fülgyulladás
Egészségmagazin.com   |   2016.12.09.

Győzzétek le játszva a fülgyulladást!

Nyakig benne vagyunk már a télben, és ilyenkor a fülgyulladás az egyik slágerbetegség a kicsiknél. Ez a megbetegedés felnőttnek és gyereknek egyaránt kínszenvedés lehet. Ha nálatok is felütötte a fejét a kór, ne aggódj, adunk pár tippet, hogyan lehet könnyebben átvészelni a fülgyulladást!

reklám vége

Miért alakul ki a fülgyulladás?

A kicsiknél jellemzően egy kisebb nátha után, vagy esetleg azzal egyidejűleg jelentkezik a probléma. Kezdetben nem tűnik nagy bajnak - ugyan, csak egy kis megfázás! - de a kicsik fülkürtje még fejletlenebb, és az orrfújás sem megy olyan profin, így könnyen alakulhatnak ki szövődmények. Ezért a fülgyulladás leginkább óvodás, kisiskolás korban keseríti meg a gyerkőc életét. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy utána már tuti védettséget élvez: aki kiskorában hajlamos a fülgyulladásra, az lehet, hogy később sem tudja „kinőni".

Mit csinálj, ha gyermekednek fáj a füle?

Ha gyermeked a füléhez kapkod, megmagyarázhatatlanul sír, esetleg még lázas is, akkor minél hamarabb menjetek orvoshoz, és ha kell, fül-orr-gégészetre is. Készülj fel, és készítsd fel a gyermeked is, mert előfordulhat, hogy már maga a vizsgálat is picit kellemetlen, vagy akár fájdalmas. Ennek ellenére nem szabad elmismásolni: az orvos segíthet, hogy hamarabb, és lehetőleg szövődmények nélkül essetek túl a betegségen!

Ha nincs lehetőség azonnal orvoshoz fordulni (mert mondjuk, nem akarod az éjszaka kellős közepén ügyeletre cipelni), akkor a cikk 2. felében találsz néhány instant fájdalomcsillapító tippet, ami segíthet kihúzni reggelig. Reggel viszont tényleg irány a doki! A fülgyulladás nem játék, ha elhanyagolhatjátok, akkor akár tartós halláskárosodást is okozhat.

A fülgyulladás kezelése

Amint megvizsgálja a fület az orvos, meg fogja tudni mondani, hogy a fülgyulladás bakteriális, vagy vírusos eredetű, és hogy pontosan milyen kezelésre, milyen segítségre lesz szükség.

Addig is, amíg eljuttok idáig, íme néhány azonnali tipp, ami átmeneti enyhülést hozhat:

  • Melegítsétek a fájós fület! Ezt megteheted infralámpával, vagy melegíts sót egy lábasban, tedd bele egy kicsi vászonzsákba, és mehet a fülre. Ne legyen forró, éppen csak meleg! Ha túl meleg a zsákocska, akkor bugyoláld be törülközőbe, és ahogy hűl a só, vetkőztetheted a tasakot.
  • Rendszeresen és alaposan fújjatok orrot! Ha még nagyon kicsi a gyermek, akkor alkalmazhatod az orr szívását is, ma már sokkal barátságosabbak az orrszívók, mint a mi gyerekkorunkban, nem kell tőle félni!

Fontos! Semmilyen esetben se cseppents a fülbe csodaszereket. Ha nem vagy orvos, akkor valószínűleg nem tudod teljes bizonyossággal megállapítani, hogy valóban az-e a baj, amire az épp aktuális csodaszer megoldást kínál. A félrekezelés a későbbi orvosi vizsgálatot is megnehezítheti, megtévesztő tüneteket gyárthattok az orvosnak.

Hogyan előzhető meg a fülgyulladás?

A legjobb kezelés a megelőzés, amivel elkerülheted a sok fájdalmat, pityergést, és az egész hercehurcát. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy tanuljatok meg jól orrot fújni. Az orrszívó porszívó alapos, de csak otthon nyújthat jó megoldást: a bölcsiben, oviban, az utcán vagy a boltban nem lesz kéznél, ott a gyereken múlik, hogy milyen ügyesen szabadul meg a fölöslegtől. Ezért fontos, hogy már egészen pici korban magyarázd el neki az orrfújás művészetének titkos fortélyait. Ha minden alkalommal (puszta jóakaratból) kiszívod a váladékot az orrából, akkor nem fogja megtanulni a helyes módszert, hogyan kell "mérgesen" orrot fújni, és még a porszívótól is félni fog. Lehet, hogy macerás 5-10 percenként orrot fújatni, de kell, az ő érdeke. Természetesen ez nem jelenti, hogy soha ne használjátok, de inkább utolsó mentsvár legyen, mint állandó megoldás.

Tanuljatok játszva!

Egészséges időszakban hívd játszani a csemetét. Készítsd elő a terepet egy izgalmas játéknak:

  1. Készíts 4-5 apró papírgalacsint. Akár még ebben kérhetsz is segítséget tőle, de most nem a motorikus készség fejlesztésén van a hangsúly.
  2. Húzd meg a rajt- és a célvonalat az asztalon vagy a padlón (szőnyegen ne játszatok ilyet, mert úgy kiszúrsz vele).
  3. A feladat az, hogy orron keresztül kifújt levegő segítségével el kell juttatni a galacsint A-ból B-be. 
  4. A játék közben ellenőrizd, hogy a gyerkőc szája csukva legyen, és tényleg csak az orrából süvítsen a levegő. 
  5. Később, ha már nagyon profi, akkor nehezítésképpen használja csak az egyik orrnyílást, a másikat fogja be.

Ezzel a játékkal könnyen tanulhatjátok meg a hatékony orrfújást: gyakoroljatok sokat, sőt, akár még versenyezhettek is! Nem csak jó móka, de segíthet megelőzni a legközelebbi náthánál a fülgyulladást, vagy az arcüreggyulladást is.

Egészséges téli hónapokat kívánunk!