosolhatod. Ez részben a feszültség csökkentésével és a test lefárasztásával magyarázható. Ugyanakkor azonban a kerékpározással olyan biológiai folyamatok is végigmennek a szervezetedben, mint például a szervezet cirkadián ritmusának optimalizálása, vagy például a kortizol, másként stresszhormon csökkenése, melyek hozzásegíthetnek a nyugodtabb éjszakákhoz, a mélyebb alváshoz.

5.) Javulhat a testtartásod

A fényképeidet nézve rendszeresen szembesülsz azzal, hogy hanyag a testtartásod? A kerékpározás során az egyensúlyozás fenntartásához egyenes testpozíciót kell felvenned és a tekerés ideje alatt végig fenntartanod. A pozíció tartásához izmaidnak folyamatosan aktívnak kell lenniük, aminek következtében a hátad, sőt még a hasad izmai is erősödnek. A hátizom erősödésével pedig testtartásod szépen kiegyenesedik.

 

6.) Közelebb kerülhetsz az ideális alakhoz

Mindegy, hogy fogyni szeretnél, vagy egy kicsit tónusosabbá tennéd-e az alakod, rendszeres, heti 3-4 alkalmi kerékpározás hozzásegíthet az ideális alak eléréséhez. A kerékpározás során úgy égetheted a kalóriákat, hogy közben nem meríted le magad teljesen. Emellett, mivel a biciklin ülve szinte valamennyi izmod aktív: a lábakkal hajtod, a karokkal, a hasfallal és a hát izmaival pedig tartod magad, így szinte valamennyi izomcsoportod fejlesztésére pozitívan hat a rendszeres tekerés. A rendszerességet fontos itt kihangsúlyozni, hiszen látványos eredménye a kerékpározásnak, csak így lehet.

7.) Új tájakat fedezhetsz fel, egészen új perspektívából

Nem szeretsz sétálni, a hagyományos városnézés és erdei séták számodra túlságosan vontatottak, ezért hát ritkán kerítesz sort kirándulásokra? Kerékpáron ülve egészen új perspektívából és frissítően új módon fedezheted fel az új tájakat: lehet szó városnézésről, tó körüli kisebb-nagyobb túrákról: sportolás közben, általad választott tempóban, kényelmesen járhatod be az új terepet.

8.) Hetente akár több órát is megspórolhatsz

Egyre többen használják a kerékpárt hétköznapi közlekedésre: iskolába-, munkába menet, vagy akár kisebb bevásárlások intézéséhez. A kerékpáros közlekedés azonban nem csak a gyaloglásnál kínál gyorsabb alternatívát, hanem városi környezetben sok esetben az autós közlekedésnél is. A rövidebb autóutak a forgalmi dugók következtében sokszor hosszú percekkel, negyed-, félórákkal is tovább telhetnek, mintha ugyanazt az utat kerékpáron ülve tennéd meg.

9.) Környezetért is sokat teszel

Azzal, hogy az autó helyett a kerékpárt választod, a környezetedért is sokat tehetsz, a légszennyezés egyik legfőbb okozója ugyanis a közúti közlekedés. A városokban a belső égésű motorral felszerelt autók és a tömegközlekedési eszközök temérdek káros anyagot bocsájtanak ki, amely hosszútávon tartós megbetegedésekhez vezethet. A légszennyezés ellen magánemberként a legkönnyebben az autós közlekedés háttérbeszorításával tehetünk.

10.) Pénzt takaríthatsz meg

Az üzemanyagköltségek az egekben járnak, nem beszélve attól, hogy az autó rendszeres karbantartása sem olcsó mulatság. Persze vannak helyzetek, mikor az autós közlekedés kivédhetetlen, de ha a hétköznapi, rövidebb utakat kerékpárral teszed meg, a fenti megannyi előny mellett még pénztárcád tartalmát is megkímélheted. Hiszen egy bicikli igazán nem eszik sokat. A kerékpár vásárlás után elegendő alkalmanként a láncokat átkenned, a tavaszi beüzemeléskor esetleg átnézettetned és anélkül kísér végig az évben, hogy bármi egyebet költened kellene rá.

A kerékpározás előnyeiről ódákat lehetne zengeni. A találd meg benne a saját motivációd, porold le a kerékpárod és élvezd ki ennek a kellemes mozgásformának a tengernyi előnyét.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön