Egészségmagazin.com   |   2015.06.07.

Földön, vízen, két keréken a Balaton körül

Régóta népszerűek hazánkban a tavak köré szervezett kerékpáros túrák, amelyeket akár kisebb, akár nagyobb csapatban, de akár különböző rendezvények alkalmával, szervezetten is megtehetünk. Nézzük most át, melyik tavunk mit nyújt nekünk ezen alkalmakkor! Most a Balaton körüli lehetőségeket vesszük számba, hogy következő cikkünkben pár tippet is adhassunk hozzá.

reklám vége

A balatoni kerékpárút

Amikor egy-egy tó körbetekeréséről beszélünk, mindenkinek elsőre a Balaton és a balatoni kerékpárút jut eszébe. Nem hiába, hiszen legnagyobb tavunk változatos tájat mutat, szinte mindenhol van módunk megmártózni a vizében és igazi kihívás mindenki számára. Ezen felül a különböző tájegységeken haladva számos egyéb élmény is várhat ránk. Akár családdal, akár baráti társasággal is a nyár egyik legkedveltebb desztinációja, az országban Budapest mellett a legnépszerűbb célpont a turizmusban is évek óta.

A balatoni kerékpárút igen népszerű, számos helyen kiépített, viszonylag kevés nehézséggel kell megküzdenünk, ráadásul kevésbé edzettek számára résztávok megtételére is van lehetőség. A teljes táv kb. 210-220 km között van attól függően, hogy választunk-e alternatív útvonalat, teszünk-e kitérőt.

Balatoni kerékpár-túra szervezése

Amikor már elöntöttünk, hogy ki szeretnénk pipálni a bakancslistánkról ezt a programot, nem árt alaposan felkészülnünk. Először is döntsük el, hogy edzettségünknek a teljes táv felel-e meg, hány nap alatt kívánjuk a távot megtenni és hogy azt milyen szakaszokra bontva szeretnénk. Amennyiben úgy véljük, hogy kezdőként nem vállaljuk be a teljes hosszt, úgy Kis-Balaton körre is van lehetőségünk, ez pedig a Balaton nyugati medencéjénél, Zala megyében halad, a táv kb. 40 km. Ne tévesszük ezt össze a Balaton kiskörrel, ami viszont a Keleti-medencét támadja meg, Szántód és Tihany közötti kompozással, kicsivel több mint 70 km-es túrával.

A végeredményét tekintve lényegtelennek tűnik, de meghatározó tud lenni, ha azt is eldöntjük, melyik irányban kerékpározunk. Többen arra esküsznek, hogy a legjobb az óramutató járásával ellenkező irányban haladni, azonban sokan másik irányba kerékpároznak el, szinte hasonló beszámolókkal. Tény, hogy mindkét irányban haladva vannak kicsit nehezebb szakaszok, dombok, emelkedők, kis hegymenet, azonban általános tény, hogy ha valahol felfelé megyünk, utána biztosan lefelé is kell haladnunk, hogy a kiindulási pontot elérjük. Ennek alapján bármilyen irányban is indulunk, biztos, hogy megegyező szintkülönbséget fogunk leküzdeni mindkét esetben.

1. napos túra:

Csak nagyon edzetteknek ajánljuk, akiknek a gyorsaság, a teljesítmény a legfontosabb, kevésbé szeretnének a Balatont a látnivalói miatt körbebiciklizni és nem utolsósorban olyan kerékpárjuk van, amellyel ez mind megtehető (országúti, minőségi kerékpár javasolt). Ezt a túrát leginkább kerékpár-fanatikusok választják, számukra minden évben van is egy verseny a Balaton körül. Ebben az esetben akár szállás sem szükséges, bár célszerű.

2. napos túra:

Fontos, hogy ebben az esetben is kell a megfelelő edzettség, hiszen napi kb. 100 km megtétele bizony igénybe veszi a szervezetet. Azonban nem kell feltétlenül hónapokon át tartó felkészülés sem. Aki ez idő alatt szeretné letekerni a távot - mert például csak egy hétvégéje van, az előtte többször is kerékpározzon hasonló távokat, hogy amire odakerül, biztosan képes legyen végigcsinálni a túrát. Ebben az esetben célszerű úgy kiindulópontot és szállást választani, hogy a déli parti szakaszra jusson több kilométer, az északi - dombosabb - útra pedig kicsit kevesebb.

3. napos túra:

Szinte bárki képes arra, hogy 3 nap alatt egészségesen és biztonságban körbetekerje a Balatont úgy, hogy közben összekösse a kellemest a hasznossal és még az út porát is le tudja mosni magáról, akár többször is. A szakaszok beosztása itt függ a céltól, attól, hogy mit szeretnénk megnézni, van-e olyan része a tónak, amire több időt szánunk és esetleg beleférhet-e még egy kis kiruccanás is egy-egy kiránduló pontra, esetleg kalandtúrára. Értelemszerűen itt már minimum 2 éjszaka szállásra lesz szükségünk, így a szakaszok előzetes beosztása alapján válasszuk alvóhelyet. Számos szállás kínál kifejezetten kerékpárosoknak szállást, ahol akár szerelési, javítási asszisztenciát is biztosítanak.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön