az egészséges táplálkozás alapszabályai
Egészségmagazin.com   |   2015.03.29.

Az egészséges táplálkozás 10 pontja

Hús nélkül? Nyersen? Csak zöldséget és gyümölcsöt? Vajon tényleg ezek az egészséges táplálkozás alapfeltételei? És jól lehet lakni az egészséges táplálkozás által megengedett étrend mellett is? Számtalan kérdés, amely válaszra vár.

reklám vége

Az étkezés lényege nem csak az, hogy szervezetünk számára energiát szolgáltassunk, hiszen nem mindegy, mit, mikor és hogyan fogyasztunk, sőt még az sem, hogy milyen lelkiállapotban tesszük ezt. Az állandó diétázás, a vágyakozás a „tiltott" falatok után bizony néha megnehezíti azok életét is, akik elkötelezték magukat az egészséges táplálkozás mellett. Az alábbi néhány szabály segítségével megkönnyíthetjük az átállást az egészséges életmódra saját magunk és családunk számára is.

1. Kerüld el a gyorsételeket, inkább szánj időt a főzésre!

Ha magadra főzöl, akkor amellett, hogy a gyorséttermeket is elkerülöd, biztosra tudni fogod, hogy milyen alapanyagok szerepelnek az elfogyasztott ételeidben.

2. Távolíts el otthonodból minden kevésbé egészséges élelmiszert!

Helyettük vásárolj alacsony zsír- és cukortartalmú, megfelelő minőségű és összetételű alapanyagokat! Például az étolaj, zsír és margarin helyett válaszd az egészségesebb kókuszolajat, salátákhoz pedig a különböző Omega-3 zsírsavban gazdag szezám-, búzacsíra- és mogyoróolajat.

3. Minden vásárláskor gondosan ellenőrizd a termékek címkéjét!

Az egészséges táplálkozás jegyében sok mindent el kell követned. Nagyon fontos, hogy vásárláskor figyelj oda a termékek összetevőire, így könnyen ki tudod szűrni azt, ami számodra nem megfelelő!

4. Zöldségféléket csak ellenőrzött helyről, helyi piacokról szerezz be!

Sőt, ami még jobb az a saját konyhakert - persze ha kellő elszántsággal és némi tapasztalattal párosul az egészsges táplálkozás iránti vágyad.

5. Kevesebb szénhidrátot fogyassz!

Ma már ugyanis a kimondottan édesszájúak is megtalálhatják azokat a természetes cukorpótlókat, amelyek segítségével nem kell lemondaniuk ez édes ízek élvezetéről, mégsem visznek be feleslegesen plusz kalóriákat. Ilyen például a stevia, a xilit, és a mannit, amelyek sütésre is kiválóan alkalmasak.

6. A zöldségeket lehetőleg nyersen, vagy blansírozva fogyaszd!

A zöldségeket sem mindegy, hogy milyen formában fogyasztod. Magas hőmérséklet hatására a zöldségek és a gyümölcsök is elveszítik vitamin- és antioxidánstartalmuk nagyrészét. Ha csak teheted nyersen, pároltan vagy blansírozva fogyaszd a zöldségeket!

7. Naponta legalább ötször étkezz, kis adagokban!

A főétkezések között tízóraizz és uzsonnázz. Egy alma, egy joghurt, vagy egy teljes kiőrlésű péksütemény segít szinten tartani a vércukorszintet és nem alakul ki a „farkaséhség" sem.

8. Kerüld a hizlaló rágcsálnivalókat!

Helyettük vágj fel gerezdekre almát, sárgarépát és egyéb zöldséget, gyümölcsöt! Több tanulmány is kimutatta, hogyha ezek az egészséges rágcsálnivalók a szemünk előtt vannak, gyakrabban fogyasztjuk el azokat.

9. Fogyassz rendszeresen halat!

Nemcsak szív- és érrendszerednek teszel jót vele, de még fogyhatsz is, hiszen kalóriatartalma még a csirkemellétől is alacsonyabb. Ha nem szereted a sült hal ízét, kísérletezz bátran más receptekkel! Próbálj ki például a halfasírtot, vagy a pástétomot. De, ha nem halat eszel, akkor a vörös húsok helyett használj csirke- és pulykahúst, de kiválóan helyettesíthető a hús néhány szójakészítménnyel is.

10. És végül: mozogj!

Az egészséges táplákozáshoz elengedhetetlen az egészséges emésztés, ehhez pedig nélkülözhetetlen a mozgás. Szánj legalább hetente háromszor 20-30 percet arra, hogy alaposan átmozgasd a tested. Ha az izmok megfelelően működnek, jobb lesz a szervezet oxigénellátása és a táplálékok is jobban hasznosulnak majd!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön