táplálkozási hiba, éhes
Egészségmagazin.com   |   2016.04.25.

Evés után is éhes vagy? 8 táplálkozási hiba, ami ezt okozhatja!

Előfordult már, hogy evés után fél órával újra éhesnek érezted magad? Ez gyakoribb jelenség, mint hinnéd, sok emberrel fordul elő ez a furcsa érzés. De mi lehet az oka? Íme 8 táplálkozási hiba, ami ezt okozhatja.

reklám vége

Nincs is jobb, mint a jóllakottság megnyugtató érzésével hátradőlni a hétvégi ebéd után. Ám mi van, ha evés után fél órával újra éhes vagy? Ha hiába etted végig a nagyi menüjét, hamarosan mégis úgy érzed, továbbra is ennél valamit? Miért történik így?

Ezt a hatást gyakran az ételek hozzávalói okozzák, némelyik anyag ugyanis hajlamos megzavarni azt a folyamatot, amelynek során a gyomrod üzenetet küld az agyadnak: „elég lesz, teltház van!"

Mit tehetsz ilyenkor? Ahhoz, hogy erre válaszolni tudj, először azt kell kiderítened, mi okozza a telítettség-érzés hiányát.

8 dolog, ami „átveri" a gyomrod

1. Nem reggeliztél rendesen

Bizony, nem butaság a régi mondás, amely szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ha ugyanis nem reggelizel rendesen, az az egész napi étkezésedre hatással van, hosszú távon pedig növeli a túlsúly kialakulásának veszélyét is. Aki keveset, vagy nem megfelelő ételt eszik reggelire, annak rosszabb lesz az inzulintermelése, és a vércukorszintje is nagyobb eséllyel lesz alacsony.

Ezért fontos, hogy ne édességet egyél először, mivel az csalóka hatást ér el: hirtelen megnöveli a vércukorszintet, amitől úgy érzed, hogy elmúlt az éhséged, ám ez hamar és hirtelen zuhan majd le, és éhesebb leszel, mint előtte. Figyelj a reggelire, és a nap többi étkezésével sem lesz gond!

2. Szénsavas üdítőt ittál

Ha az ebédhez túl sok szénsavas, cukros üdítőt iszol, az kettős hatással van a szervezetedre: egyrészt megnöveli a fruktóz-szintet, ami olyan, mint a már fent említett édesség-evés, másrészt a szénsav egyszerűen megtelíti a gyomrodat, ami teltségérzetet okoz, de cserébe hamar elmúlik. Emiatt érzed úgy, hogy máris éhes vagy.

3. Nézd meg a csomagolást!

Bizonyos tartósított élelmiszerek - mint például a konzervek - csomagolásában előfordulhat egy kémiai anyag, az úgynevezett BPA, amely manapság már egyre ritkább, de még mindig elég elterjedt műanyagféle. Ennek az anyagnak sok káros hatása van, többek között nagy mennyiségben rákkeltő is lehet, emellett telítettség-érzetet is okozhat. Ha arra gyanakszol, hogy ez a helyzet, nézd meg az étel csomagolását, hiszen ott fel kell tüntetni, milyen (mű)anyagból van.

4. Gabona helyett zabpehely

Ha gabonafélét reggeliztél, könnyen előfordulhat, hogy néhány óra múlva éhesnek érzed magad, hiszen a gabonafélék állaguknál fogva hajlamosak csalóka éhség-hatást okozni. Válts zabpehelyre! Jóval tömörebb állagú és laktatóbb, így kevésbé fogod éhesnek érezni magad utána!

5. Teaidő!

Egy csésze jófajta fekete tea áldásos hatással van az emésztésre. Nem csupán reggel, vagy „teaidőben" ihatod, hanem a főétkezés után is. A benne lévő anyagok meg fognak óvni attól, hogy idő előtt éhesnek érezd magad. De vigyázz, hogy ez a hatás az ízesített gyümölcsteákra nem érvényes!

6. Ne feledd a zöldségeket!

Persze, lerágott csont - gondolhatnád - ám nem véletlenül hangsúlyozzák annyiszor, annyi helyen a zöldségek fontosságát. Nem csak a bennük lévő vitaminok miatt kell sokat enned belőlük, hanem azért is, mert hosszú ideig jóllakottá tesznek, hiszen nehezebb és bonyolultabb feladat lebontani őket, mint például a feldolgozott húsokat. A bennük lévő K-vitamin pedig segít elkerülni az indokolatlan éhségérzet kialakulását.

7. Igyál vizet!

A szervezetnek sok vízre van szüksége és a leghatásosabb, ha ezt közvetlen formában viszed be, nem cukros üdítőkkel. A dehidratáció szédülést és rosszullétet okozhat, és igen, éhesnek is érezheted magad tőle. Ezért a legjobb, ha a menü elpusztítása után egy nagy pohár vizet is megiszol, ezzel elkerülheted a későbbi kellemetlenségeket.

8. Éhes vagy? Lehet, hogy unatkozol.

Ha nem tudod semmivel elfoglalni magad, könnyen kialakulhat az a szokásod, hogy túl sokat, és túl gyakran eszel, ez ugyanis, valljuk be, remek elfoglaltság. Egy egyszerű módszerrel azonban kiderítheted, hogy valóban éhes vagy-e vagy csak a szemed kívánja: képzeld el egy nagy adag, csábító ételt. Ha a gyomrod várakozó morajlásba kezd, akkor nagy eséllyel tényleg éhes vagy, ha azonban semmi nem történik, akkor ne egyél, mert nem vagy éhes. Fogj inkább egy könyvet vagy foglald le magad valamivel...

...például...

...oszd meg ezt a cikket másokkal is:)!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön