hallás
Egészségmagazin.com   |   2016.05.09.

7 tipp, hogyan őrizd meg a hallásodat

A mai világban annyi zaj ér minket, hogy sokszor csak kapkodjuk a fejünket és azt sem tudjuk, mire figyeljünk. Tudtad, hogy a „normál" városi zajok, például az autódudálás, a mentők szirénája, a metró zaja folyamatos megterhelést jelent a füleidnek? Ha ehhez még hangos zenehallgatás is társul, akkor a halláskárosodás csak idő kérdése. Íme, néhány tipp, hogyan előzheted meg „a nem várt csöndet".

reklám vége

Tudtad, hogy a halláskárosodás manapság már nemcsak az idősekre jellemző? A zajos életvitelünk miatt a társadalom jelentős részének sérült valamilyen szinten a hallása. A folyamat pedig általában már a húszas éveinkben elkezdődik (de életmódtól függően még korábban is), és a hallásért felelős hallószőröket nem lehet pótolni. Ha egyszer elpusztulnak, akkor vége, az egyetlen megoldás a fülbe jutó hang felerősítése, vagyis a hallókészülék.

A hallás azonban nem csak a zajoktól károsodhat: az életmód, a táplálkozás éppúgy befolyással van rá, mint a genetika.

Szerencsére ezen tudsz segíteni!

7 tipp, hogyan őrizhető meg a hallás

1. Óvatosan a fültisztítóval!

A fül-orr gégészek már régóta mondják, hogy a fülpiszkálót jobb elkerülni: elég egy rossz mozdulat és hopp, máris megsértetted a dobhártyádat. Ráadásul a szakemberek szerint a használata teljesen fölösleges is, a fülnek ugyanis saját, jól működő öntisztuló mechanizmusa van, a fölösleges fülviasz bizonyos időközönként magától távozik a fülkagylón át. Ebbe tehát nincs értelme beleavatkozni.

A különböző fültisztító spray-k sem jobbak, tehát ha nincs különösebb bajod, inkább bízd a természetre a munkát! Mindez persze korántsem jelent egyet a koszos füllel: a fülkagylót ugyanúgy tisztán kell tartanod...:)

2. Egy csésze gyömbérteát, Watson?

A gyömbér köztudottan hatásos nátha-ital: oldja a nyákot, segít elmulasztani a köhögést, és tisztává söpri a légutakat. Mivel a fül egy kis csatornával összeköttetésben áll a garattal (ezért mulasztja el a füldugulást, ha nyelsz egyet), így a gyömbértea áldásos hatóanyagai a fület is tisztítják, ezáltal segítik az egészséges működését.

3. A hallás megóvásában segít a Gingko Biloba!

A páfrányfenyő vagy széles körben elterjedt latin nevén Gingko Biloba Kínában őshonos, és valóságos élő kövület, a legősibb fafélék egyike, ősei már több százmillió évvel ezelőtt megjelentek. Régóta ismert gyógynövény, hiszen számos gyógyhatása van, például javítja a memóriát is. (Érdekes, hogy bár régóta használják, de jótékony hatásait csak a közelmúltban igazolta az orvostudomány.)

Kevésbé ismert tény, hogy a hallás javítására is használható, leggyakrabban tea vagy kapszula formájában fogyasztják.

4. Izzít a galagonya!

A galagonya bogyója serkenti az egész test vérkeringését, így a fül vérellátását is, ezáltal hozzájárul a normális működéséhez. Emellett finom tea készíthető belőle!

5. Aromaterápia

Számos olyan olaj létezik például a majoránna, a feketebors, rozmaring vagy gyömbér kipréselt leve, amelyeket kis esszencia formájában árulnak, és pezsdítő hatásuk van. Ha jót akarsz tenni a fülednek, akkor ezekből egy kicsit hozzákeverhetsz valamilyen hordozóanyaghoz (például masszázsolajhoz) és bedörzsölheted vele a tarkódat és a füleid környékét. Jót fog tenni!

6. Stop stressz!

Köztudott, hogy a negatív stressz (a pozitív stressz teljesítménynövelő szerepével ellentétben) az egész testre nézve káros. Ha olyan típus vagy, akin a túlzott stressz fizikai tüneteket is hajlamos okozni, akkor bizony ennek könnyen lehet halláskárosodás is a következménye. A stressz meglévő betegségeket és tüneteket is felerősíthet, ezért a legjobb hadat üzenni neki!

Gondolj arra, hogy egyszer élsz, ezért ha eddig nem tetted, éppen itt az ideje relaxációs, lazító technikákat bevetni. Ha sikerült ellazulnod, azért pedig nemcsak a hallásod lesz hálás, hanem a környezeted is.

7. Fül-diéta

Néhány étel olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hasznosak a fül megfelelő működéséhez, ezeket érdemes beiktatni az étrendedbe, ha el szeretnéd kerülni a hallásromlást. A B-vitamincsalád, a magnézium és az antioxidánsok jót tesznek a hallásnak, a tejtermékek, a túl sok zsír és a cukor viszont nem, ezeket tehát jobb elkerülni.

Apró életmódváltozással tehát sokat tehetsz a halláskárosodás ellen. Azonban figyelj arra, hogy ha zajos helyen dolgozol, és az egyébként is zajos metrón max hangerőn hallgatsz zenét, akkor nincs az a gyömbértea vagy jó tanács, ami megóvna a későbbi nagyothallástól.

Figyelj a hallásodra, és figyelj mások hallására is: oszd meg ezt a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön