AIDS
Egészségmagazin.com   |   2016.01.28.

Így lesz köze az okostelefonodnak az AIDS-hez

...avagy a társkereső alkalmazások szerepe a serdülőkori HIV-fertőzés terjedésében. Ez lehetne a címe annak a tanulmánynak, ami azt vizsgálja, hogy bár a világ nagy részén sikerült visszaszorítani a HIV terjedését, bizonyos társadalmi rétegekben mégis megemelkedett a fertőzések száma. És ehhez a társkereső appoknak is köze van...

reklám vége

Az elmúlt 10 évben világszinten sikerült visszaszorítani a HIV terjedését, azonban vannak olyan csoportok, akik körében éppen növekedés mutatható ki. Ilyen csoport például a serdülő korosztály is: nyolcból egy új fertőzés ebben a korcsoportban jelenik meg. Egy Unicef jelentés szerint Ázsiában a fiatal meleg és biszexuális férfiak körében terjed leggyorsabban a fertőzés. De vajon mi állhat a jelenség hátterében?

Egyéjszakás kalandok a zsebben

Hagyományosan a HIV gyors terjedését az alkalmi szexuális partnerek gyors váltogatásának számlájára írják, ebben pedig a modern technika sokat segít a pároknak. Úgy tűnik, hogy az okostelefonokon használt társkereső applikációk is hozzájárulnak a betegség terjedéséhez.

A 19 éves Nest Bangokban él. A Grindr-höz és a Growl-hoz hasonló mobil alkalmazásokat használ, hogy más, fiatal meleg férfiakkal ismerkedjen. „Az első randin beszélgetni, ismerkedni szeretek, de vannak olyan barátaim, akik csak a szex miatt használják ezeket az appokat. Ha felmész Growl-ra, 50 elérhető fiút találsz nappal, és vagy 100-at éjszaka" - magyarázza. Nest a biztonságos szex híve, tartós partnereivel azonban nem mindig védekezik. Sokáig tartott, mire rávette magát, hogy elmenjen egy HIV-szűrésre, de nagy megkönnyebbülésére a teszt negatív lett.

A szex mint tinédzserkori lázadás - és ami ezzel jár

Wie-Sie Cheng, az Unicef területi tanácsadója szerint ideje megkongatni a vészharangokat. Általános gyakorlat ugyanis, hogy a fiatal fiúk és lányok alkalmi szexpartner-keresőként használják a mobil applikációkat, szélesre tárva a kapukat az AIDS terjedése előtt.

A jelenség nagyon veszélyes, hiszen a serdülőkor jellemzően az a korszak egy ember életében, amikor hajlamos a nagyobb kockázatot jelentő viselkedésre, a kísérletezésre, mindezt a nagyobb függetlenség elérésének érdekében. Az okostelefonok és a közösségi média terjedése új távlatokat nyitott számukra az önkifejezés terén.

Ez a jelenség sarkallta arra az Unicefet, hogy megpróbáljon együttműködni a randialkalmazásokat fejlesztő cégekkel a felhasználók felelősségteljesebb viselkedésének érdekében. Cheng elmondása szerint azon a nyelven kell megszólítani a korosztályt, amit ért is, ez pedig napjainkban nem más, mint a közösségi média. „A feladatunk nem az elítélésük, hanem hogy megkönnyítsük az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésüket" - fejtette ki a szakértő.

A kezelésben is segíthetnek az alkalmazások

A Blued nevű, melegek számára készült randialkamazás a legnépszerűbb Kínában. Az Uniceffel együttműködve ők például minden egyes fotóra egy piros színű szalagot tettek, ezzel hívva fel a figyelmet a helyzet súlyosságára és a felelősségteljes viselkedés fontosságára. Az alkalmazás abban is segíti a felhasználókat, hogy kihez forduljanak, ha HIV-tesztet akarnak csináltatni.

Nemzetközi szinten valószínűleg a Grindr a legnépszerűbb ilyen jellegű alkalmazás, több mint egymillió aktív felhasználóval büszkélkedhet a Föld 192 országából. A Blued-hoz hasonlóan újabban már ez az app is a HIV-teszt fontosságáról tájékoztatja felhasználóit. A cél, hogy a HIV-tesztek arányát a veszélyeztetett csoportok körében 90% fölé emeljék, ez azonban különféle nehézségekbe ütközik: például 11 ázsiai országban, köztük Vietnámban, Kambodzsában és Thaiföldön szülői hozzájárulás szükséges a vizsgálat elvégzéséhez. Ez a szabályozás természetesen a kiskorúak védelmére született, egyúttal azonban távol is tartja a serdülőket a teszttől, hiszen a folyamatba kénytelenek szüleiket is bevonni.

Beszéljünk a szexről!

A világ más pontjain, így például a szub-szaharai Afrikában (ahol a serdülőkorú HIV-fertőzöttek 85%-a él) más jelenti a problémát. Még ha elérhető is a kiskorú lányok számára a megfelelő egészségügyi szolgáltatás, akkor is félnek orvoshoz fordulni, hiszen tartanak a következményektől, attól, hogy elítélik majd őket. Eltérő országokban más és más okok miatt képes terjedni a HIV, ezért minden területen lokális megoldás szükséges.

A legnagyobb hiba azonban mindig a megfelelő szexuális felvilágosítás és oktatás hiánya a fiatalok körében. A fiúknak és lányoknak nyújtott nem megfelelő, vagy semmilyen tájékoztatás könnyen szexuális úton terjedő betegségekhez, és nem kívánt terhességekhez vezet.

A fiatalok már néhány kattintással pornográf tartalmakhoz juthatnak az interneten, aminek köszönhetően hamis kép alakul ki bennük az egészséges szexualitással kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint a HIV megfékezéséhez elsődleges lenne a megfelelő szexuális oktatás kialakítása a serdülők számára, mint Észtországban, Svédországban és Kolumbiában. Ez globális szinten jelentheti az eszközt az AIDS megállításához.

Szerinted is fontos a prevenció, az oktatás? Oszd meg ismerőseiddel is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön