fülfájás
Egészségmagazin.com   |   2015.07.24.

4 tipp, hogy megússzuk a strandolást fülfájás nélkül

Nyaralás közben szívesen hűsölünk a vízparton vagy a medence szélén, a gyerekek önfeledt játéka, azonban nem csak vidámságot, hanem veszélyeket is tartogat - hívta fel a figyelmet Dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos.

reklám vége

Vigyázzunk a sérülésekkel!

A strandolás közben baktériumok kerülhetnek a fülbe. Itt a fültisztító pálcika helytelen használata által okozott hámsérüléseken keresztül a baktériumok könnyen bekerülhetnek a gyermek szervezetébe, ami komoly fájdalommal, váladékozással járó gyulladást okozhat.

„Észrevehetetlen hámsérüléseket okozhat a helytelenül használt fültisztító pálcika, vagy a füldugó behelyezését-kivételét kísérő dörzsölő mozdulat. Ilyen helyzetekben érdemes körültekintőbbnek lennünk" - javasolta Dr. Garay Zsolt.

Védjük a fület megfelelően!

Az ÁNTSZ vizsgálatai szerint a magyarországi természetes fürdők többségének minősége kiváló, de ennek ellenére baktériumok, homok, iszap vagy bogarak előfordulnak, amelyek a gyermek fülébe kerülve kellemetlen fülfájást eredményeznek. Ennek elkerülése miatt strandolás előtt ajánlott a gyermek fülét illóolajos cseppentéssel kezelni, hogy ily módon védőréteget képezhezzünk a fülben. Ez az oliva-, teafa-, kamilla-, eukaliptusz-, citrom- levendulaolajos - vagy paraffinos cseppentés megakadályozhatja a kellemetlen fülgyulladásokat.

A természetes fürdővel jobban jár a fül!

A strandok mesterséges medencéinek klórtartalma megadályozza a baktériumok elszaporodását, így a fülbe kerülő víz ilyen tekintetben biztonságosabbnak tekinthető, azonban a klór a fület is károsíthatja. A medence fertőtlenítő kiszáríthatja a hallójárat hámját, ami berepedezik, és jó táptalajt nyújt a máshonnan bekerülő kórokozók elszaporodásához.

„A klórtartalom emellett az orrnyálkahártyát is izgathatja: orrdugulást és a fülben tapasztalható nyomáskiegyenlítődési zavarokat okozhat. Ebben az esetben hatékony lehet a gyógynövény alapú - pl. aloé verával és Holt-tengeri ásványokkal gazdagított - fülspray-k alkalmazása: ez gyengéden oldja a fülzsírt, és nem irritálja a külső hallójáratot illetve a dobhártyát" - mondta el a szakorvos.

Csak óvatosan a csobbanással!

Akármennyire is vonzó a gyermekek számára a vízbeugás, ezt mégsem engedjük neki, ugyanis a „nagy sebességgel" történő vízbecsapódástól a gyermeked amúgy is érzékeny dobhártyája átszakadhat. Ez óriási fájdalommal jár és komoly halláscsökkenéssel is okozhat. A fájdalom hamar enyhül, vagy teljesen meg is szűnik, viszont a dobhártya sérülésével szédülés, fülzúgás és tompa hallás maradhat. A fül-orr-gégész szakorvos szerint, ha ezt tapasztaljuk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!